Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, με γνώμονα την συμπερίληψη και με πίστη στη δύναμη του πολιτισμού που ενθαρρύνει την ουσιαστική συνύπαρξη πολλών διαφορετικών ομάδων, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η επίσκεψη στο μουσείο θα αποτελέσει για όλους μια μοναδική εμπειρία.
Γνωρίζοντας πως οι πολυσύχναστοι και μη οικείοι χώροι, καθώς και τα μέρη με πλούσια πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, μπορεί να αποτελέσουν μια πρόκληση για τα αυτιστικά άτομα και τα άτομα με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Happy Act και με την πολύτιμη υποστήριξη της Eurobank, ολοκλήρωσε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προσβασιμότητας για νευροδιαφορετικά άτομα (άτομα με αυτισμό και άτομα με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας) που περιλαμβάνει: Ειδική επιτόπια σήμανση, Χάρτη Αισθητηριακής Προσβασιμότητας, κοινωνική ιστορία (social story), παροχή sensory kits (σχεδιασμένα από την Ελισάβετ Κυριακοπούκου και τον Αλέξανδρο Πετμεζά), και φυσικά την κατάλληλη ειδική επιμόρφωση του προσωπικού του μουσείου.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος προσβασιμότητας νευροδιαφορετικών ατόμων του Ιδρύματος πλαισιώνεται από μια σειρά διαφορετικών δράσεων και προγραμμάτων, όπως είναι η λειτουργία του μουσείου με ελεύθερη είσοδο για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και τον συνοδό τους από τις 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. την Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η οργάνωση και φιλοξενία της ημερίδας του Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ-Γενικό Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" το Σάββατο 20 Απριλίου, καθώς και η σύμπραξη με τους εικαστικούς Cacao Rocks (Ιάσωνα Μέγκουλα) και Iris AZ (Άννα Ζερβού) σε μια ξεχωριστή καλλιτεχνική δράση στο Πρότυπο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής "Ρόζα Ιμβριώτη".
Πρόγραμμα προσβασιμότητας νευροδιαφορετικών ατόμων
Το Μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα διαθέτει ειδική επιτόπια σήμανση και παρέχει στους επισκέπτες του Χάρτη Αισθητηριακής Προσβασιμότητας στον οποίο επισημαίνονται τα διάφορα επίπεδα αισθητηριακών ερεθισμάτων που υπάρχουν σε κάθε χώρο. Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην υποδοχή του μουσείου αλλά και online στη σελίδα: https://goulandris.gr/el/about/accessibility-autism.
Παράλληλα, με την βοήθεια της κοινωνικής ιστορίας (social story) που υπάρχει στην ίδια σελίδα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για την επίσκεψή τους, έχοντας πρόσβαση σε οπτικό υλικό με φωτογραφίες, σύμβολα και απλό κείμενο που τους ενημερώνει για τις συνθήκες και τα δεδομένα που θα συναντήσουν στον χώρο του μουσείου, καθώς και για την αλληλουχία των ενεργειών και των επιλογών που θα χρειαστεί να κάνουν.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr