Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά τη δήλωση- φωτιά της επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης της Τουρκίας, Zeynep Boz, ότι δεν υπάρχει φιρμάνι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που να δίνει άδεια στον λόρδο Έλγιν να αποσπάσει και να μεταφέρει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία. "Τουρκικό χαστούκι προς τη Βρετανία" χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας τη δήλωση της εκπροσώπου της στο πλαίσιο της 25ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO.
Οι Βρετανοί βασίζουν το "δικαίωμά τους" σ΄ένα έγγραφο με ιταλική σφραγίδα, που δεν έχει ούτε την υπογραφή του Σουλτάνου ούτε τη σφραγίδα του, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν υπό τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν ο Έλγιν έκλεψε στην ουσία τα γλυπτά.
Μάλιστα, η κ. Boz δήλωσε σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 πως: "Με τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο στα αρχεία μας που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Η Τουρκία ήταν πάντα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα τους, και η Ελλάδα υποστήριζε πάντα τις προσπάθειες της Τουρκίας κατά του λαθρεμπορίου, και οι δύο χώρες το έκαναν αμοιβαία. Πιστεύω όμως ότι το ότι το είπαμε τόσο ανοιχτά τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού".
Αμέσως μετά τη δήλωση εκ μέρους της Τουρκίας, το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε στην ΕΡΤ: "Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση. Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια "εταιρική σχέση Παρθενώνα" – και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας,) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε".
Ας θυμηθούμε πως λίγους μήνες πριν ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας αρνήθηκε να δεχθεί τον Πρωθυπουργό ο οποίος είχε μεταβεί στο Λονδίνο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, επειδή επανέφερε το ζήτημα των Γλυπτών σε συνέντευξή του στο BBC.
Το όραμα της Μελίνας Μερκούρη ξεκίνησε το... 1982!
Ήταν στις 29 Ιουλίου του 1982 στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO, στο Μεξικό, που τέθηκε επίσημα το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων από τη Μελίνα Μερκούρη, με μια ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία. Μεταξύ άλλων είπε τότε: "Ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος εκφράζει το αίσθημα όλου του λαού, όταν γράφει : "Αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό…”. Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός αυτά τα μάρμαρα να γυρίσουν πίσω στο γαλάζιο ουρανό της Αττικής, στο φυσικό τους χώρο, εκεί όπου αποτελούν δομικό και λειτουργικό μέρος ενός μοναδικού συνόλου. Και αυτό μπορεί να γίνει τώρα, που η Ελλάδα με τη βοήθεια και την τεχνική συνεργασία όλου του κόσμου έχει σηκώσει σκαλωσιές γύρω από τα Προπύλαια, το Ερεχθείο και τον Παρθενώνα σε μια γιγαντιαία προσπάθεια να σωθεί η Ακρόπολη που απειλείται από τη φθορά του χρόνου και τη ρύπανση της εποχής μας".
Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr