Follow us

Είσοδος για τους τουρίστες στη Fontana di Trevi: Πώς ο υπερτουρισμός αλλάζει τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο

Η σκέψη της ιταλικής πρωτεύουσας για να περιορίσει τον υπερτουρισμό ξεκινά από το διάσημο σιντριβάνι.

fontanba iStock

Η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόβαση στην Fontana di Trevi, το διάσημο συντριβάνι στο κέντρο της Ρώμης και ένα από τα πιο πολυσύχναστα μνημεία της πόλης, ενόψει μιας χρονιάς που αναμένεται να έχει αυξημένη τουριστική κίνηση η ιταλική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των δημοτικών αρχών.

Η Ρώμη προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει το Ιωβηλαίο του 2025, μια ρωμαιοκαθολική εκδήλωση διάρκειας ενός έτους, που αναμένεται να προσελκύσει 32 εκατομμύρια τουρίστες και προσκυνητές.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά σχέδια, οι επισκέψεις στο εμβληματικό σιντριβάνι θα απαιτούν προηγούμενη κράτηση, με καθορισμένους χρόνους και περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στα σκαλιά γύρω από αυτό.

Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα του υπερτουρισμού

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα του υπερτουρισμού έχει τεθεί στις πιο τουριστικές περιοχές του κόσμου. Πρόσφατα στην Βαρκελώνη, ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στην πόλη πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως "τουρίστες ξεκουμπιστείτε". Ορισμένοι περικύκλωσαν εστιατόρια και μια μικρή ομάδα λιγότερων από δώδεκα ατόμων που αναγνώρισαν ξένους τουρίστες τους ψέκασαν με με νεροπίστολα, σύμφωνα με βίντεο του Reuters. Αυτή η οργή έχει ωθήσει πολλούς δήμους και περιφέρειες να λάβουν μέτρα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Φρανσουά Ριάλ, πρόεδρο του γαλλικού ταξιδιωτικού ομίλου Voyageurs du monde, μία προφανής λύση είναι να προωθηθούν πιο άγνωστα μέρη στις τουριστικές χώρες. "Το καλοκαίρι υπάρχουν νησιά στις Κυκλάδες που δεν πηγαίνει κανείς. Έχουν όμως δυσκολότερη πρόσβαση από τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο όπου πηγαίνουν όλοι. Τα νησιά αυτά δεν προβάλλονται τόσο πολύ στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Το να βγουν οι ταξιδιώτες από την πεπατημένη είναι μια προφανής απάντηση στον υπερτουρισμό, αλλά δεν είναι και τόσο απλό απλό. Γενικότερα ο κόσμος δεν καταβάλλει προσπάθεια να ταξιδέψει κόντρα στο ρεύμα".

Στο πλαίσιο του Philoxenia Forum και της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Θάνος, είχε επισημάνει για την Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερτουρισμό εθνικά, αλλά για μία ανισορροπία με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα είπε ότι σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και μέσα σε 5 μήνες του έτους πραγματοποιείται το 90% των ετήσιων τουριστικών εσόδων. Στο ίδιο forum είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη για στροφή σε μια περισσότερο κυκλική και βιώσιμη μορφή τουρισμού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ