Follow us

Θα μάθουμε τελικά ποιος είναι ο Banksy;

Οι πρόσφατες κατηγορίες εις βάρος του διάσημου καλλιτέχνη πιθανόν να τον αναγκάσουν να αποκαλύψει επιτέλους την πραγματική του ταυτότητα.

MissBloom TEAM
bansky © Shutterstock

Θαυμαστές του καλλιτέχνη αλλά και λάτρεις των θεωριών συνομωσίας έχουν ανά περιόδους επιχειρήσει να μαντέψουν ποιος πραγματικά είναι ο Banksy, χωρίς όμως επιτυχία. Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης του δρόμου και οι ποπ αρτ αισθητικής τοιχογραφίες του έχουν προκαλέσει επανειλημμένες αντιδράσεις από τον νόμο, τα ΜΜΕ και φυσικά το κοινό. Τώρα, η πραγματική ταυτότητα του Banksy κινδυνεύει (για άλλη μια φορά) να αποκαλυφθεί, λύνοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.

Δύο συλλέκτες έργων τέχνης κινούνται νομικά εναντίον της εταιρείας του Banksy, Pest Control, λόγω της υποτιθέμενης άρνησής της να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του έργου "Monkey Queen" (2003), μιας από τις διασημότερες δημιουργίες του Banksy, με μόνο 150 αυθεντικά αντίγραφα με την υπογραφή του. Το 2020, οι συλλέκτες Nicky Katz και Ray Howse πλήρωσαν 30.000 λίρες για το "Monkey Queen" και, παρά τα επίμονα αιτήματά τους, δεν έχουν λάβει κάποιο πιστοποιητικό αυθεντικότητας για το έργο.

Η Pest Control ιδρύθηκε από τον Banksy το 2008, καθώς τότε είχαν αρχίσει να πωλούνται ψεύτικα αντίγραφα των έργων του στο διαδίκτυο. Στόχος της εταιρείας είναι να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των έργων, προκειμένου να οριστεί η αντίστοιχη τιμή πώλησης. Η τριών χρόνων καθυστέρηση αυθεντικοποίησης του "Monkey Queen" είναι επομένως ακατανόητη, αφού ο καλλιτέχνης έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τα πλαστά έργα που διανέμονται στην αγορά τέχνης. Μία ηχηρή στήριξη αυτής της άποψης ήταν όταν είχε προβεί σε μία αντισυμβατική εικαστική παρέμβαση το 2018, προκειμένου να αποτρέψει την πώληση του διασημότερου έργου του "Girl with Balloon" (2006) σε μια δημοπρασία έργων τέχνης στο Sotheby του Λονδίνου. Μόλις το έργο πουλήθηκε, αυτόματα άρχισε να αυτοκαταστρέφεται. Αν και το μηχάνημα σταμάτησε στα μισά του "τεμαχισμού", ο επαναστατικός καλλιτέχνης αργότερα παραδέχτηκε ότι πρόθεσή του ήταν το έργο να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Banksy αντιτίθεται στην αναπαραγωγή, φωτογράφιση ή πώληση μέσω δημοπρασιών των έργων του, όμως η καταστροφή του "Girl with Balloon" κάθε άλλο παρά επιβαρυντική ήταν· ο πίνακας, που μετονομάστηκε σε "Love is in the Bin", κατέληξε να αξίζει πολλά περισσότερα -μάλιστα πουλήθηκε το 2021 για 18. 582.000 λίρες- και έγινε το πρώτο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας.

Ο John Brandler, ένας έμπορος που ειδικεύεται σε έργα γκράφιτι, ισχυρίζεται πως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Pest Control να απαντήσει στους συλλέκτες οφείλεται σε προτίμηση του ίδιου του Banksy να αναγνωρίζει τα έργα του μόνο όταν θέλει να τα πουλήσει σε συγκεκριμένους αγοραστές.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr