Follow us

81ο Φεστιβάλ Βενετίας | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Οι πολυαναμενόμενες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα, τα φαβορί για το Χρυσό Λέοντα, οι Έλληνες δημιουργοί και οι αστέρες που αναμένεται να παρευρεθούν στο εμβληματικό φεστιβάλ κινηματογράφου.

MissBloom TEAM
φεστιβαλ βενετιας Splash News | Ideal Images

Οι γόνδολες κινούνται σε ταχύτερο, μα σταθερό ρυθμό. Οι πτήσεις αυξάνονται με τις A List αφίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Το κόκκινο χαλί στρώνεται με ιταλική φινέτσα. Οι προβολείς ανάβουν. Το 81ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας ξεκινά.

Δρώντας ως πομπός πολιτισμού, μία ενδελεχή ματιά στο μικρο-σύμπαν της έβδομης τέχνης, ο εμβληματικός θεσμός της ιταλικής πόλης ξεχωρίζει για την ποιότητα και την αισθητική του. Για τη διορατική του οπτική και την ικανότητα να ανακαλύπτει τις ταινίες που στο εγγύς μέλλον οι κριτικοί θα λατρέψουν και το κοινό θα χειροκροτήσει. Το γεγονός ότι θεωρείται το αμέσως σπουδαιότερο σινεφίλ ραντεβού – μετά τις αξεπέραστες Κάννες – δεν είναι τυχαίο. Αλλά, κάτι που έχει κερδίσει με την επιλεκτική του λιονταρίσια καρδιά.

Το 81ο πρόσωπο του καθιερωμένου θεσμού μοιάζει να είναι ίσως το εντυπωσιακότερο της δεκαετίας, με τις καινοτομίες και το πρόγραμμα να χαρακτηρίζονται από ποικιλία και χολιγουντιανή διάθεση, πάντα με αρμονική συνύπαρξη με την αύρα που μόνο ο εκτός Αμερικής κινηματογράφος μπορεί να γεννήσει. Γοητεύει.

Με το Φεστιβάλ να σηκώνει αυλαία σήμερα (28 Αυγούστου) με την εκτός ανταγωνισμού κλασική ταινία του Tim Burton, "Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης" και να ολοκληρώνεται το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου με την απονομή του Χρυσού Λέοντα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιλογή της φετινής κριτικής επιτροπής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι, όμως, κάτι που η - επαγγελματικά σκληρή και εκ πρώτης λαθεμένης εντύπωσης άτεγκτη -, Isabelle Huppert θα κληθεί μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες της να αποφασίσουν. Όπου πολύτιμοι συνεργάτες, μπορείτε να προσθέσετε τα ονόματα των: James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz και Zhang Ziyi.

Η, πρόεδρος της επιτροπής, Isabelle Huppert, καταφθάνει στη Βενετία

Η 71χρονη ερμηνευτική ιδιοφυΐα, παιδί και λάτρης των Φεστιβάλ, τα οποία, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στους New York Times, θαρρεί πως μπορούν να σώσουν και να δείξουν την επόμενη ημέρα στον κινηματογράφο και το αθεράπευτα ρομαντικό κοινό του, ηγείται της επιτροπής που θα αποφασίσει και εν τέλει παραδώσει τον Χρυσό Λέοντα στην ταινία που θα διακρίνεται για την ποιότητα, την αισθητική αρτιότητα, την υποκριτική δεινότητα των συντελεστών, το μήνυμα και την επίγευση που ανόθευτα απελευθερώνονται στον θεατή.

Τα highlights του Διαγωνιστικού Τμήματος

Όσον αφορά τις συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα, το Φεστιβάλ Βενετίας διακρίνεται για την πολυσυλλεκτικότητα του με τη βεντάλια να περιλαμβάνει από δραματικές ταινίες και ντοκιμαντέρ μέχρι ευφυείς κωμωδίες και έργα φαντασίας. Όλοι και όλα έχουν τη θέση τους. Και ισάξια διεκδικούν την υψηλότερη διάκριση, μία μικρή πρώτη γεύση για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ που το 2025 ακολουθούν.

Ανάμεσά στις ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα ξεχωρίζει το "Joker: Folie à Deux" του Todd Phillips με πρωταγωνιστές την Lady Gaga και τον Joaquin Phoenix – πρόκειται για τη συνέχεια της βραβευμένης με την προαναφερθείσα διάκριση ταινίας του 2019, το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Pedro Almodovar "The Room Next Door", με την Tilda Swinton και την Julianne Moore, η επιστροφή του Luca Guadagnino με το "Queer"- βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1985 του William S. Burroughs με τον Daniel Craig στον πρωταγωνιστικό ρόλο - και η βιογραφική ταινία για την Μαρία Κάλλας του Pablo Larraín, "Maria", με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie. Μάλιστα, η Χολιγουντιανή σταρ βρίσκεται ήδη στη Βενετία, ενώ μέρος των γυρισμάτων της ταινίας πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ