Μία ιστορική βραδιά ήταν η χθεσινή, αφού πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η διεθνής αθλητική διοργάνωση που άρχισε στις 26 Ιουλίου, πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 11 Αυγούστου 2024 και θα διεξαχθεί το Παρίσι και σε 16 πόλεις στη μητροπολιτική Γαλλία αλλά και στη γαλλική αποικία της Ταϊτής. Το Παρίσι ανακοινώθηκε ως διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων στην 131η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Λίμα του Περού, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017.
Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες μάλιστα, πρόκειται να γραφτεί μία νέα, πολύ σημαντική σελίδα στην ιστορία της διοργάνωσης, αφού επιτεύχθηκε αριθμητική ισότητα φύλων στα αγωνίσματα με ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών. Χρειάστηκε να περάσουν 33 Ολυμπιάδες, από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από 128 χρόνια, δηλαδή το 1896, για να συμβεί κάτι τόσο σημαντικό. Φέτος λοιπόν στο Παρίσι θα βρεθεί ίσος αριθμός αθλητών και αθλητριών. Πιο συγκεκριμένα, στα 32 αθλήματα πρόκειται να αγωνιστούν 10.500 αθλητές με αναλογία 50-50.
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε τα πάντα. Τέχνη, ιστορία, μουσική διαφορετικών ειδών, συμπερίληψη και ένα ηχηρό μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη. Παρακάτω, κάποια από τα πιο σημαντικά highlights της τελετής.
1. Η στιγμή της εισόδου των Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σηκουάνα
Παραδοσιακά, η Ελλάδα, δηλαδή η χώρα καταγωγής των αγώνων, ανοίγει την παρέλαση των χωρών σε κάθε τελετή έναρξης. Έτσι, εχθές στο Παρίσι, σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Γιάννης Αντετοκούνμπο, έκαναν την εμφάνισή τους στον Σηκουάνα, κρατώντας περήφανα την ελληνική σημαία.
2. Η ερμηνεία της Lady Gaga
Η βραβευμένη με Grammy και Oscar ερμηνεύτρια μεταμορφώθηκε σε τραγουδίστρια του καμπαρέ ερμηνεύοντας το "Mon truc en plume" της Zizi Jeanmaire.
Για την εμφάνισή της στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, η Lady Gaga επέλεξε να φορέσει ένα total look που φέρει την υπογραφή του γαλλικού οίκου Dior, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη χώρα διεξαγωγής τους. Πρόκειται για μία δημιουργία υψηλής ραπτικής που σχεδίασε η Maria Grazia Chiuri και αποτελείται από ένα σατέν μαύρο bustier με σορτς και ένα jacket που ήταν διακοσμημένο από ροζ φτερά.
3. Η βροχή που δεν σταμάτησε σε όλη τη διάρκεια της τελετής
Ένα από τα highlights από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 ήταν η βροχή που δεν σταμάτησε καθόλου.
Οι Παριζιάνοι και όσοι είχαν εισιτήρια περίμεναν υπομονετικά με αδιάβροχα και ομπρέλες για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ασφαλείας και να πάρουν τις θέσεις τους, στις όχθες του Σηκουάνα. Τόσο οι αθλητές όσο και οι επίσημοι καλεσμένοι φόρεσαν επίσης τα αδιάβροχά τους, ώστε να παρακολουθήσουν προστατευμένοι την τελετή.
4. Η ερμηνεία του "Imagine"
Το "Imagine", το τραγούδι του John Lennon και της Yoko Ono που προάγει την παγκόσμια ειρήνη, έχει γίνει ανεπίσημος ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πιανίστας Sofiane Pamart και η τραγουδίστρια Juliette Armanet ερμήνευσαν τον ύμνο σε μια πλωτή εξέδρα στον Σηκουάνα, σε μια συγκινητική στιγμή που σηματοδότησε το τέλος της Παρέλασης των Εθνών και την έναρξη των Αγώνων.
5. Η επιστροφή της Celine Dion
Η Καναδή star εμφανίστηκε επάνω στον Πύργο του Άιφελ και ερμήνευσε το "Hymne à L'Amour", ένα τραγούδι που είναι έναν ύμνος στον έρωτα και είχε τραγουδήσει η θρυλική Edith Piaf. Φυσικά, η ερμηνεία και η εμφάνισή της αποθεώθηκε τόσο από όσους βρέθηκαν στην τελετή στο Παρίσι όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για αυτή την τόσο ξεχωριστή βραδιά, η Celine Dion επέλεξε να φορέσει μία δημιουργία του γαλλικού οίκου Dior. Υπενθυμίζουμε πως τον Δεκέμβριο του 2020, η Celine Dion είχε ανακοινώσει πως διαγνώστηκε με το Stiff Person Syndrome (Σύνδρομο του Δυσκίνητου Ανθρώπου), μια σπάνια και χρόνια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί μυϊκή δυσκαμψία και μερικές φορές έντονους σπασμούς. Αναγκάστηκε λοιπόν σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις της, με την τελευταία να χρονολογείται από την άνοιξη του 2020 στη Νέα Υόρκη.
6. Η ολυμπιακή φλόγα στα χέρια του μεγαλύτερου εν ζωή Γάλλου Ολυμπιονίκη
Ο Charles Coste, ο μεγαλύτερος εν ζωή Γάλλος Ολυμπιονίκης σε ηλικία 100 ετών, παρέλαβε την Ολυμπιακή φλόγα από την αναπηρική του καρέκλα και στη συνέχεια την παρέδωσε στον σπουδαίο Γάλλο πρωταθλητή του τζούντο Teddy Riner και στη sprinter Marie-José Pérec. Αυτοί άναψαν έναν πυρήνα προσαρτημένο σε ένα γιγαντιαίο μπαλόνι, το οποίο στη συνέχεια ανέβηκε στον νυχτερινό ουρανό του Παρισιού.
7. Ο φωτισμένος Πύργος του Άιφελ
Άκρως εντυπωσιακός ήταν και ο φωτισμός του Πύργου του Άιφελ,, αφού σε συνδυασμό με τη βροχή, δημιουεγήθηκε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
8. Η ολυμπιακή σημαία υψώθηκε στο Trocadéro
Η σημαία σχεδιάστηκε το 1914 από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πέντε κύκλοι αντιπροσωπεύουν τις ηπείρους: το μπλε για την Ευρώπη, το μαύρο για την Αφρική, το κόκκινο για την Αμερική, το κίτρινο για την Ασία, το πράσινο για την Αυστραλία. Χθες, υψώθηκε ανάποδα στο Trocadéro, απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ και στη συνέχεια ακούστηκε ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων.
9. Μία ιππέας στον Σηκουάνα
Μια ιππέας έτρεξε με το λαμπερό της μεταλλικό άλογο στα νερά του Σηκουάνα, τυλιγμένη σε έναν μανδύα με τα ολυμπιακά δαχτυλίδια. Καθώς πέρασε κάτω από τις διαδοχικές γέφυρες του Παρισιού, τα φτερά ενός περιστεριού ξεδιπλώθηκαν συμβολίζοντας ένα μήνυμα ειρήνης.
Η σκηνή μεταμορφώθηκε στη συνέχεια σε μια ιππέα που οδηγούσε ένα πραγματικό άλογο, συνοδευόμενη από τη Δημοκρατική Φρουρά, για να φέρει την ολυμπιακή σημαία στη σκηνή του Trocadéro, κοντά στον Πύργο του Άιφελ.
10. Τελετή έναρξης περίπου 10.000 μίλια μακριά από το Παρίσι
Οι Ολυμπιονίκες του σερφ που αγωνίζονται στην Ταϊτή, στη Γαλλική Πολυνησία, είχαν τη δική τους ευκαιρία να λάμψουν περίπου 10.000 μίλια μακριά από το Παρίσι, όταν η τηλεόραση τους έδειξε να συγκεντρώνονται σε μια παραλία.
Η διαφορά ώρας 12 ωρών από το Παρίσι σημαίνει ότι ήταν λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Παρασκευής στην Ταϊτή όταν οι αθλητές του σερφ εμφανίστηκαν για λίγο στις οθόνες σε όλο τον κόσμο. Μερικοί κρατούσαν σημαίες ή κασκόλ που έδειχναν τα ονόματα των χωρών τους.
11. Το Παρίσι τίμησε σημαντικές γυναίκες με 10 χρυσά αγάλματα
Η τελετή τίμησε τις γυναίκες, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων 10 χρυσά αγάλματα μεγάλων προσωπικοτήτων της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του εθνικού ύμνου "La Marseillaise", τα αγάλματα αναδύθηκαν από γιγαντιαίες βάσεις κατά μήκος του ποταμού, κοντά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ανάμεσα στις τιμημένες πρωτοπόρες γυναίκες ήταν η Olympe de Gouges, η οποία συνέταξε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας το 1791 κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Πάλεψε για την κατάργηση της δουλείας και δολοφονήθηκε το 1793.
Μεταξύ άλλων ήταν επίσης η φιλόσοφος και συγγραφέας Simone de Beauvoir, η δικηγόρος και ακτιβίστρια Gisèle Halimi, η συγγραφέας Paulette Nardal, η εξερευνήτρια και βοτανολόγος Jeanne Barret, η συγγραφέας Christine de Pizan, η φεμινίστρια ακτιβίστρια Louise Michel, η σκηνοθέτης και παραγωγός Alice Guy, η διοργανώτρια των πρώτων Παγκόσμιων Αγώνων Γυναικών Alice Milliat, η πολιτικός και δικαστής Simone Veil. Τα αγάλματα θα δοθούν στην πόλη του Παρισιού, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει 260 αγάλματα ανδρών και μόνο περίπου 40 γυναικών.
12. Η ομάδα προσφύγων καταχειροκροτήθηκε θερμά
Ο κόσμος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Η Ομάδα Προσφύγων, που αποτελείται από 37 αθλητές από 11 χώρες καταγωγής, αντιπροσωπεύουν τον παγκόσμιο πληθυσμό των εκτοπισμένων ανθρώπων που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.
Η ομάδα προσφύγων δημιουργήθηκε από τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 για να επιτρέψει στους αθλητές να συνεχίσουν να αγωνίζονται, ακόμη κι αν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.
Υπήρχαν 10 πρόσφυγες αθλητές στο Ρίο, στη συνέχεια 29 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πριν από τρία χρόνια.
13. Η golden εμφάνιση της Aya Nakamura
Η γαλλο-μαλινέζικης καταγωγής pop star Aya Nakamura, η τραγουδίστρια με τα περισσότερα streams στον κόσμο που τραγουδά στα γαλλικά, ερμήνευσε τη μεγάλη της επιτυχία "Djadja" συνοδευόμενη από την ορχήστρα της Γαλλικής Δημοκρατικής Φρουράς.
Η Nakamura αγαπά να παίζει με τη γαλλική γλώσσα και να τη συνδυάζει με αργκό και εκφράσεις στα αγγλικά. Έγινε στόχος μιας σειράς ρατσιστικών σχολίων από την ακροδεξιά πριν κάποιους μήνες, όταν το όνομά της εμφανίστηκε ως πιθανή συμμετέχουσα στην τελετή έναρξης. Έλαβε υποστήριξη από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και τη γαλλική κυβέρνηση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr