Τα επιβλαβή βακτήρια κρύβονται στην κουζίνα σου και αυτό συνοδεύεται από κινδύνους για την υγεία, αν δεν είσαι προσεκτική. Μάθε ποια είναι τα κορυφαία πέντε πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα.
Τα πέντε πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα
- Ο νεροχύτης της κουζίνας
- Τα σφουγγάρια, τα πανιά της κουζίνας και οι βούρτσες για τα πιάτα
- Τα βαζάκια με τα μπαχαρικά
- Τα χερούλια και τα πόμολα στα ντουλάπια
- Τα συρτάρια του ψυγείου
1. Ο νεροχύτης της κουζίνας
Η φήμη ότι ο νεροχύτης της κουζίνας αποτελεί ότι πρόκειται για την πιο επικίνδυνη εστίας βρωμιάς οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη μαγειρεμένων και άψητων υπολειμμάτων φαγητού, ιδιαίτερα το ωμού κρέατος. Η συσσώρευση ορισμένων κόκκων στους νεροχύτες, που ονομάζονται βιοφίλμ, θα μπορούσε να ευθύνεται για τον παρατεταμένο βήχα, το κρυολόγημα και ακόμη και ωτίτιδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το βιοφίλμ είναι μια κοινότητα μικροοργανισμών στην οποία τα κύτταρα κολλάνε μεταξύ τους σε μια επιφάνεια.
2. Τα σφουγγάρια, τα πανιά της κουζίνας και οι βούρτσες για τα πιάτα
Το να καθαρίζεις τα πιάτα σου μετά από κάθε γεύμα δεν είναι καθόλου δύσκολο, αλλά κάθε πότε καθαρίζεις και τα είδη καθαρισμού σου; Το σφουγγάρι της κουζίνας σου θα μπορούσε να έχει τόσα βακτήρια όσο το εσωτερικό μιας λεκάνης τουαλέτας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports. Η μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Drexel προτείνει τους ακόλουθους τρόπους για να διατηρείς τα σφουγγάρια σου καθαρά:
- Κράτησε τα σφουγγάρια μακριά από ωμό κρέας.
- Φρόντιζε να αντικαθιστάς το σφουγγάρι κάθε μήνα.
- Καθάριζε το σφουγγάρι σου βάζοντας στο πλυντήριο πιάτων ή βρέχοντάς το και βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό. Δεν αποστειρώνεις το σφουγγάρι, αλλά να θυμάσαι, τα βακτήρια που θέλεις να εξαφανίσεις είναι αυτά που σε αρρωσταίνουν.
- Πλένε τακτικά τις βούρτσες για τα πιάτα.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr