Follow us

"Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να αισθάνεται ότι το φύλο της δεν είναι εμπόδιο για την επαγγελματική της εξέλιξη"

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, μιλήσαμε με τέσσερις γυναίκες-στελέχη της Pfizer, για την εργασιακή τους εμπειρία, όπως την έχουν βιώσει ως γυναίκες και την προσωπική τους διαδρομή.

MissBloom TEAM
women work iStock

Στη Pfizer η ισότιμη αντιμετώπιση αποτελεί μία από τις 4 αξίες της εταιρείας και η καλλιέργεια και διατήρηση μίας κουλτούρας συμπερίληψης και σεβασμού είναι βασικός στόχος. Κάθε γυναίκα που εργάζεται στην Pfizer μπορεί να είναι ο εαυτός της, να ξεδιπλώσει το ταλέντο της και να εξελιχθεί. H Pfizer δέχεται όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις και στρατηγική προτεραιότητά της είναι η δημιουργία μίας εργασιακής κουλτούρας που προωθεί τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότιμη Αντιμετώπιση, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες εξέλιξης σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς διακρίσεις, παρέχοντας παράλληλα αναγνώριση, ισότιμη αξιολόγηση και επιβράβευση.

H Pfizer στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο με 4 οργανισμούς - το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, το Safety Surveillance and Risk management και το Pfizer Research & Development- και περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, 53% εκ των οποίων είναι γυναίκες, ένα εντυπωσιακό στατιστικό!

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, μιλήσαμε με τέσσερις γυναίκες-στελέχη από τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που απασχολούνται στους κλάδους της τεχνολογίας, της επιστήμης και της υγείας. Συζητήσαμε μαζί τους για την εργασιακή τους εμπειρία, όπως την έχουν βιώσει ως γυναίκες και την προσωπική τους διαδρομή. Η Marge Bailanis (Director, Program Lead, Clinical Data Sciences, PRD Functional Lead), η Βιργινία Αρβανιτίδου (Senior Manager, Risk Management & Compliance, GBS), η Αναστασία Ματωνάκη (Technology & Innovation Senior Project Manager, CDI) και η Γεωργία Παλληκαρώνα (Senior Manager Safety Risk Management-MD, WWS) προβάλλουν το ηχηρό μήνυμα ότι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης έχουν μια θέση στο τραπέζι των αποφάσεων .

Ποιο είναι το motto σου;

AM: "Αγκάλιασε τις αποτυχίες σου". Πιστεύω ότι οι γυναίκες στον κόσμο της τεχνολογίας, όπως και εγώ, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την αποτυχία, επειδή υποσυνείδητα θεωρούν ότι οι άλλοι συχνά περιμένουν από αυτές να αποτύχουν περισσότερες φορές από τους άνδρες συναδέλφους τους, ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα. Έτσι, οι γυναίκες προσπαθούν συνεχώς να αποδείξουν τις ικανότητές τους και δεν συγχωρούν τα λάθη τους. Όμως, η αποτυχία είναι μέρος της δουλειάς μας και της ανάπτυξής μας ως εργαζόμενες και είναι ωφέλιμο να παίρνουμε ρίσκα, ειδικότερα αν θέλουμε να παράξουμε καινοτομία.

MB: Στην πραγματικότητα έχω δύο motto. Το πρώτο είναι, "Εσύ είσαι ο δημιουργός του πεπρωμένου σου" και το δεύτερο "Ποτέ μην υποτιμάς τις ικανότητές σου". Πιστεύω, πραγματικά, ότι περιορίζουμε τον εαυτό μας υποβαθμίζοντας τις ικανότητές μας. Κάποιες από εμάς πρέπει να αναγκαστούμε να φτάσουμε σε τέλμα προτού συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες από όσες πιστεύαμε. Από την εμπειρία μου η υποτίμηση του εαυτού μας συνδέεται με την τάση μας να κοιτάμε μόνο το "εδώ και τώρα", τι ξέρω ΤΩΡΑ, τι μπορώ να κάνω ΤΩΡΑ και φυσικά μας περιορίζει. Μόλις το αφήσουμε αυτό, μόλις βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας, ρισκάρουμε – τότε κάτι μαγικό συμβαίνει. Θα το συνιστούσα σε όλους και όλες. Κλείστε τα μάτια σας, προχωρήστε σε κάτι που πιστεύετε ότι είναι αδύνατο και αγκαλιάστε το αποτέλεσμα. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ελπίζατε, είναι μια ευκαιρία, πάντα… και μετά έρχεται το τρίτο μου motto – "Μην τα παρατάς ποτέ".

ΒΑ: Η ευαλωτότητα είναι δύναμη, το να είμαι ο εαυτός μου με κάνει πιο δυνατή. Άρα θα έλεγα ότι το Motto μου τα τελευταία χρόνια είναι το "Είναι εντάξει να δείχνω ευάλωτη” .

ΓΠ: Το motto μου είναι να είμαι πάνω απ’ όλα ο εαυτός μου. Να αντλώ χαρά από κάθε τι που κάνω στη δουλειά μου και να απολαμβάνω τη στιγμή.

Πώς επιτυγχάνεται η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής;

AM: Η προσδοκία της κοινωνίας ότι οι γυναίκες θα αφιερωθούν περισσότερο στη φροντίδα της οικογένειας από ό,τι οι άνδρες εξακολουθεί και υφίσταται στις μέρες μας. Δική μου αίσθηση είναι ότι οι γυναίκες βρίσκουν σχεδόν βασανιστικό να κυνηγούν συνεχώς την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ως στερεοτυπικά ιδανική κατάσταση. Προσωπικά, θεωρώ ανακουφιστικό να κάνω την παραδοχή ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν υφίσταται τις περισσότερες φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα υπερτερεί του άλλου. Προσπαθώ να δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε να μπορώ να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στην οικογένεια ή τη δουλειά όποτε είναι απαραίτητο ή όποτε νιώθω ότι θέλω να το κάνω. Η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού επαγγελματικού περιβάλλοντος είναι καθοριστική σε αυτή την επιδίωξη.

Στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας οργανώνονται συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια workshop ενδυνάμωσης των εργαζόμενων γονέων σε συνεργασία με πιστοποιημένη Parent Coach. Είναι κάτι θα έλεγα πρωτότυπο για μια εταιρεία και παράλληλα μια εξαιρετική εμπειρία για όλους εμάς να βρισκόμαστε με άλλους γονείς συναδέλφους και συναδέλφισσες και να ανταλλάσσουμε εμπειρίες, να ενδυναμωνόμαστε και να απολαμβάνουμε έτσι μια μοναδική αίσθηση κοινότητας. Είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας που ξεκάθαρα βοηθάει στην πορεία προς την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

ΒΑ: Οι προκλήσεις είναι συνεχείς! Αυτό που προσπαθώ, είναι να διατηρώ ένα επίπεδο οργάνωσης στην καθημερινότητά μου γιατί μου παρέχει ασφάλεια. Αποτελεσματική διαχείριση χρόνου, προτεραιοποίηση των καθηκόντων που πρέπει να έρθουν εις πέρας αλλά και χρόνος για τον εαυτό μου, για αυτοφροντίδα, για όσα με ευχαριστούν είναι "εργαλεία" που με βοηθούν στην καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, όσο περνάνε τα χρόνια συχνά διαπιστώνω ότι τα πράγματα μπορεί να μην πηγαίνουν πάντα όπως τα υπολογίζω αλλά προσπαθώ να συμφιλιώνομαι και με αυτό. Σημαντικό κομμάτι της ισορροπίας είναι η επαφή που διατηρώ με ανθρώπους που αγαπώ, ιδίως με τις φίλες μου!

"Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να αισθάνεται ότι το φύλο της δεν είναι εμπόδιο για την επαγγελματική της εξέλιξη"

Τι θα έλεγες στο νεότερο εαυτό σου αν ξεκινούσες σήμερα;

ΓΠ: Σε ότι αφορά την ισότητα στην αγορά εργασίας, είναι αλήθεια πως συχνά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την επαγγελματική τους εξέλιξη. Η συμβουλή που θα έδινα στον εαυτό μου αν ξεκινούσα τώρα, είναι να έχω περισσότερη στοχοπροσήλωση ως προς τους στόχους που θέλω να κυνηγήσω και να διεκδικώ περισσότερο. Να αντλώ χαρά από όλες τις στιγμές και να μη φοβάμαι τα εμπόδια και τις όποιες δυσκολίες, αλλά να τα αντιμετωπίζω περισσότερο ως προκλήσεις.

MB: Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, θα έλεγα στο νεότερο εαυτό μου να μην επιτρέπει στους άλλους να διαμορφώνουν τα δικά του όρια, αντίθετα θα τον παρότρυνα να ξεπερνά τα όριά του σε κάθε ευκαιρία και να διεκδικεί πάντα περισσότερα από όσα "νομίζει" ότι αξίζει. Κάθε αποτυχία φέρνει εμπειρία και κάθε εμπειρία σε φέρνει πιο κοντά στα όνειρά σου. Αφήστε πίσω κάθε αποτυχία, κάθε στενοχώρια. Οι απογοητεύσεις είναι πηγή μάθησης και πρέπει να αποτελούν κίνητρο για κάθε επιλογή μας.

Είναι πολύ σημαντικό ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Και αυτό είναι που καλούνται οι εταιρείες σήμερα να εξασφαλίσουν. Οι γυναίκες θα πρέπει να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται, ούτως ώστε να αξιοποιείται πλήρως το δυναμικό τους, ισότιμα ως επιστημονικές ερευνήτριες που καινοτομούν, πιέζοντας τα όρια της επιστημονικής γνώσης και αναζητώντας λύσεις στις πολύπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις. Η σημερινή ημέρα πρέπει να μας αφυπνίσει, ώστε να σπάσουμε τα στερεότυπα, να άρουμε τα έμφυλα χάσματα και να στέλνουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στους τομείς της επιστήμης, της υγείας και της τεχνολογίας οι γυναίκες είναι απολύτως απαραίτητες.

Πες μας για τις προκλήσεις που έχεις συναντήσει ως γυναίκα που ηγείσαι μιας ομάδας

MB: Το ζήτημα των έμφυλων διακρίσεων ευτυχώς έχει αρχίσει να συζητιέται ανοικτά. Οι υπαρκτές έμφυλες διακρίσεις στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική ζωή αντανακλώνται και στην επιστήμη, η οποία αποτελεί πολιτισμικό παράγωγό της. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται θεαματική μεταβολή στην αύξηση της συμμετοχής γυναικών στο στελεχιακό δυναμικό και σε θέσεις ευθύνης, ανάλογων των υψηλών δεξιοτήτων και του μορφωτικού τους επιπέδου. Είναι χαρακτηριστική η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια προς μεγαλύτερη ισότητα στον εργασιακό χώρο. Σίγουρα όμως έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα ως κοινωνία για την εξάλειψη των έμφυλων εμποδίων στην επαγγελματική εξέλιξη.

Έμαθα νωρίς στην καριέρα μου ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το ίδιο στυλ επικοινωνίας με κάθε άτομο με το οποίο αλληλοεπιδρούμε. Όταν ηγείσαι μιας ομάδας, εκτίθεσαι σε διαφορετικές προσωπικότητες, υπόβαθρα, πεποιθήσεις και προσδοκίες. Έτσι, μαθαίνεις γρήγορα ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Τα μαθήματα αυτά που έλαβα στην αρχή της καριέρας μου είναι τώρα πιο εμφανή και χρήσιμα από ποτέ. Πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι και να βρίσκεις τρόπους επικοινωνίας με κάθε άτομο ξεχωριστά με σκοπό μια παραγωγική συνεργασία.

μαρτζι

ΒΑ: Μια από τις προκλήσεις που κλήθηκα να αντιμετωπίσω, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και μη ρεαλιστικών προσδοκιών που μπορεί να υπάρχουν για τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου έχω υπάρξει the "only woman in the room” και αυτό ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία που ανέβαζε τα επίπεδα του άγχους μου, έπρεπε συνεχώς να αποδεικνύω ποια είμαι και ότι αξίζω. Ήταν μια πρόκληση για μένα και συγχρόνως ένα τεράστιο μάθημα, το οποίο ήταν μετέπειτα κίνητρο να προσπαθώ να μην κάνω κανέναν και καμία στην ομάδα μου να αισθάνεται έτσι.

Προσπαθώντας να βλέπω θετικά το μέλλον, πιστεύω ότι ένας σύγχρονος τρόπος ηγεσίας ομάδων όπου οι άνθρωποι νιώθουν ότι "ανήκουν", μπορεί να συντελέσει στην ευαισθητοποίηση και την αλλαγή νοοτροπίας. Η αλλαγή ξεκινάει από εμάς.

Τι εφόδια πιστεύεις ότι χρειάζονται οι γυναίκες στο χώρο της τεχνολογίας για να διεκδικήσουν μια θέση στο τραπέζι (των αποφάσεων);

ΓΠ: Διανύουμε ήδη, και στο μέλλον ακόμα περισσότερο, μία εποχή ραγδαίων αλλαγών στο χώρο της τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι η γυναίκα στέλεχος μπορεί να κάνει τη διαφορά με εφόδια που έχουν ως αναφορά την φύση της. Ενσυναίσθηση, καινοτόμος σκέψη, οργάνωση και μεθοδικότητα μπορούν να την κάνουν να ξεχωρίσει και να αποδείξει ότι έχει θέση και προοπτική στο χώρο των αποφάσεων, αρκεί να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να αισθάνεται ότι το φύλο της δεν είναι εμπόδιο για την επαγγελματική της εξέλιξη.

Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι σε μια εταιρεία που πραγματικά παρέχεται ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών ανεξαρτήτως φύλου. Κάθε ένας και καθεμία από εμάς αντιμετωπίζεται ισότιμα. Σημαντικό συστατικό της κουλτούρας μας είναι η διαρκής εξέλιξη και εκπαίδευση για την αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) μέσα από προγράμματα ηγεσίας, εκπαιδεύσεις σε ήπιες δεξιότητες (soft skills) αλλά και τόσες άλλες ευκαιρίες που δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες σε κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και να εξελιχθούν.

γεωργια

ΑΜ: Χρειάζονται σίγουρα γνώσεις και εμπειρία, αλλά αυτό δεν θεωρώ ότι αποτελεί πρόβλημα για τις γυναίκες που εργάζονται στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς υπάρχει υψηλό επίπεδο κατάρτισης. Θα πρέπει να έχουν ωστόσο πίστη στον εαυτό τους, κάτι που συχνά μειώνεται εξαιτίας ενός μη υποστηρικτικού κοινωνικού και επαγγελματικού περίγυρου. Δεν θα πρέπει να διστάζουν να διεκδικούν ευκαιρίες με ζήλο, αλλά και να τις δημιουργούν οι ίδιες. Είναι αυτονόητο, βεβαίως, πως οι γυναίκες χρειάζονται πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες, χωρίς να πρέπει να παλεύουν για να αποδείξουν κάθε στιγμή τις ικανότητές τους. Η ισότητα στην ανέλιξη και την προαγωγή σε θέσεις ευθύνης, χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα, πρέπει να αποτελεί δεδομένο.

ματωνακη

H Pfizer, όπως είπε και η Γεωργία, δίνει έμφαση στις ίσες ευκαιρίες, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας. Και για μένα ως μέλος της εταιρείας είναι πολύ αισιόδοξο ότι η Pfizer έχει θέσει την ισότιμη αντιμετώπιση ως αξία και προτεραιότητα. H εταιρεία ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαφορετικότητας, ισότιμης αντιμετώπισης και συμπερίληψης, γεγονός το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα όλους εμάς που ανήκουμε στην οικογένειά της. Η Pfizer προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το προσωπικό της σχετικά με θέματα ανισότητας και προκατάληψης έχει υιοθετήσει στοχευμένες δράσεις, σε συνεργασία με οργανισμούς διεθνούς κύρους. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην εξάλειψη των έμφυλων εμποδίων στο χώρο εργασίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr