Follow us

Απλώστε τραχανά | Το παραδοσιακό πιάτο γίνεται τάση ανερχόμενη, νόστιμη και θεαματική

Από τη comfort αγκαλιά της δημώδους παράδοσης οι σεφ υιοθετούν τον τραχανά, εξελίσσοντάς τον σε νέες συγχορδίες.

MissBloom TEAM
τραχανάς

Είναι σαφώς από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων, εδραιωμένο στη νοσταλγική ανάμνηση του χωριού και στην comfort αγκαλιά της σούπας που ανακουφίζει το χειμώνα το είναι μας. Είναι απ αυτά τα ταπεινά, που καταγράφονται στα ιερά και τα όσια του παραδοσιακού γαλανόλευκου ρεπερτορίου, αλλά μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε ξεμείνει στη στην άκρη ως φαγητό δημώδες, που οι σεφ και οι κουζινογράφοι στις πόλεις δεν ασχολούνταν μαζί του. Ο Τσελεμεντές δεν τον αναφέρει καν στο κεφάλαιο για τις σούπες. Πριν από μπόλικα χρόνια δημοσίευσα στο Αθηνόραμα μια συνέντευξη που είχα πάρει από τον ταλιμπάν των περίεργων γεύσεων, τον φιλέλληνα Γιαπωνέζο μουσικό Γένζι Ίτο ∙ είχε φάει μέχρι και κρέας μυρμηγκοφάγου στην Αφρική αλλά όταν τον ρώτησα ποιο ήταν το πιο μυστήριο ελληνικό φαγητό που είχε δοκιμάσει, που απάντησε εντελώς αφοπλιστικά "ο τραχανάς", και με άφησε να τον κυττάω κάγκελο. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πήρα στη ζωή μου για τη σχετικότητα των πραγμάτων, κάτι που με οδήγησε αργότερα όταν η αύρα του μεταμοντερνισμού πυροδοτούσε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κουζίνας να εφεύρω τον όρο τραχανότο για να αποδώσω το νεολογισμό που εμφανίστηκε στην 21η χιλιετία και ήθελε τον τραχανά να μαγειρεύεται σαν ριζότο!

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr