Μητρότητα στην Ελλάδα | Αυτό και αν είναι challenge!

Φυσικά και θα το σκεφτείς καλά πριν γίνεις μητέρα

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Εν όψει των ευρωεκλογών πολύς λόγος γίνεται για τις γυναίκες που καλό θα ήταν να μας εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα ότι θα διεκδικήσουν μία καλύτερη καθημερινότητα για τη σύγχρονη Ελληνίδα. Αναφέρονται στις ανισότητες των απολαβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, καταδικάζουν τις αποτρόπαιες γυναικοκτονίες, μιλούν για για τον σεξισμό και τα πατριαρχικά στερέοτυπα που ήρθε η ώρα να καταρριφθούν. Θίγουν και ένα άλλο ζήτημα: αυτό της υπογονιμότητας και του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας.

Φυσικά και θα το σκεφτείς καλά πριν γίνεις μητέρα στην Ελλάδα. Αλλά ας μιλήσω προσωπικά. Είναι γεγονός ότι με τη γραφειοκρατία είμαι εδώ και χρόνια τσακωμένη και τα λεπτά που έχει χρειαστεί να περάσω σε μία δημόσια υπηρεσία, θα κυλούσαν βασανιστικά, αν δεν επιστράτευα το χιούμορ μου και δε διακωμωδούσα όσα εκτυλίσσονταν πίσω από αυτά τα γυάλινα διαχωριστικά.

Δεν είχα ιδέα λοιπόν ότι από τη στιγμή που θα σταματούσα να εργάζομαι - κάπου στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης μου- θα σταματούσαν και οι απολαβές μου και θα έπαιρνα τα χρήματα μου αναδρομικά. Εκείνη τη στιγμή τα χρειαζόμουν όμως. Δεύτερη έκπληξη όταν συνειδητοποίησα πόσο γρήγορα έπρεπε να επιστρέψω στην προηγούμενη εργασία μου. Μαζί με κάτι άδειες που κόλλησα στους τρεις μήνες και κάτι κλήθηκα να επιστρέψω στο γραφείο. Αυτά το 2021.

Να βγω δηλαδή - κάπως άτσαλα ομολογώ - από το παράλληλο σύμπαν όπου ο θηλασμός, οι αποστειρώσεις, το μπάνιο, τα αλλάγματα, οι ώρες του ύπνου ήταν η απόλυτη καθημερινότητά μου. Μέχρι τότε θεωρούσα έξοδο το σούπερ μάρκετ. Και ξαφνικά με κάλεσαν να βγάλω τις φόρμες (φυσικά και δεν είχα χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης) να ανοίξω ξανά το νεσεσέρ με τα καλλυντικά μου και να βρω λύση για το πού θα εμπιστευτώ το παιδί. Φρίκαρες; Υπάρχει και η εναλλακτική να ζητήσεις άδεια άνευ αποδοχών.

Πολύ ελκυστική!

Γιατί στη χώρα μας, αν δεν έχεις βοήθεια και οικογενειακό δίκτυο να σε στηρίζει, ο μισθός σου θα πάει στον άνθρωπο που θα φροντίζει το μωρό σου, τη στιγμή που εσύ στο γραφείο δίνεις μάχη να αποδείξεις ότι δεν άλλαξε κάτι στην απόδοσή σου και ότι παραμένεις το ίδιο δημιουργική και προσηλωμένη. Μετά από τρέξιμο, αρκετές διακυμάνσεις στη διάθεσή σου ( είχα και εγώ τύψεις κάθε φορά που έκλεινα την πόρτα του σπιτιού μου) στο τέλος τα καταφέρνεις. Και όχι μόνο τα καταφέρνεις αλλά και μπορεί να τα πας καλύτερα σε όλους τους τομείς. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να γίνει για να μας κάνει να αισθανθούμε πιο ασφαλείς τόσο στην περίοδο της εγκυμοσύνης μας ή στα πρώτα χρόνια μας ως μητέρες.

Στην ημερίδα Woman Who Dare που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, γυναίκες μίλησαν για τα διλήμματα, τις τύψεις και ενοχές και τις λακκούβες που συνάντησαν στη διαδρομή τους, ως εργαζόμενες και μητέρες. Αναφέρθηκαν στo step back που έκαναν στην καριέρα τους, μετά την απόκτηση του παιδιού τους. Με ξάφνιασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που ακούστηκαν στην ίδια ημερίδα, ότι 7 στις 10 γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα ψυχικής υγείας και κάποιες το ξεπέρασαν με αγωγή και κάποιες χωρίς, συνεχίζοντας να εργάζονται. Σκάσε και κολύμπα δηλαδή.

Καλά τα μότο και οι παραινέσεις για να βιώσουμε το θαύμα της μητρότητας, αλλά η φάση ως έχει, είναι αγώνας μετ ΄εμποδίων. Θα πρέπει να γίνουν πολλές και δραστικές ενέργειες για να νιώσουμε ασφαλείς και προστατευμένες οι γυναίκες στην Ελλάδα και να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα.

Και αν έχεις μία υγιή σχέση και οικογένεια όλα καλά. Να σκεφτούμε όμως και εκείνες τις γυναίκες που έγιναν μητέρες σε έναν προβληματικό γάμο/ σχέση και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να φύγουν από αυτόν/ αυτήν. Το σημερινό πλαίσιο για μία νέα μητέρα, δεν την ευνοεί να πάρει την απόφαση να ζήσει μόνη της με το παιδί της. Και αυτό όπως έχει αποδειχτεί, μπορεί να της στοιχίσει τη ζωή της.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα, μετά από την άφιξη ενός παιδιού τελειώνει η οικονομική σου ανεξαρτησία. Και είναι μία πραγματικότητα που δεν δυσκολεύει μόνο τις μητέρες αλλά και τους νέους μπαμπάδες. Και οι δύο γονείς εξαρτώνται πολύ περισσότερο ο ένας από την εργασία του άλλου για να βγουν πέρα. Να βάλουμε στην εξίσωση και τα ενοίκια που έχουν ξεφύγει τελείως; Να βάλουμε και τη γενικότερη ακρίβεια; Αν με ρωτάς, το παιδί μου είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί αλλά γιατί η μητρότητα θα πρέπει να είναι challenge σήμερα; Ας το σκεφτούμε πριν πάμε στην κάλπη.

Ωστόσο μην χάνουμε την αισιοδοξία μας. Άσε και θα βγούμε πέρα!