Τα Oscar σνόμπαραν τη "Barbie" και o Pierce Morgan πανηγυρίζει | "Η πατριαρχία γελάει τελευταία"

Το φεμινιστικό μανιφέστο της Greta Gerwig απέκτησε πολλούς θαυμαστές αλλά και μερικούς, φανατικούς, haters.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των επερχόμενων βραβείων Oscar (σ.σ η απονομή θα γίνει στις 10 Μαρτίου) και όπως είναι φυσικό τα στοιχήματα αλλά και τα παράπονα σχετικά με τις αδικίες, δίνουν και παίρνουν. Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς ο Γιώργος Λάνθιμος - ή Yorgo όπως τον αποκαλεί και η Εmma Stone - διεκδικεί το Oscar σκηνοθεσίας ενώ συνολικά το "Poor Things" είναι υποψήφιο για 11 βραβεία.

Oscar 2024 - Oι υποψηφιότητες | Ο Γιώργος Λάνθιμος και το "Poor Things" διεκδικούν 11 αγαλματίδια

Όλα καλά με τον Γιώργο λοιπόν, στον οποίο στέλνουμε τη θετική μας ενέργεια γιατί προφανώς θέλουμε να κερδίσει σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες είναι υποψήφιος. Σε αντίθεση με την ταινία "Barbie" η οποία δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία ή για να είμαστε πιο ακριβείς δεν έτυχε ανάλογης αποδοχής από την Ακαδημία Κινηματογράφου, σε σχέση φυσικά με το κοινό το οποίο τη λάτρεψε.

Συγκεκριμένα, ούτε η Margot Robbie αλλά ούτε και η σκηνοθέτις της ταινίας, Greta Gerwig έλαβαν υποψηφιότητες, γεγονός που οδήγησε τον Βρετανό δημοσιογράφο Pierce Morgan να ξεσπάσει σε πανηγύρια. Σε άρθρο του στη New York Post, ο δεικτικός Morgan, ο οποίος δεν "μασάει" τα λόγια του, κάποιες φορές ορθώς κάποιες άλλες όχι, είπε χαρακτηριστικά: "Αν έκανα μια ταινία που να φέρεται στις γυναίκες με τον τρόπο που η Barbie φέρεται στους άνδρες, οι φεμινίστριες θα ήθελαν να με εκτελέσουν" ενώ στη συνέχεια δημοσίευσε στο Χ Twitter μία φωτογραφία του Ryan Gosling ως Κen - o οποίος είναι υποψήφιος για τον B' Αντρικό ρόλο - γράφοντας χαρακτηριστικά: "Η Greta και η Margot αγνοήθηκαν ενώ ο Ryan είναι υποψήφιος. Η Πατριαρχία γελάει τελευταία".

Όπως ήταν φυσικό, οι εν λόγω κινήσεις δεν ενθουσίασαν μεγάλη μερίδα του κοινού, χαρακτηρίζοντάς τα σχόλια του δημοσιογράφου εμμονικά και εμπαθή. Η αλήθεια είναι ότι η ταινία, η οποία ήταν εξαιρετικά ευχάριστη και εύμπεμπτη, όντως κατάφερε με έναν απλό, σχεδόν βιντεοκλιπίστικο τρόπο, να περάσει τα μηνύματα που ήθελε. Χωρίς πομπώδεις δηλώσεις, χωρίς να εκβιάζει το συναίσθημα, με μία γλυκιά αφέλεια και απλότητα, το μικρό κορίτσι εκεί έξω, ή και το μεγαλύτερο, συνειδητοποίησε ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι πολυδιάστατος και δεν πρέπει να μπαίνει σε καλούπια όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Οι γυναίκες δεν υπάρχουν για να είναι πάντα όμορφες και χαμογελαστές, όπως βλέπουμε αρχικά τη Barbie, αλλά αν το θέλουν, όντως, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Ακόμα και όταν η αρχή γίνει με μία ασήμαντη ίσως επίσκεψη στον γυναικολόγο, όπως συμβαίνει στην τελευταία σκηνή της ταινίας.

Πιθανότατα ο κύριος Morgan να είναι κατά του φεμινισμού. Ίσως απλά να μην του άρεσε η ταινία - η οποία σίγουρα δεν είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες της φετινής σεζόν αλλά ούτε και κακή -. Σε κάθε περίπτωση τα σχόλιά του φανερώνουν εμπάθεια προς δύο καλλιτέχνιδες των οποίων η μέχρι τώρα πορεία είναι άκρως εντυπωσιακή και σεβαστή. Και αυτό από μόνο του είναι καταδικαστέο.

Σε άλλα νέα, ο γλυκός μας Ryan Gosling δεν υιοθετεί τα λεγόμενα του Morgan και δηλώνει στενοχωρημένος για την απουσία της Greta και της Margot από τις υποψηφιότητες.