Follow us

Ολυμπιακοί αγώνες 2024 | Οι βεντούζες τελικά μειώνουν τον πόνο;

Αυτά τα μοβ στρογγυλά σημάδια που εμφανίζονται στα σώματα των αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024 είναι θεραπεία με βεντούζες. Έχει αποτέλεσμα όμως;

MissBloom TEAM
βεντουζα istock

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει αρκετούς αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024 με στρογγυλά μοβ σημάδια στο σώμα τους. Αν δεν γνωρίζεις τι είναι, πρόκειται για βεντούζες, μια αρχαία μορφή θεραπείας που ονομάζεται "cupping".

Οι βεντούζες υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) χιλιάδες χρόνια σε πολλούς πολιτισμούς, οι οποίες διεγείρουν τη ροή ενέργειας στο σώμα. Είναι ένα αρχαίο εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Είναι μικρά γυάλινα δοχεία που τοποθετούνται στο δέρμα δημιουργώντας υποπίεση. Αυτή η υποπίεση προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή, κάτι που πιστεύεται ότι βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο, τη μείωση της φλεγμονής και την επιτάχυνση της επούλωσης.

Cupping: Τα 3 είδη του

Υπάρχουν τρία είδη: η ξηρή, η υγρή και η κινούμενη βεντούζα.

Η ξηρή βεντούζα: Είναι ένα ζεστό ποτήρι σε μορφή καμπάνας που τοποθετείται πάνω από το δέρμα. Δημιουργείται κενό αέρος, δημιουργώντας υποπίεση που αναρροφά το δέρμα καθώς η βεντούζα τοποθετείται πάνω του. Η αναρρόφηση είναι συνήθως αρκετά ισχυρή και, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, δημιουργείται υπεραιμία. Καθώς η βεντούζα έχει κυκλικό σχήμα, το αποτύπωμα που αφήνει είναι κυκλικό.

Η υγρή βεντούζα: Προκαλείται επιφανειακός τραυματισμός στο δέρμα και στη συνέχεια εφαρμόζεται η βεντούζα πάνω από το τραυματισμένο σημείο. Αλλιώς ονομάζονται και κοφτές βεντούζες. Αυτή η διαδικασία τραβά μια μικρή ποσότητα αίματος στη βεντούζα. Ωστόσο η διαδικασία είναι επώδυνη και ενέχει κίνδυνο μόλυνσης. Αντίθετα, η ξηρή βεντούζα είναι αβλαβής και σχεδόν ανώδυνη, όταν γίνεται σωστά.

Η κινούμενη βεντούζα: Οι βεντούζες, που είναι συνήθως φτιαγμένες από σιλικόνη, μετακινούνται πάνω στο δέρμα με τη βοήθεια του θεραπευτή, κάνοντας μασάζ στους μυς.

Πώς λειτουργούν οι βεντούζες

Οι βεντούζες δημιουργούν μια αρνητική πίεση στην επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας την αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ