Γιατί δεν γερνούν σε κυτταρικό επίπεδο κάποιοι άνθρωποι;

Ανάλογα με το που ζεις, προστατεύεις το δέρμα σου και την υγεία σου από τη γήρανση.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Το ξέρεις ήδη αλλά η επανάληψη δεν έβλαψε κανέναν: Η Φύση κάνει θαύματα στο σώμα σου, προσφέρει καλύτερη ψυχική υγεία και υγιέστερη καρδιά ενώ δημιουργεί ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Τόσο πολύ που κάποιοι γιατροί μάλιστα συνταγογραφούν κυριολεκτικά τη Φύση ως θεραπεία! Τώρα νέα μελέτη βρήκε και κάτι ακόμη που θα σου αρέσει.

Τι δείχνει νέα μελέτη

Νέα έρευνα έχει βρει μια πιθανή εξήγηση για ορισμένα από αυτά τα οφέλη. Οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πράσινες περιοχές τείνουν να έχουν μικρότερη βιολογική ηλικία.

"Αυτή η μελέτη ήταν μια προσπάθεια να ποσοτικοποιηθούν οι ευεργετικές επιπτώσεις του πράσινου χώρου σε κυτταρικό επίπεδο και ο βαθμός στον οποίο ο πράσινος χώρος μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών βλαβών", λέει ο κοινωνικός οικολόγος Aaron Hipp από το North Carolina State University.

Εξετάζοντας 7.827 ανθρώπους και το περιβάλλον του σπιτιού τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές γεμάτες με περισσότερα πάρκα, κήπους, δέντρα και άλλη βλάστηση είχαν μακρύτερα τελομερή, αλληλουχίες DNA που σχετίζεται με τη μακροζωία. Τα τελομερή επαναλαμβάνουν τμήματα DNA που βρίσκονται στα άκρα καθενός από τα 46 χρωμοσώματά μας, εμποδίζοντας το γενετικό μόριο να ξετυλιχθεί, όπως τα πλαστικά άκρα των κορδονιών.

Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή στο εσωτερικό τους γίνονται μικρότερα, έως ότου το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρέσει το γενετικό του υλικό και η κυτταρική του σειρά πεθαίνει.

"Αυτό καθιστά τα τελομερή σημαντικούς δείκτες βιολογικής ηλικίας ή πόσο φθαρμένα είναι τα κύτταρά μας", εξηγεί αναλυτής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Scott Ogletree. "Γνωρίζουμε ότι πολλές μεταβλητές – όπως το άγχος – μπορούν να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα φθείρονται τα τελομερή μας".

Οι χώροι πρασίνου είναι γνωστό ότι μετριάζουν το στρες με πολλούς τρόπους. Τα φυτά μας προστατεύουν και μας μονώνουν από το περιβάλλον, διατηρώντας το περιβάλλον μας έως και αρκετούς βαθμούς πιο δροσερό κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση.

Οι χώροι πρασίνου ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκληματικότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr