Έχει κερδίσει τη φήμη ως ένας από τους πιο ανθυγιεινούς υδατάνθρακες, γεμάτος πρόσθετα και χωρίς απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αλλά κάθε ψωμί, ακόμα και το λευκό ψωμί, έχει κάποια οφέλη και δεν υπάρχει λόγος να το αποφεύγεις.
Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος | B.Sc. (Hons), Glascow Caledonian University αναφέρει ότι "αυτό που προστίθεται στο ψωμί έχει μεγαλύτερη σημασία. Το λευκό ψωμί δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζουν πολλοί. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να εξετάσουμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή μας."
Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει σημασία
Το να καταναλώνεις φυτικές ίνες από το ψωμί είναι ένας τρόπος. Οι σαλάτες και τα λαχανικά, τα όσπρια όπως τα φασόλια είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι προσθήκης φυτικών ινών στη διατροφή.
Οι φαν της διατροφής με λίγους υδατάνθρακες πιστεύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λευκού ψωμιού σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει αυξομειώσεις στο σάκχαρο, κάτι που μας κάνει πιο ευερέθιστους, κουρασμένους και επιρρεπείς στην αύξηση βάρους.
Το λευκό ψωμί περιέχει περίπου 49 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια σε σύγκριση με περίπου 41 γραμμάρια στο ψωμί ολικής άλεσης.
Αλλά η ειδικός προσθέτει: "Το πόσο γρήγορα αφομοιώνονται τα άμυλα και παράγουν γλυκόζη στο σώμα μας, δεν έχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του λευκού και του ψωμιού ολικής άλεσης."
Το προζύμι και άλλα άζυμα ψωμιά, τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετη μαγιά ή μπέικιν πάουντερ για να βοηθήσουν τη ζύμη να φουσκώσει, "πέπτονται πιο αργά από το απλό ψωμί, επομένως δεν αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα", λέει η Αναστασία Κόκκαλη.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr