Είναι η εποχή που μοιράζεσαι… μικρόβια, ιούς γρίπης και πολλά άλλα. Τον χειμώνα το παιδί σου φέρνει στο σπίτι μια πληθώρα μικροβίων από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, ενώ η κολλητή σου έρχεται σπίτι με μπουκωμένη μύτη.
Δυστυχώς πολυάριθμοι αναπνευστικοί ιοί όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αυξάνονται παράλληλα με τη γρίπη και την COVID-19 (αυτό που οι ειδικοί έχουν ονομάσει "τριδημία"). Μπορείς να αποφύγεις όλες αυτές τις μολύνσεις; Δες πώς να παραμείνεις ασφαλής, καθώς και πώς να διαχειριστείς 10 από τις πιο συχνές ιώσεις του χειμώνα.
Γιατί αρρωσταίνουμε πιο συχνά τον χειμώνα;
Οι ασθένειες είναι πιο συχνές το χειμώνα, επειδή τα μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια ταξιδεύουν πιο εύκολα στον ξηρό αέρα όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Επιπλέον, τείνουμε να μαζευόμαστε σε εσωτερικούς χώρους όταν κάνει κρύο έξω, διευκολύνοντας τη μετάδοση των μικροβίων από άτομο σε άτομο.
Επίσης, όταν κολλάς μια ασθένεια, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως. Μπορεί να χρειαστούν έως και μερικές ημέρες ή μια εβδομάδα για να εμφανιστούν, ανάλογα με τον ιό που κόλλησες ή τα μικρόβια με τα οποία ήρθες σε επαφή και κατά πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Παρόλο που μπορεί να μη νιώθεις άρρωστη, εξακολουθείς να είσαι μεταδοτική κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου επώασης. Συνήθως είσαι πιο μεταδοτική δύο με τρεις ημέρες μετά τη λοίμωξη, αλλά μπορείς να μολύνεις μέχρι και για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, ενώ αναρρώνεις από μια ίωση.
Οι 10 κοινές ασθένειες του χειμώνα
Λοιπόν, τι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή; Και τι πρέπει να γνωρίζεις αν αρρωστήσεις;
1. Κοινό κρυολόγημα (ρινοϊός)
Με περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς κρυολογήματος (ρινοϊούς), δεν είναι περίεργο που οι περισσότεροι ενήλικες κρυώνουν δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Τα παιδιά με τα βρώμικα χεράκια τους, τον φλεγματικό βήχα και την έλλειψη δεξιότητας να καλύπτουν το φτέρνισμα, αρρωσταίνουν ακόμη πιο συχνά. Ο ρινοϊός (RNA ιός) αποτελεί την πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος, στον οποίο οφείλεται το 30-80% των περιπτώσεων.
Μετάδοση: Οι ιοί του κρυολογήματος παραμένουν και μεταδίδονται σε άλλους για έως και δύο εβδομάδες. Εσύ και το παιδί σου είστε μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης χωρίς συμπτώματα. Αλλά είναι πιο πιθανό να μολύνεις άλλους, όταν τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι στο χειρότερο τους – συνήθως γύρω στην τρίτη ημέρα που αισθάνεσαι χάλια.
Τι να κάνεις: Για την ανακούφιση του κρυολογήματος, η ενυδάτωση είναι σημαντική. Η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων όπως το τσάι μπορεί να είναι καταπραϋντική για τον πονόλαιμο και το μπούκωμα. Χρησιμοποίησε έναν υγραντήρα στο δωμάτιό σου για να προσθέσεις υγρασία στον αέρα και να μειώσεις το μπούκωμα ή κάνε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο για να ανακουφίσει τον πονόλαιμο.
2. Γρίπη
Η περίοδος της γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, αλλά είναι πιθανό να αρρωστήσεις από τον ιό της γρίπης οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή νοσηλεία ή θάνατο.
Μετάδοση: Μέχρι να αρχίσεις να εμφανίζεις συμπτώματα γρίπης, πιθανότατα έχεις ήδη μεταδώσει τον ιό σε τουλάχιστον ένα άλλο άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή είσαι μεταδοτική, προτού καταλάβεις ότι αρρώστησες. Η γρίπη είναι μεταδοτική για μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τι να κάνεις: Το εμβόλιο της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου από αυτόν τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό. Κάθε χρόνο, ένα νέο εμβόλιο κυκλοφορεί για να σε προστατεύσει από τις τρέχουσες παραλλαγές της γρίπης.
3. COVID-19
Η COVID-19 εξαπλώνεται εύκολα και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των ιώσεων, όπως η γρίπη και ο RSV.
Μετάδοση: Εάν μολυνθείς από COVID-19, είναι πιο πιθανό να μολύνεις και άλλους με τον ιό μία έως δύο ημέρες, πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και δύο έως τρεις ημέρες, αφότου αρχίσεις να νιώθεις αδιαθεσία. Για το πόσο καιρό είσαι μεταδοτική μπορεί να εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειάς σου. Εάν έχεις:
- Ήπια ή καθόλου συμπτώματα (ασυμπτωματικά): Είσαι μεταδοτική για περίπου πέντε ημέρες.
- Μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα: Μπορεί να είσαι μεταδοτική για έως και 20 ημέρες.
- Από τη στιγμή που τα συμπτώματά σου έχουν βελτιωθεί ή υποχωρήσει σημαντικά και έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορείς να επανέλθεις στην καθημερινότητά σου.
Τι να κάνεις: Υπάρχει το ετήσιο ενημερωμένο εμβόλιο για την COVID-19 που λειτουργεί ακριβώς όπως το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης: Προστατεύει εσένα και τους αγαπημένους σου από τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές της COVID-19. Ενώ μπορεί να κολλήσεις COVID-19 ακόμα και μετά τον εμβολιασμό, είναι πιθανό να εμφανίσεις λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και να διατρέχεις λιγότερο κίνδυνο νοσηλείας.
Είναι συνετό να φοράς μάσκα σε δημόσιους χώρους ή όταν είσαι κοντά σε ευάλωτα άτομα για τουλάχιστον 10 ημέρες, για να μειώσεις τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης. Εάν δεν έχεις συμπτώματα και έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων σου, είναι συνήθως ασφαλές να συνεχίσεις τις δραστηριότητές σου χωρίς μάσκα.
4. Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)
Σε ενήλικες και παιδιά που είναι κατά τα άλλα υγιή, ο RSV συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα, παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. Αλλά αυτή η αναπνευστική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει, βρογχιολίτιδα και πνευμονία σε βρέφη, που είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή καθώς και να επηρεάσει τους ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Μετάδοση: Εάν εσύ ή το παιδί σου μολυνθεί από τον RSV, μπορεί να είστε μεταδοτικοί για μερικές ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και έως και οκτώ ημέρες μετά. Όμως, τα βρέφη που έχουν μολυνθεί και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για έως και τέσσερις εβδομάδες, ακόμη και όταν δεν έχουν πλέον συμπτώματα. Η φυσική μόλυνση με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό δεν επάγει προστατευτική ανοσία και έτσι μπορεί να μολυνθείς και να νοσήσεις πολλές φορές.
Τι να κάνεις: Υπάρχει εμβόλιο RSV για παιδιά και ηλικιωμένους. Η αξία του δια βίου εμβολιασμού, με έμφαση στον εμβολιασμό ενηλίκων, είναι το πιο αποδοτικό μέτρο πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr