Το "πολύ κουλ" βιβλιοπωλείο που σου μαθαίνει τα πάντα για τη γεωγραφία

Μιλήσαμε με το αρχι-γεωγραφόπουλο που διαχειρίζεται τη σελίδα "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" στο Facebook, ένα πρότζεκτ που ραγδαία αγαπήθηκε από τους χρήστες και τώρα πια εδρεύει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

"Θυμάμαι κάποιον που σχολίασε σε μια ανάρτηση: "αυτά τα κάνεις για τα λεφτά”. Ήθελα τόσο πολύ να του πω ότι προφανώς όλο αυτό δεν ξεκίνησε με στόχο τα χρήματα, γιατί δεν θα επέλεγα να ασχοληθώ με τη γεωγραφία, το θέμα θα ήταν κάτι άλλο, πιο hot. Βέβαια, αποδείχτηκε ότι η γεωγραφία είναι πολύ hot" μου λέει το αρχι-γεωγραφόπουλο που εδώ και μια πενταετία περίπου διαχειρίζεται τη δημοφιλή σελίδα "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" στο Facebook. Μπορεί το "πολύ κουλ" να συστήθηκε αρχικά στον κόσμο ως μία διαδικτυακή, εκπαιδευτική (και ψυχαγωγική) σελίδα, όμως τελικά εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν το γεωγραφόπουλο, έχοντας την εμμονική συνήθεια να μαθαίνει πράγματα (όσο πιο κουλά ή εξειδικευμένα, τόσο το καλύτερο), συνειδητοποίησε ότι γνώριζε ελάχιστα για το τι υπάρχει πάνω στον πλανήτη μας. "Αν έβαζες μπροστά μου έναν παγκόσμιο χάρτη, ήξερα τι υπάρχει στο 20% αυτής της έκτασης" παραδέχεται, πράγμα που το εξόργισε, γιατί "δεν γίνεται να έχουμε κάνει 12 χρόνια σχολείο και να μας φαίνεται φυσιολογική αυτή η έλλειψη γνώσης. Πώς γίνεται να μην ξέρουμε τι υπάρχει πάνω στον κόσμο; Μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα, άρχισα να ενώνω το παζλ και συνειδητοποιούσα π.χ. ότι "α! γι’ αυτό συνέβη αυτό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να γιατί το τάδε κράτος βίωσε φτώχεια” κλπ. Συνειδητοποίησα πόσο διασκεδαστική μπορεί να είναι τελικά η γνώση αν δεν την αντλείς από τις σελίδες ενός κακογραμμένου σχολικού βιβλίου. Δεν υπάρχει πιο καυτό gossip από την παγκόσμια ιστορία και μου είναι αδιανόητο ότι το σχολείο έχει καταφέρει να την κάνει βαρετή".

Αντί, λοιπόν, να πρήζει διαρκώς τους φίλους του με fun facts για τη γεωγραφία (που εν τέλει δεν τους ένοιαζαν καθόλου), αποφάσισε τον Αύγουστο του 2019 να φτιάξει μια σελίδα στο Facebook, χωρίς να γνωρίζει κάτι για τη δημιουργία περιεχομένου -πόσο μάλλον εκπαιδευτικού. Το παράδοξο είναι ότι από τις πρώτες μέρες η σελίδα τράβηξε το ενδιαφέρον του κόσμου. Μέσα σε έναν μήνα είχε φτάσει τα 10.000 likes, χωρίς πληρωμένο περιεχόμενο, αλλά πολύ οργανικά. Το feedback ήταν απρόσμενα μεγάλο, πράγμα που ενθάρρυνε τον δημιουργό του "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" να εξελίξει το πρότζεκτ. Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία της ιστοσελίδας, βρεθήκαμε σε μια δυστοπική συνθήκη εγκλεισμού και εγχειρήματα όπως "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" έδωσαν στους χρήστες την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με έναν πολύ πιο άμεσο τρόπο. "Είναι μια ανατροφοδοτούμενη συνθήκη. Περίμενα ότι θα είμαι εγώ και πέντε "φυτά" και θα συζητάμε για σημαίες. Τελικά δημιουργήθηκε ένα εντελώς ετερόκλητο κοινό, χωρίς στρατηγικό πλάνο. Ο καθένας αλληλεπιδρά με τη σελίδα για διαφορετικούς λόγους αλλά όλους μας ενώνει η γεωγραφία" λέει ενθουσιασμένο το αρχι-γεωγραφόπουλο.

Σίγουρα έπαιξε ρόλο το παιχνιδιάρικο, πιο κοντά στις νέες γενιές ύφος που είναι πλέον-σήμα κατατεθέν της ιστοσελίδας. Παράλληλα ο κόσμος εκτίμησε ότι γίνεται προσπάθεια να είναι κάθε πληροφορία απλουστευμένη και ευκολοδιάβαστη ώστε να γίνεται κατανοητή από όλους. "Θέλω απλώς να είναι μια ωραία εμπειρία, δεν με ενδιαφέρει να το παίξω αυθεντία. Διάβασα κάτι, μου έκανε εντύπωση και θέλω να το μοιραστώ". Το ίδιο πιστεύουν και τα υπόλοιπα μέλη αυτής της πολύ κουλ ομάδας, που μετά από έναν χρόνο χρειάστηκαν προκειμένου να στηρίξουν το πρότζεκτ, καθώς ολοένα και μεγάλωνε.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr