"Staycation" -Ένας glossy όρος για μια ζοφερή πραγματικότητα | Το γεγονός πως δεν μπορούμε πια να πάμε διακοπές

Ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει ότι δεν θα πάει διακοπές λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθει οικονομικά.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ας το παραδεχτούμε: γίναμε και εμείς Ταϋλάνδη και Μπαλί ή όποια άλλη χώρα προτιμάτε, μια χώρα που προσφέρει τον εαυτό της στους ξένους επισκέπτες, αλλά όχι στους κατοίκους της.

Βγήκαμε από την οικονομική κρίση υποτίθεται και από τη φυλακή της πανδημίας για να διαπιστώσουμε πως ζούμε σ’ έναν χειρότερο εφιάλτη: μια επ’ αόριστον ακρίβεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια για να μας κλέψει ακόμα και στις διακοπές. Κι η ακρίβεια στη χώρα μας ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία (και οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία προβάλλεται κάθε φορά). Η ακρίβεια οφείλεται στην πολιτική που ακολουθείται και στην ιδιωτικοποίηση του ρεύματος με τις τιμές (και τις ρήτρες αν θυμάστε) να γονατίζουν κάθε νοικοκυριό. Προσθέστε τα εξωπραγματικά ενοίκια και τους ακόμη πιο εξωπραγματικούς φόρους, την τιμή της βενζίνης και των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ και ναι, ανοίξτε διάπλατα την αγκαλιά σας στο staycation.

Κανονικά, στο εξωτερικό, ο όρος staycation έχει και θετική χροιά. Χαρακτηρίζει την επιλογή κάποιων ανθρώπων να μείνουν στο σπίτι και να ξεκουραστούν, να απολαύσουν ό,τι έχει να τους προσφέρει η πόλη τους- από τα σινεμά ως τα θέατρα ή απλώς τη χαρά του cocooning. Η επιλογή είναι η λέξη κλειδί. Γιατί στην Ελλάδα οι άνθρωποι που θα μείνουν σπίτι δεν έχουν την επιλογή.

Εξαιρετικά διαφωτιστική είναι η έρευνα του ΙΕΛΚΑ (του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), που αποτυπώνει την κατάσταση: 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές, ενώ το 32% δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά αυτές θα είναι λιγότερες ημέρες. Την ίδια ώρα, η έρευνα αναφέρει πως καταγράφονται αυξήσεις 19,7% στα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ το πακέτο διακοπών εμφανίζεται πιο ακριβό κατά 12,7%. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι. Στην ερώτηση για ποιο λόγο έλαβαν αυτή την απόφαση, αναφέρουν το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%).

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr