Απ’ τα Γιάννενα ως τη Φλώρινα κι απ’ τα Χανιά ως τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες των χειμερινών προορισμών της Ελλάδας χαράζουν τις δικές τους διαδρομές, με την πυξίδα της να στρέφεται σε μοναδικές γαστρονομικές τροχιές. Μοντέρνα εστιατόρια σε ζωηρές κωμοπόλεις ή παραδοσιακές ταβέρνες στη μέση του βουνού; Η παράδοση (με ή χωρίς twists) και η αυθεντική νοστιμιά είναι και φέτος σταθεροί συνταξιδιώτες μας σε ένα γαστρονομικό οδοιπορικό που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε!
"Χρύσανθος": Η ηπειρώτικη κουζίνα ως οικογενειακή υπόθεση
Στην πιο όμορφη βεράντα με θέα στη λίμνη, στο νησάκι και στα Γιάννενα, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης, η ταβέρνα "Χρύσανθος" της οικογένειας Μηλιώτη τιμά τη γιαννιώτικη κουζίνα και σερβίρει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα, καλοψημένα κρεατικά και εξαίσιες πίτες. Δυόμισι δεκαετίες τώρα αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή στέκια των Γιαννιωτών, αλλά και κάθε επισκέπτη που αναζητά καλό φαγητό και σπιτική φιλοξενία. Με την ακούραστη και πάντα δημιουργική Αριστέα Μυλιώτη στο τιμόνι της κουζίνας, κάθε πιάτο φτιάχνεται με ιδιαίτερη αγάπη, φροντίδα, αλλά και μαεστρία, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει τόσο στις πίτες (κοθρόπιτα, μπατσαριά, πρασόπιτα) και στα μαγειρευτά τους (δοκιμάστε οπωσδήποτε τους λαχανοντολμάδες) όσο και στα κρεατικά από την απίθανη μοσχαροκεφαλή στη γάστρα μέχρι τις μπριζόλες, τα μπιφτέκια και τα παϊδάκια ή την πιο μοντέρνα μοσχίδα, Black Angus κ.ά., η οικογενειακή προσπάθεια του "Χρύσανθου", όσο κι αν αναβαθμίζεται σε στιλ, παραμένει βαθιά παραδοσιακή. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας 2023 από το "αθηνόραμα".
Chef’s tip: "Με μια πλούσια λίστα κρασιών και ετικέτες που υμνούν τον τοπικό αμπελώνα, απολαύστε ένα προς ένα τα πιάτα μας σε οινικά ταιριάσματα που θα σας ενθουσιάσουν".
Αμφιθέα Ιωαννίνων, 2651081892
"Ναουμίδης": Η γεύση της λίμνης στο πιάτο
Μια όμορφη και νοικοκυρεμένη αυλή και μια κομψά φροντισμένη σάλα. Μια μαγική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Μια κουζίνα υπερτοπική και νόστιμη, υπό την επιμέλεια του Άγγελου, του μεγάλου αδερφού της οικογένειας Ναουμίδη. Στην ακριτική Φλώρινα και το χωριό του Αγίου Παντελεήμονα, το ομώνυμο εστιατόριο με τη σημαντική παράδοση στα γευστικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθεί να μπλεντάρει και να εξελίσσει όλα τα δυνατά του στοιχεία, αξιοποιώντας πάντοτε τα καλούδια της επιδραστικής οικογενειακής βιοτεχνίας και του αγροκτήματος, τα λιμνίσια deli, καθώς και το πλήθος των τοπικών συνταγών. Λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την εποχικότητα και την καλύτερη δυνατή κάθε φορά πρώτη ύλη, ο "Ναουμίδης" γοητεύει ουρανίσκους με προτάσεις όπως η πέστροφα σε ξύλα αχλαδιάς με φρέσκα χορταρικά, το φλωρινιώτικο κεμπάμπι και η γαρίδα με πιπερόκαμα ή κόκκινη κολοκύθα.
Chef’s tip: "Δοκιμάστε το 'Dion', το ολοκαίνουργιο αφρώδες κρασί μας, μια νέα προσθήκη στην ενημερωμένη κάβα μας, που φτιάχνεται αποκλειστικά από αμπελώνες της περιοχής".
Άγιος Παντελεήμονας, Φλώρινα, 2386061238, www.naoumidis.gr
"Χάραμα": Στιβαρή νοστιμιά με προσωπικότητα
Στους πρόποδες του Βερμίου και στο γοητευτικά απομακρυσμένο Αρκοχώρι, το "Χάραμα" μοιάζει να είναι ένας από τους καλύτερα κρυμμένους γευστικούς θησαυρούς της Βόρειας Ελλάδας. Το βραβευμένο εστιατόριο του (ιδιοκτήτη και μάγειρα) Στέφανου Λαφάρα στρώνει τα τραπέζια του στην περιποιημένη σάλα και στο μπαλκόνι με τη φανταστική θέα, τιμώντας μία παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με στιβαρές βάσεις και ατόφια νοστιμιά, που αντικατοπτρίζεται απόλυτα σε πιάτα σαν τα κεφτεδάκια σε άρμη, το ζυγούρι στη γάστρα με τραχανά, το ελάφι με πετιμέζι και καρότα, το αγριογούρουνο με κάστανα ή τα κοκκινιστά μάγουλα με παπαρδέλες, καθώς και με τις μερακλίδικες σχάρες. Φινάλε με φίνα πορτοκαλόπιτα και χαλβά μακεδονικό, τηγανισμένo σε φύλλο κρούστας, για να ολοκληρωθεί στο απόλυτο η εμπειρία.
Chef’s tip: "Μην παραλείψετε μια βόλτα μέχρι το φτιαγμένο με μεράκι κελάρι μας, που φιλοξενεί διαμαντάκια του μακεδονικού αμπελώνα και μπόλικες παλαιωμένες φιάλες".
Αρκοχώρι, 2332021125, www.estiatorio-xarama.gr
"Η ταβέρνα του Άη Γιώργη": Γεύση ιώδιου πάνω στη θάλασσα
Το όμορφο πολυτελές εστιατόριο λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη σερβίρει ελληνική κουζίνα ιδωμένη με σύγχρονη ματιά, χωρίς να αποκλείει ωστόσο τις γνώριμες σπεσιαλιτέ της κλασικής ταβέρνας. Στην ψαριέρα φιγουράρουν καθημερινά οι ολόφρεσκες ψαριές της ημέρας με γαρίδες, καλαμάρια, συναγρίδες, τσιπούρες, φαγκριά, γοφάρια και όλα τα καλά της θάλασσας από Σαμοθράκη, Μαρώνεια και ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, ενώ στο ενυδρείο τους θα βρείτε όστρακα και οστρακοειδή, όπως μύδια, κυδώνια, στρείδια και αστακούς. Από το πάσο περνούν πιάτα με τα "δώρα του Ποσειδώνα" όπως θράψαλο κοντοσούβλι, καρμπονάρα με σουπιά και σούπες όπως η μπουγιαμπέσα και η ψαρόσουπα με ζωμό από πετρόψαρα και λαχανικά, σεβίτσε και ταρτάρ, αλλά και κρεατικά αφτιασίδωτα όπως το κατσικάκι στη λαδόκολλα, σωστά ψημένα παϊδάκια, ζουμερά μπιφτέκια σχάρας και σπαλομπριζόλα ξηρής ωρίμανσης 40 ημερών.
Chef’s tip: "Το ρεβανί Βέροιας σε creme anglaise αρωματισμένη με μαστίχα ή το cheesecake μπακλαβά με λευκή σοκολάτα είναι ιδανικές λύσεις για να κλείσετε γλυκά το γεύμα σας"
Αϊ-Γιώργης, Αλεξανδρούπολη, 2551071777, www.aigiorgis.com
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr