Follow us

Έξι κινηματογραφικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε

Από τα Όσκαρ και τις πολλές διαφορετικές ιστορίες του ελληνικού σινεμά ως τα δοκιμιακά φιλμ και τον τρίτο δρόμο για τη μεγάλη οθόνη, μια σειρά εκδόσεων μας προσκαλούν να στρωθούμε για διάβασμα.

MissBloom TEAM
βιβλια

"Στην οθόνη του μυαλού μου" του Γιάννη Σμοΐλη (εκδ. Αιγόκερως)

Προγραμματιστής του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και κριτικός με παιδεία και ευρυμάθεια, ο συγγραφέας μας ταξιδεύει σε όλη την κινηματογραφική ιστορία μέσα από μια αυστηρά προσωπική διαδρομή. Αναλύει ταινίες του Μπρεσόν και του Κουροσάβα, του Ταραντίνο και του Λεκόντ, αλλά και την "Μέρα της Μαρμότας", το "It Follows" και τη "Μητέρα!" του Αρονόφσκι. Με στιβαρότητα παλιάς σχολής και κοφτερή, μοντέρνα ματιά, ο Σμοΐλης αιφνιδιάζει ακόμα κι αν γράφει για το "Vertigo" ή τον "Ταξιτζή". Γιατί οι κινηματογραφικές, κοινωνικοπολιτικές και φιλοσοφικές επισημάνσεις του – πάντα αβίαστες, πάντα καίριες – συνδυάζονται με μια ειλικρινή συναισθηματική κατάθεση που εξαφανίζει κάθε ακαδημαϊσμό. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς; Το ξεψάχνισμα της κοενικής μεθόδου; Την πρωτότυπη προσέγγιση των "Φαντασμάτων του Ινισέριν"; Το αριστουργηματικό κείμενο για το "Blade Runner"; Το βιβλίο, το οποίο επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην αξία της ουσιαστικής (κι απολαυστικής) κινηματογραφικής κριτικής, συνοδεύεται από ένα μερακλίδικο πρόλογο του διευθυντή του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη.

"Το ελληνικό σινεμά του φανταστικού" της Βίβιαν Παπαγεωργίου (εκδ. Αιγόκερως)

Όσο μακρύτερα από το Χόλιγουντ πηγαίνει κανείς περιπλανώμενος στον παγκόσμιο σινε-χάρτη, τόσο λιγότερες ταινίες είδους θα συναντήσει. Τι σχέση μπορεί να έχει λοιπόν ο κινηματογράφος του φανταστικού με το ελληνικό σινεμά της κωμωδίας και του κοινωνικού δράματος; Όπως έχει αποδείξει και μέσα από τις ταινίες της ("Inner Land", "Hansel"), η σκηνοθέτις και διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ Βίβιαν Παπαγεωργίου είναι λάτρης των ιστοριών φαντασίας και η πλέον κατάλληλη για περιγράψει τη σχέση τους με την ελληνική μεγάλη οθόνη. Η έρευνά της είναι εξονυχιστική, η μεθοδολογία προσέγγισης ακριβής και το αποτέλεσμα της μελέτης τεκμηριωμένο. Η πορεία του φανταστικού σινεμά περιγράφεται από τη γέννησή του και την εποχή του βωβού μέχρι σήμερα και από την ελληνική περιθωριοποίησή του για σχεδόν ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα έως τη γλυκιά εκδίκησή του τα τελευταία χρόνια. Προσέγγιση θεματική και αισθητική, ιστορική και κοινωνική, με ενδελεχή ανάλυση πέντε διαφορετικών μεταξύ τους ελληνικών φιλμ: "Singapore Sling", "Ιστορία 52", "Μέδουσα", "Το Κακό" και "Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά". Ένα απολύτως απαραίτητο συμπλήρωμα στην ελλιπή για το θέμα κινηματογραφική βιβλιογραφία μας.

"ΟΣΚΑΡ καλύτερης ταινίας" του Δημοσθένη Ξιφιλίνου (εκδ. Ιανός)

Ο Γιώργος Λάνθιμος ξαναέβαλε φέτος την Ελλάδα, έστω και εκ πολλαπλών αντανακλάσεων, στην κούρσα των διασημότερων κινηματογραφικών βραβείων. Τα Όσκαρ όμως, είτε με τις καλλιτεχνικές επιλογές τους είτε με την όλη παραφιλολογία τους, έχουν γράψει έτσι κι αλλιώς το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία του σινεμά και ο έμπειρος Δημοσθένης Ξιφιλίνος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, μας το "μεταφράζει" μέσα από πολλαπλές αναγνώσεις. Αφιερώνοντας από δυο έως και τέσσερις σελίδες στην κάθε ταινία η οποία από την αρχή του θεσμού και το "Wings" ως και το "Nomadland" απέσπασε την κορυφαία οσκαρική διάκριση, επισημαίνει με καθαρό και αναλυτικό τρόπο θαρραλέες επιλογές και ασυγχώρητες αστοχίες, διαχρονικά αριστουργήματα και ξεπερασμένες πλέον μετριότητες. Πληροφορίες και κριτική άποψη συνδυάζονται απολαυστικά σε μια γεμάτη εκπλήξεις ανάλυση ολόκληρου του αμερικανικού Κινηματογραφικού Κανόνα, μιας και εδώ δεν θα διαβάσετε άλλη μια κοινοτοπία για το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", το "Πλατούν" ή τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών". Σε μια επιμελημένη έκδοση υψηλής αισθητικής.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr