Τα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας μας και των μνημονίων, έχουν μπόλικη Ελλάδα μέσα- πως θα μπορούσαν άλλωστε να μην έχουν;- και ξεχωριστά κεφάλαια με τους τότε υπουργούς, πρωθυπουργούς κτλ.
Με αφορμή το βιβλίο του, "Αναμνήσεις. Η ζωή μου στην πολιτική", η γερμανική Deutsche Welle (DW) προβαίνει σε ανάλυση-απάντηση στα όσα συνέγραψε και εξιστόρησε ο Σόιμπλε για την Ελλάδα και καταλήγει στα αυτά που δεν είχε δίκιο. Την ανάλυση της DW υπογράφει ο Γιάννης Παπαδημητρίου, Νομικός και δημοσιογράφος που ασχολείται κυρίως με ευρωπαϊκά, πολιτικά και οικονομικά θέματα.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου επιβεβαιώνει την επιμονή του Σόιμπλε για "προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ" και προσθέτει ότι η έξοδος αυτή - σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του - δεν θα ήταν ούτε ανακουφιστική για την ελληνική οικονομία, αλλά ούτε και προσωρινή. Σε κάθε περίπτωση θα οδηγούσε στην ανακύκλωση της οικονομικής εξαθλίωσης.
Συγκεκριμένα, στην ανάλυσή του αναφέρει:
"Η ιστορία θα είναι ευγενική μαζί μου, διότι σκοπεύω να τη γράψω ο ίδιος" έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Και έπραττε αντιστοίχως. Όπως και να το κάνουμε, οι πολιτικοί συνήθως ενδιαφέρονται για την υστεροφημία τους. Αποχωρώντας από την ενεργό δράση, παρουσιάζουν συχνά μία δική τους εκδοχή των γεγονότων στα απομνημονεύματά τους. Ο καθένας με τον τρόπο του.
Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η Γερμανία ανέμενε με αγωνία τα απομνημονεύματα του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ. Τί θα έλεγε ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών του Δυτικού Κόσμου για κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως η Επανένωση της Γερμανίας και η αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας; Όχι και πολλά, όπως τελικά διαπίστωσαν οι αναγνώστες ενός μάλλον διεκπεραιωτικού πονήματος, γεμάτου με αδιάφορες υπηρεσιακές σημειώσεις.
Εν έτη 2024 και μετά θάνατον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνει μία διαφορετική παρακαταθήκη. Δεν αγνοεί τα μεγάλα διλήμματα, δεν σιωπά σε κρίσιμα ερωτήματα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιμονή του για μία "προσωρινή έξοδο" από το ευρώ. Το επιχείρημά του: "Ένα σοκ είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί από τα χρόνια προγράμματα λιτότητας". Ή, όπως λέει ένα παραδοσιακό γερμανικό ρητό, "καλύτερα ένα τέλος με τρόμο, παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος".
Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr