"Το τι είναι αυτισμός η ελληνική κοινωνία το έμαθε στα χρόνια του ’80 από τον Δημήτρη Κολλάτο"

Πώς ο γιος του, ο Άλκης Κολλάτος, που έφυγε από τη ζωή, κατάφερε να αλλάξει, μέσα από ένα θεατρικό έργο και μια ταινία, την αντιμετώπιση των αυτιστικών. Με αφορμή τον Απρίλιο, Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Όσοι προλάβαμε να ζήσουμε τη δεκαετία του ‘80, έχουμε την εμπειρία μιας εποχής όχι και τόσο μακριά χρονικά αλλά έτη φωτός από τη σύγχρονη συμπερίληψη και πολιτική ορθότητα. Μιας εποχής όπου, τουλάχιστον στην Ελλάδα, οι όποιες ιδιαιτερότητες εξακολουθούσαν να στιγματίζονται με τον πιο επώδυνο, για εκείνους που τις έφεραν, τρόπο.

Τότε ήρθαν ένα θεατρικό έργο και μια ταινία με αληθινό ήρωα να αλλάξουν για πάντα την αντίληψή μας για τον αυτισμό. Η "Ζωή με τον Άλκη" ήταν καθ’ όλα πραγματική και την αφηγήθηκε ο πατέρας του Άλκη, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος.

O γιος του "έφυγε" σε ηλικία των 44 ετών και μια ανάρτηση στο Facebook, από το λογαριασμό "Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας", μάς θύμισε την ιστορία τους:

"Το τι είναι αυτισμός η ελληνική κοινωνία το έμαθε στα χρόνια του ’80 από τον Δημήτρη Κολλάτο. Κανείς δεν ήξερε πριν αυτή τη λέξη (το "κανείς” αντιλαμβάνεστε πώς το λέμε).

"Μέχρι τότε τα παιδιά αυτά αποκαλούνταν στην καλύτερη περίπτωση "προβληματικά”, ενώ παλαιότερα ακόμη και "ανώμαλα” (το έχω δει και σε τίτλο βιβλίου).

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr