Μαρί Κιουρί | H επιστήμονας που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ, σπούδασε παράνομα και μυστικά

Με αφορμή την χθεσινή Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, ένα μικρό αφιέρωμα στην κορυφαία επιστήμονας όλων των εποχών.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Το 1903 η Μαρί Κιουρί και ο σύζυγός της Pierre τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής για την κοινή τους, σπουδαία έρευνα πάνω στη Ραδιενέργεια. Μόλις 8 χρόνια αργότερα η Κιουρί τιμήθηκε ξανά, αυτή τη φορά με το Νόμπελ Χημείας, για τις σημαντικές ανακαλύψεις του ραδίου, αλλά και του πολωνίου, ένα στοιχείο στο οποίο έδωσε το όνομα της πατρίδας της. Το έργο της Μαρί Κιουρί είναι αξεπέραστο και θεωρείται πως άλλαξε για πάντα την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής.

Η κορυφαία επιστήμονας υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ, και παράλληλα ο πρώτος άνθρωπος στα χρονικά της παγκόσμιας επιστήμης που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία.

Αυτό το σπουδαίο μυαλό, μία από τις μεγαλύτερες διάνοιες της εποχής της, ωστόσο, παραλίγο να μην καταφέρει να σπουδάσει, αφού στην Πολωνία των καιρών της θεωρούνταν παράνομο για μία γυναίκα το να εισέλθει στους κόλπους της ανώτατης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr