Υποφέρεις από ημικρανία και γνωρίζεις ότι τα τυριά πρέπει να βγουν από τη λίστα της διατροφής σου. Τα κίτρινα και τα λευκά τυριά είναι ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές της διατροφής και έχουν μία θέση στο οικογενειακό τραπέζι.
Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια είναι κατάλληλα και ποια πρέπει να αποφύγεις σε περίπτωση που σε πιάνει τακτικά ημικρανία. Φυσικά, όλοι αντιμετωπίζουν ανά περιόδους πονοκέφαλο, αλλά οι κρίσεις ημικρανίες είναι εξαιρετικά δυσάρεστες. Εκτιμάται ότι 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν κρίσεις ημικρανίας, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.
Πρόσφατες μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι τα τρόφιμα και η διατροφή μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της ημικρανίας. Η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας ή στη μείωση της συχνότητας τους. Τα τυριά είναι από τις τροφές που φαίνεται να έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνών σχετικά με τη σύνδεσή τους με τις κρίσεις ημικρανίας.
Η λίστα με τα τυριά που πυροδοτούν την ημικρανία
Παρμεζάνα: Η παρμεζάνα ή παρμιτζάνο-ρετζάνο (Parmigiano-Reggiano) είναι σκληρό κοκκώδες τυρί από την Ιταλία.
Asiago: Το Asiago είναι τυρί αγελαδινού γάλακτος, που παράγεται μόνο στο οροπέδιο Asiago στους πρόποδες του Βένετο στην Ιταλία.
Πεκορίνο Ρομάνο: Σκληρό αυτό τυρί από πρόβειο γάλα, με χρόνο ωρίμανσης που κυμαίνεται από τους πέντε μέχρι τους οχτώ μήνες.
Γραβιέρα: Είναι είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου τυριού. Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού.
Τσένταρ: Το cheddar είναι ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα.
Έμενταλ: Το τυρί με τις χαρακτηριστικές τρύπες, είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας το οποίο προέρχεται από την περιοχή Έμενταλ στην Ελβετία.
Μοτσαρέλα: Μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης. Παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου,
Γκοργκοντζόλα: Ιταλικό μπλε τυρί με "φλέβες", φτιαγμένο από πλήρες αγελαδινό γάλα.
Μπρι: Το Brie είναι ένα μαλακό τυρί φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα.
Ροκφόρ: Εύθρυπτο, ελαφρά υγρό, με τη χαρακτηριστική μπλε μούχλα, που οφείλεται στο μύκητα Penicillium roquefortis.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr