Νίκος Αλεξίου. Η Συλλογή
Το 2010, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Νίκος Αλεξίου δώρισε στο Μουσείο Mπενάκη μια πλούσια συλλογή νεότερης τέχνης, με έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Η πολύτιμη αυτή συλλογή παρουσιάζεται τώρα στο παράρτημα της Πειραιώς 138 και προβάλλεται με έναν διαφορετικό τρόπο που μας παροτρύνει να δούμε τα συνολικά 236 έργα ως ένα ενιαίο, "ανοιχτό" πρότζεκτ, το οποίο ο Αλεξίου αναδιαμόρφωνε διαρκώς εντάσσοντας διαφορετικές αφηγήσεις.
Η ιστορία της Νεότερης Ελλάδας
Αν και οι επιμελητές της τη διαφημίζουν ως μία νέα έκθεση, η συλλογή που κοσμεί πλέον τον τρίτο όροφο του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού ουσιαστικά παρουσιάζεται για δεύτερη φορά, ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με ακόμα περισσότερα ιστορικά τεκμήρια. Η τελευταία φορά που είδαμε την έκθεση για την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας ήταν λίγο πριν την πανδημία, ενώ το 2021 το κεντρικό παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς 138 είχε φιλοξενήσει το αφιέρωμα "1821 Πριν και Μετά" χρησιμοποιώντας αντικείμενα της συλλογής. Στις ανανεωμένες αίθουσες 33-36 βρίσκεται πλέον μια μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στη Νεότερη Ελλάδα, που καλύπτει την περίοδο από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα.
Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;
Σε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στρέφει το βλέμμα στον φεμινισμό και τις θηλυκότητες. Μέσα στον Μάιο περιμένουμε να δούμε το τρίτο μέρος του φιλόδοξου εκθεσιακού προγράμματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;", μέχρι τότε όμως αξίζει να γνωρίσουμε τις σημαντικές δημιουργούς που φιλοξενεί το μουσείο αυτήν την περίοδο. Must η φωτογραφική έκθεση της Lola Flash, "SALT", καθώς και η ομαδική έκθεση "Γυναίκες, μαζί" με έργα καταξιωμένων καλλιτέχνιδων.
Θητεία
Επτά καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί τιμούν έναν ζωγράφο της γενιάς τους, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2023, σε ηλικία 47 ετών. Ο λόγος για τον Στέλιο Φαϊτάκη, τον πρωτοπόρο καλλιτέχνη που από street art, κατέληξε να δημιουργεί μια πιο σύγχρονη εκδοχή της βυζαντινής τέχνης.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr