Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να χρησιμοποιούν αυτό το τεχνητό γλυκαντικό, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος ή όταν θέλουν να αποφύγουν τη ζάχαρη λόγω διαβήτη.
Ωστόσο, αυτό το ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό έχει συνδεθεί με προβλήματα συμπεριφοράς και γνωστικά προβλήματα, αν και οι έρευνες είναι αμφιλεγόμενες.
Το τεχνητό γλυκανικό που κάνει κακό στον εγκέφαλο
Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών από τη δεκαετία του 1980, όπως αναψυκτικά και ροφήματα διαίτης, τσίχλες, ζελατίνες, παγωτό, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, οδοντόκρεμα και φάρμακα όπως σταγόνες για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες.
Η ασπαρτάμη αποτελείται από φαινυλαλανίνη, μεθανόλη και ασπαρτικό οξύ. Η φαινυλαλανίνη μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να διαταράξει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Επιπλέον, η ασπαρτάμη είναι ένας χημικός στρεσογόνος παράγοντας και μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια του εγκεφάλου στο οξειδωτικό στρες.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στη μάθηση και στα συναισθήματα, τα οποία έχουν παρατηρηθεί όταν η ασπαρτάμη καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.
Τι δείχνουν οι μελέτες για την ασπαρτάμη
Η πιθανή βλαπτική επίδραση της ασπαρτάμης στον εγκέφαλο αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα με πλήθος ερευνών και απόψεων. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι η καταν'αλωση της ασπαρτάμης συνδέεται με:
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr