Follow us

Top 10 | Η χρυσή διατροφική δεκάδα κατά της γρίπης και των ιώσεων

Αυτή είναι η χρυσή δεκάδα της διατροφής κατά της γρίπης και των ιώσεων της εποχής.

MissBloom TEAM
γριπη iStock

Από την Ευγενία Ηλιάδου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, SRD, UK (dietinfo.gr)

Μπαίνουμε στην εποχή του χρόνου που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνη για την εμφάνιση ιώσεων και γρίπης. Το αν θα κολλήσεις ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γενετικό σου υλικό και το περιβάλλον σου, ωστόσο μπορείς μέσω της διατροφής να δημιουργήσεις μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό σου. Ανακάλυψε εδώ τα βασικά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται κυρίως στη διαδικασία θωράκισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βάλ’ τα στο καθημερινό σου τραπέζι.

Πρωτεΐνες

Σχετίζεται άμεσα με υποστηρικτικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. · Πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (δηλαδή υψηλής απορρόφησης) βρίσκουμε σε όλα τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψαρικά, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και στο αβγό. · Φυτικής μορφής πρωτεΐνη υπάρχει στα όσπρια, τα λαχανικά, τα προϊόντα σόγιας και στους ξηρούς καρπούς.

Ψευδάργυρος

Ιχνοστοιχείο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνήθως συνυπάρχει με την πρωτεΐνη, όπως στα κρέατα, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα, το αβγό, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

Σελήνιο

Προστατεύει το σώμα από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Οι πιο πλούσιες πηγές σεληνίου είναι τα θαλασσινά και τα εντόσθια. Άλλες πηγές είναι το κρέας, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σίδηρος

Η έλλειψή του εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό και η επαρκής κατανάλωσή του είναι σημαντική. · Ο ζωικός σίδηρος (αιμικός) βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του, τα πουλερικά, το ψάρι, το συκώτι και τα θαλασσινά. Η απορρόφηση από αυτές τις πηγές μπορεί να φτάσει και το 30%. · Ο φυτικός σίδηρος (μη αιμικός) βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο κ.ά.). Σε αντίθεση με τον αιμικό σίδηρο, ο σίδηρος των φυτικών τροφίμων απορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό, σε ποσοστό που φτάνει λιγότερο από 10%, λόγω της χημικής του δομής.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr