Από την Ιωάννα Μανδηλάρη, Ολιστική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και blogger (threpsisnutrition.com/en).
Ο πόνος που σχετίζεται με την περίοδο, γνωστή ως δυσμηνόρροια, αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα καθώς εμφανίζεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των γυναικών, ενώ κατά κανόνα η έντασή του φθίνει με το πέρασμα των χρόνων. Η διατροφή μπορεί να συντελέσει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων, μέσα από τη βελτίωση διάφορων μηχανισμών που σχετίζονται με τη δυσμηνόρροια.
Ο ρόλος των προσταγλαδινών
Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες φυσικών χημικών ουσιών, που ονομάζονται προσταγλαδίνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σύσπαση των μυών της μήτρας, κάτι που νιώθουμε σαν κράμπα. Επιπλέον, ορισμένες προσταγλανδίνες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ναυτία και διάρροια.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα αυτών των ουσιών, νιώθουν εντονότερο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι προσταγλανδίνες παράγονται από τα κύτταρα όταν εμφανίζεται φλεγμονή στο σώμα, επομένως η υιοθέτηση μιας δίαιτας που στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσμηνόρροιας.
Tρόφιμα γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, όπως άγριος σολομός, κουρκουμάς, τζίντζερ, μούρα, μπρόκολο, αβοκάντο, πράσινο τσάι και κεράσια, θα συντελέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, η επαρκής ποσότητα μαγνησίου βοηθά στη μείωση των προσταγλανδινών. Αύξησε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως λάχανο, σπανάκι, καρύδια, σκουμπρί, τόφου, σπόρους κολοκύθας.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr