Οδηγός επιβίωσης για το 64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι διεθνείς καλεσμένοι, τα must-see, οι παράλληλες εκδηλώσεις, τα αφιερώματα και ό,τι άλλο πρέπει να ξέρετε για τη φετινή διοργάνωση ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Μία από τις πιο πληθωρικές διοργανώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιφυλάσσει η 64η η βερσιόν του (2-12/11), στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζεται πληθώρα κινηματογραφικών και μη εκδηλώσεων που υπόσχονται ένα σινεφιλικά "γεμάτο" δεκαήμερο.

Η έναρξη κηρύσσεται με το "Στη Φωτιά" (Τραν Αν Χουνγκ) που απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες, ενώ η αυλαία πέφτει με τη νέα ταινία του Άκι Καουρισμάκι με τίτλο "Πεσμένα Φύλλα". Μελετήσαμε διεξοδικά το πρόγραμμα με όλα όσα παίζουν στο ενδιάμεσο και παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα must του φετινού φεστιβάλ, για να βεβαιωθείτε πως δεν πρόκειται να χάσετε απολύτως τίποτα.

Τα φώτα πάνω τους

Από τη λίστα των διεθνών καλεσμένων ξεχωρίζουν δύο διάσημα ονόματα. Από τη μία εκείνο της ηθοποιού Monica Bellucci, η οποία φτάνει στη Θεσσαλονίκη για να της απονεμηθεί ο τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος. Μάλιστα, με αφορμή την παρουσία της στην πόλη προβάλλεται το πολυσυζητημένο "Μαλένα" του οσκαρικού Giuseppe Tornatore. Από την άλλη, το "παρών" δίνει ο ελληνικής καταγωγής και επίσης βραβευμένος με Όσκαρ Alexander Payne για να παρουσιάσει τα "Παιδιά του Χειμώνα", η οποία έκανε πρόσφατα παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορόντο. Βέβαια, το κατεξοχήν πρόσωπο που τιμάται φέτος δεν είναι άλλο από εκείνο του Μισέλ Δημόπουλου. Του επί σειρά ετών καλλιτεχνικού διευθυντή του θεσμού, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για τη βελτίωση, διεθνοποίηση και μεγέθυνσή του, που "έφυγε" τον περασμένο Απρίλιο. Στη μνήμη του πραγματοποιούνται μια σειρά από δράσεις, όπως η μετονομασία του μεγάλου βραβείου του αναβαθμισμένου τμήματος Meet the Neighbours+ σε "Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος" και η προβολή του αγαπημένου του "Πνεύματος του Μελισσιού" (Victor Erice). Έτερες προσωπικότητες που έχουν την τιμητική τους μέσω ξεχωριστών αφιερωμάτων, οι σκηνοθέτες Τάκης Κανελλόπουλος και Νίκος Περάκης. Ο πρώτος ξεχώρισε χάρη σε μια σπουδαία φιλμογραφία όπου ο ρομαντισμός συνδυάστηκε με το ρεαλισμό και τα βιώματα της επαρχίας σε όπως ο "Φόβος" και ο "Ουρανός", τη στιγμή που ο δεύτερος ταυτίστηκε με την καυστική κοινωνική σάτιρα υπογράφοντας κωμωδίες όπως το "Άρπα Colla".

Φαντάσματα πάνω από τη Θεσσαλονίκη

Το κεντρικό αφιέρωμα του προγράμματος αφορά την έννοια των φαντασμάτων και βρίσκεται υπό την επιμέλεια του διεθνούς φήμης κριτικού κινηματογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Νέας Υόρκης Ντένις Λιμ. Σύμφωνα με το σχετικό σκεπτικό, το αφιέρωμα φέρνει στο προσκήνιο "τις μορφές που μας στοιχειώνουν και κατοικούν εκεί που η σφαίρα της φαντασίας συναντά δοξασίες, ανομολόγητους φόβους και τη διαχρονική έλξη του ανθρώπου προς το μεταφυσικό". Κάτι που επαληθεύεται ρίχνοντας μια ματιά στους τίτλους που πρόκειται να προβληθούν, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσο διαχρονικά αριστουργήματα ("Πέρσι στο Μάριενμπαντ", "Ουγκέτσου Μονογκατάρι"), σύγχρονα διαμάντια ("Inland Empire", "Σφυγμός"), όσο επίσης φιλμ αμφιλεγόμενα ("Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του") και άλλα που ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε ("Rouge", "Το Σανατόριο Κάτω από την Κλεψύδρα").

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr