Καθώς ο Χειμώνας αλλάζει τη διάθεσή μας λόγω του κρύου και των μικρότερων ημερών, η περίοδος των γιορτών επιφέρει επίσης αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά. Αυτή την εποχή του χρόνου, πολλοί από εμάς βιώνουμε περισσότερο άγχος, στρες και απογοήτευση. Αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα καρδιακής ανεπάρκειας και δηλητηρίασης από αλκοόλ και αύξηση των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το να γνωρίζεις τι προκαλεί το άγχος και ποια μέρη του εγκεφάλου εμπλέκονται ενεργά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της απόκρισης στο στρες. Βιολογικά υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς τις αντιδράσεις σου στους στρεσογόνους παράγοντες των γιορτών μέσω της επίγνωσης του γιατί συμβαίνουν. Η Seena Mathew, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Mary Hardin-Baylor εξήγησε στο The Conversation τι μπορείς να κάνεις:
Για τα προγράμματα που ανατρέπονται
Οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια, τα πολυσύχναστα αεροδρόμια και η μεγάλη κίνηση στους δρόμους εύκολα προκαλούν απογοήτευση σε όσους ταξιδεύουν για να περάσουν χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους τους.
Μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην απόκρισή σου σε αυτούς τους τύπους στρες είναι ο υποθάλαμος, μια δομή βαθιά στον εγκέφαλο, που εμπλέκεται στην προσπάθεια να κρατήσει το σώμα σε μια σταθερή κατάσταση, γνωστή ως ομοιόσταση.
Ο υποθάλαμος εργάζεται για να ρυθμίζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, ένα σύστημα που συντονίζει ακούσιες αποκρίσεις όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή. Επίσης, είναι υπεύθυνος για ζωτικές λειτουργίες, όπως η σίτιση, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος, η ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, η αναπαραγωγή και ο μεταβολισμός. Είναι το βασικό συστατικό της απόκρισης στο στρες σε πραγματικές ή αντιληπτές απειλές. Όταν βρίσκεσαι υπό στρες, όπως όταν μαθαίνεις ότι η πτήση σου έχει καθυστερήσει ή έχει ακυρωθεί, ο υποθάλαμος διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη. Αυτές οι ορμόνες με τη σειρά τους αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, την εφίδρωση και τα αισθήματα απογοήτευσης.
Τι να κάνεις: Όταν αντιμετωπίζεις αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος του σώματος. Αυτό είναι γνωστό ως το σύστημα "ξεκούραση και πέψη" επειδή είναι υπεύθυνο για να βοηθά το σώμα σου να χαλαρώσει και να ανακάμψει από το στρες. Λαμβάνοντας αργές, βαθιές αναπνοές, μπορείτε να εμπλέκεις το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα ηρεμήσει το νευρικό σου σύστημα.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr