Follow us

Τι σημαίνει να είσαι intersex;

Ο όρος intersex -ή διεμφυλικός, στα ελληνικά- περιλαμβάνει μια σειρά από καταστάσεις που ξεφεύγουν από το τυπικό δίπολο αρσενικό/θηλυκό.

MissBloom TEAM
intersex ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο αθλήτριες, που έχουν αντρικά χρωμοσώματα (και παλιότερα είχαν αποκλειστεί από διοργανώσεις λόγω των αυξημένων τιμών τεστοστερόνης) να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά έχει επίσης προβάλει την ανάγκη να κατανοήσουμε τι σημαίνει να είσαι intersex ή διεμφυλικό άτομο.

Ο όρος "intersex” είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται σαν "ομπρέλα” για να συμπεριλάβει μια σειρά από καταστάσεις στις οποίες η αναπαραγωγική ή σεξουαλική ανατομία ενός ατόμου δεν φαίνεται να ταιριάζει με τους τυπικούς ορισμούς της γυναίκας ή του άνδρα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει γεννηθεί με εξωτερικά χαρακτηριστικά γυναίκας, αλλά να έχει ως επί το πλείστον ανατομία που θεωρείται τυπικά αντρική. Ή να γεννηθεί με γεννητικά όργανα που δεν είναι ξεκάθαρα θηλυκά ή αρσενικά αλλά κάτι ανάμεσα - πχ με υπερμεγέθη κλειτορίδα ή χωρίς κολπικό άνοιγμα ή, αντίστοιχα, με ιδιαίτερα μικρό πέος ή με όσχεο που είναι χωρισμένο έτσι ώστε να έχει σχηματιστεί περισσότερο σαν χείλη. Υπάρχουν επίσης άτομα που γεννιούνται με αυτό που ονομάζεται "γενετικό μωσαϊκό”. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα κύτταρά του έχουν χρωμοσώματα XX και κάποια άλλα XY.

Για να κατανοήσουμε περισσότερο την έννοια του φύλου, θα πρέπει να εξηγήσουμε το βιολογικό υπόβαθρο του όρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με 46 χρωμοσώματα σε κάθε κύτταρο τους, που περιέχουν τις γενετικές πληροφορίες. Αυτά τα χρωμοσώματα είναι μοιρασμένα σε 23 ζευγάρια και ένα από αυτά τα ζεύγη, που ονομάζεται χρωμόσωμα φύλου, βοηθά να καθοριστεί εάν κάποιος αναπτύσσει τυπικά αρσενικά ή θηλυκά σωματικά χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι, όπως και τα περισσότερα θηλαστικά έχουν δύο χρωμοσώματα φύλου, το X και το Υ. Τα θηλυκά έχουν δύο χρωμοσώματα Χ στα κύτταρά τους, ενώ τα αρσενικά έχουν ένα χρωμόσωμα X και ένα Y.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ένα μωρό γεννιέται με διαφορετικές ρυθμίσεις χρωμοσωμάτων που επηρεάζουν τη σεξουαλική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει μόνο ένα χρωμόσωμα Χ ή έναν μη τυπικό συνδυασμό όπως XXY. Ή, όπως αναφέρθηκε, μερικά από τα κύτταρά του μπορεί να έχουν διαφορετικά φυλετικά χρωμοσώματα από άλλα. Τότε, μιλάμε για intersex. Είναι επίσης πιθανό τα intersex άτομα να έχουν φυλετικά χρωμοσώματα τυπικά για αρσενικά ή θηλυκά, αλλά τα σωματικά χαρακτηριστικά τους να παραπέμπουν στο άλλο φύλο.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ