Follow us

Καλοκαίρι για παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αχαρνών

MissBloom TEAM
βιβλιο

Με σύνθημα "Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω..." και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό το καλοκαίρι οι βιβλιοθήκες του δήμου Αχαρνών μετατρέπονται σε κυψέλες εξερεύνησης και ανακάλυψης και προσκαλούν τα παιδιά στις δράσεις ανάγνωσης και δημιουργικότητας που έχουν προγραμματίσει.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αχαρνών, αλλά και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας ξεκίνησαν ήδη μέσα στον Ιούνιο, να υποδέχονται τους μικρούς φίλους τους, ηλικίας από 7 έως 12 ετών, σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης, το οποίο θα τους κρατήσει συντροφιά και τον Ιούλιο και θα λήξει στις 6 Σεπτεμβρίου με μια ειδική τελετή.

Ανάμεσα στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί βρίσκονται το "Ποιός θα σώσει τη γνώση φέτος το καλοκαίρι;", σ’ ένα ταξίδι γνώσης από τη Γη ως τον ουρανό και μια "περιπλάνηση" στο σύμπαν, η "Καλοσύνη των ανθρώπων" για εκείνους τους ανθρώπους που σημαδεύουν την κάθε εποχή με τις πράξεις τους, το "Αν ήμουν δέντρο", όπου τα παιδιά εμπνέονται από τα δέντρα για να εξερευνήσουν τη γνώση γύρω από αυτά και να ανακαλύψουν τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο, τις "Συννεφο-ιστορίες" με εξερεύνηση στον κόσμο των σύννεφων, το "Όσα φέρνει ο άνεμος" σ’ ένα εργαστήρι που... φυσάει, το "Ένας κόσμος στα πόδια μου", για τον θαυμαστό μικρό κόσμο των ζωντανών οργανισμών στο χώμα, το "Από τη Γη στη Σελήνη και πάλι πίσω", όπου τα παιδιά μαθαίνουν για τα σεληνιακά πετρώματα και γράφουν τις δικές τους "φεγγαρο-ιστορίες", το "Η επιστήμη είναι παντού", σ’ ένα εργαστήριο αναζήτησης της επιστήμης και των απαντήσεων που μπορεί να δώσει, το "Δράση τώρα" με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, το "Ταξίδι της επιβίωσης" για την προσπάθεια του ανθρώπου να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης ώστε να επιβιώσει.

"Πρόκειται για μια σημαντική δράση για τα παιδιά, την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος κι εμείς το ακολουθούμε μ’ ένα πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό πρόγραμμα", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Χριστίνα Κατσανδρή και συνεχίζει:

"Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου μας είναι γενικά ένας πολύ όμορφος χώρος και διαθέτει κι έναν ιδιαίτερο χώρο για παιδιά, με τραπεζάκια, καρεκλίτσες, αλλά και μια σημαντική παιδική βιβλιοθήκη. Εκεί, κάνουμε δράσεις όλη τη χρονιά, σε αίθουσα για ζωγραφική και ανάγνωση ή σε άλλη αίθουσα για ομαδικές συναντήσεις.

Και υπάρχει και η Βιβλιοθήκη Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας, προς τον Κόκκινο Μύλο, επίσης ένας σημαντικός χώρος με πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη, όπου γίνεται και σχετική έκθεση φωτογραφίας".

Ως προς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κ. Κατσανδρή λέει: "Κάθε χρόνο έχουμε κάποιο θέμα, όπως για παράδειγμα πέρυσι που είχαμε για τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή. Φέτος, υπάρχει το " Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...’’, με όλες αυτές τις δράσεις, με εργαστήρια, με ασκήσεις βιωματικές, όπως το να εμπνευστούν και να νιώσουν τα παιδιά σαν ένα δέντρο. Τα παιδιά ζωγραφίζουν, συζητάνε, εκφράζονται γενικότερα, έχουν και αντίστοιχα βιβλία κοντινά στα θέματα που αναπτύσσουν, τα διαβάζουν και τα συζητούν".

Η κ. Κατσανδρή είναι εκπαιδευτικός, οπότε αφήνουμε για λίγο στην άκρη την ιδιότητα της αντιδημάρχου και με βάση την εμπειρία της ως εκπαιδευτικού, απαντά στην ερώτηση για τη σημασία όλων αυτών των δράσεων: "Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι δράσεις για τα παιδιά και το λέω με απόλυτη υπευθυνότητα. Και προσωπικά τις θεωρώ και απαραίτητες, με όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στην εποχή μας, με τη βία ακόμη και σε εφηβικές ηλικίες, με τις κακοποιήσεις, το μπούλινγκ. Οι δράσεις αυτές δεν προσφέρουν μόνο γνώση, αλλά βοηθούν τα παιδιά να εκφράζονται, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους σωστά. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Και να νιώθουν τα παιδιά ευτυχισμένα. Θα έλεγα λοιπόν, πως είναι ένα απαραίτητο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και φυσικά να ανακαλύψουν το διάβασμα, να γνωρίσουν το να διαβάζουν, γιατί κι αυτό είναι κάτι που χάνεται στην εποχή μας".

Στο τέλος, η αντιδήμαρχος Αχαρνών προσθέτει: "Η ανταπόκριση από τους γονείς και τα παιδιά είναι πολύ μεγάλη, τουλάχιστον εδώ στον δήμο μας. Οι γονείς το νιώθουν ότι το έχουν ανάγκη τα παιδιά. Είμαι σίγουρη πως αν αυτά τα προγράμματα και οι δράσεις έμπαιναν στα σχολεία, θα ήταν πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση και για τα ίδια τα παιδιά".

Η συμμετοχή των παιδιών στις δράσεις είναι δωρεάν (τηρείται σειρά προτεραιότητας) και οι ώρες εργαστηρίων 10:00-12:00. Για πληροφορίες γύρω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και για εγγραφές, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αχαρνών βρίσκεται Δεκελείας 40 & Δημοκρίτου (2102476213), με ώρες 09:00-17:00 και η Βιβλιοθήκη Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας βρίσκεται Φιλαδελφείας 217 & Κεφαλληνίας, Κάτω Αχαρνές (2102322878), με ώρες 09:00-13:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ