Οι επιστολές του Γκάντι προς τον Χίτλερ- μια κραυγή για την Ειρήνη

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε από τον 39χρονο φανατικό ινδουιστή Νατουράμ Γκότσε, αυτός ο υπέρμαχος της μη βίας. Ο Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος αγωνίστηκε όσο κανείς για την ειρήνη.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Αν κανείς θέλει να δώσει τον ορισμό του αντίθετου θα αρκούσε να πει αυτά τα δύο ονόματα: Γκάντι και Χίτλερ. Ο Γκάντι, κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερος από τον Χίτλερ, είχε ήδη δώσει πολλές μάχες πριν ανέβει στην εξουσία ο Χίτλερ. Είχε συμπαρασταθεί στη διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων στη Ν. Αφρική και είχε αντιπαρατεθεί στη Βρετανική κυριαρχία στην Ινδία. Τώρα όμως έβλεπε μια τεράστια απειλή να απλώνει το σκοτάδι της στον κόσμο.

Ο Γκάντι συναντήθηκε πρώτα κρυφά με τον Μουσολίνι

Το 1931 ο Γκάντι επιστρέφοντας από το Λονδίνο, το οποίο επισκεπτόταν μετά τη σύναψη της Συνθήκης του Δελχί τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου, σταμάτησε στη Ρώμη. Μια μικρή σημείωση στο ημερολόγιό του μας αποκαλύπτει ποιον συνάντησε "12 Δεκεμβρίου, 6 η ώρα, Μουσολίνι".

Σκοπός του ήταν να αποτρέψει τον Μπενίτο Μουσολίνι, που ίδρυσε το Φασιστικό κόμμα του το 1919 και ήταν πρωθυπουργός από το 1922, από το να ακολουθήσει τον δρόμο της βίας. Προφανώς, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Στην πρώτη του επιστολή προς τον Χίτλερ του έγραφε πως είναι "ο μόνος που μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο". Ήταν τον Ιούλιο του 1939 που του έγραφε ένα σημείωμα.

"Αγαπητέ φίλε,

Φίλοι μου ζητούν επίμονα να σου γράψω για το καλό της ανθρωπότητας. Ωστόσο αντιστεκόμουν καθώς νιώθω πως οποιαδήποτε επιστολή από εμένα θα θεωρείτο αυθάδης. Όμως, κάτι μου λέει να μην το σκεφτώ και να κάνω την παράκλησή μου, όποια αξία και αν έχει αυτή. Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα εσύ είσαι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που μπορείς να εμποδίσεις έναν πόλεμο που θα οδηγήσει τον κόσμο σε μια βάναυση κατάσταση".

"Πρέπει να πληρώσεις αυτό το τίμημα για ένα σκοπό όσο πολύτιμος και αν σου φαίνεται; Θα ακούσεις την παράκληση κάποιου που επίτηδες αποφεύγει τη μέθοδο του πολέμου όχι χωρίς σημαντική επιτυχία;" Και μεταξύ άλλων κατέληγε ζητώντας του συγχώρεση αν τον ενόχλησε γράφοντάς του.

Λίγους μήνες μετά την αποστολή της επιστολής ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία, τον Σεπτέμβριο του 1939.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr