Ήταν το φθινόπωρο του 1943 όταν ο Αμερικανός επιστήμονας Edwin Land είχε πάει διακοπές στην Σάντα Φε. Όταν η 3χρονη κόρη του, Jennifer, του ζήτησε να δει την φωτογραφία που μόλις είχε τραβήξει, για να είναι βέβαιη ότι της άρεσε, εκείνος της εξήγησε ότι για να εμφανιστεί μία φωτογραφία απαιτείται μία μακρά διαδικασία:"Πρέπει να στείλεις το φιλμ στο εργαστήριο, να το εμφανίσουν μέσα σε έναν σκοτεινό θάλαμο χρησιμοποιώντας ειδικά χημικά και μετά να σου στείλουν με το ταχυδρομείο τις τυπωμένες φωτογραφίες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονταν ημέρες ή και εβδομάδες για να δουν τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει στο ταξίδι του", της είπε.
Για οποιονδήποτε άλλο, η ιστορία αυτή θα είχε τελειώσει εδώ. Αλλά όχι για τον Edwin Land, έναν εφευρέτη με 535 κατοχυρωμένες πατέντες στο όνομά του.
Μέσα σε μία ώρα, είχε κιόλας φτιάξει στο μυαλό του ένα σύστημα κάμερας, φιλμ και χημικών που θα έκαναν αυτό που ζητούσε η κόρη του: Μία φωτογραφία την οποία μπορείς να δεις αμέσως μόλις την τραβήξεις. Θα χρειάζονταν τρία ακόμα χρόνια για να γίνει το όραμά του πραγματικότητα, όμως τελικά, ένα παιδικό καπρίτσιο άλλαξε την παγκόσμια βιομηχανία της φωτογραφίας.
Ο Land είχε εφεύρει τα πρώτα πολωτικά (polarizing) φίλτρα για γυαλιά ηλίου και για φωτογραφίες και είχε ιδρύσει την Polaroid το 1937. Όμως, η φημισμένη κάμερά του δεν θα κυκλοφορούσε παρά μία δεκαετία αργότερα.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Polaroid ανέπτυξε μία διαδικασία η οποία δημιουργούσε 3D εικόνες που χρησιμοποιούνταν στις κωδικοποιημένες φωτογραφίες του στρατού και του ναυτικού. Η τεχνολογία αυτή ένωνε το polarising φίλτρο του Land με τη φωτογραφία. Όμως, μετά τον πόλεμο, η τεχνολογία αυτή δεν χρειαζόταν πια για την αναγνώριση από τον αέρα, αλλά αποδείχθηκε τέλεια για τις 3D ταινίες.
Το 1947, η πρωτότυπη instant φωτογραφική μηχανή Polaroid παρουσιάστηκε επίσημα στο Optical Society of America. Ένας ολόκληρος σκοτεινός θάλαμος μπορούσε να χωρέσει σε μία φωτογραφική μηχανή.
Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr