Η ζωή στα ακριτικά νησιά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο φαίνεται στα καλοκαιρινά μας feeds. Ιδίως οι χειμώνες είναι δύσκολοι σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το Καστελόριζο, με τα βασικά αγαθά της υγείας και της εκπαίδευσης να μην θεωρούνται καθόλου δεδομένα. Μα, να, που η ελπίδα ανθίζει μέσα από έναν παιδικό σταθμό που εγκαινιάστηκε μόλις πριν λίγες μέρες, στη Μεγίστη Καστελόριζου.
Το φετινό καλοκαίρι ζήλεψα πολύ φίλους και γνωστούς που ανέβαζαν φωτογραφίες από μικρά διαμαντάκια της Ελλάδας όπως η Χάλκη, η Σύμη, το Καστελόριζο.
Και μπορεί τα ακριτικά μας νησιά να είναι μια όαση για 2-3 μέρες, ποιος όμως θα τα επισκεπτόταν τον χειμώνα, ή ακόμη, ποιος από εμάς -τα παιδιά της πόλης- θα επέλεγε να ζήσει εκεί μόνιμα και να κάνει οικογένεια; Ναι, σωστά θα σκεφτείς, η δημιουργία οικογένειας έχει μετατραπεί σε δύσκολο αν όχι ανέφικτο project για τους σημερινούς νέους, σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν κατοικούν, πόσο μάλλον στα ακριτικά νησιά. Και δεν απορεί κανείς γιατί οι γεννήσεις μειώνονται ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας και η υπογεννητικότητα ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία. Το ξέρεις ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, από το 2030 η Ελλάδα θα είναι η γηραιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση, πίσω από την Ιταλία; Πόσο λυπηρό και ανησυχητικό είναι αυτό; Τι πρέπει και τι είναι εφικτό να γίνει για να καταστεί πιο εύκολη για τους νέους ανθρώπους η απόφαση για τη δημιουργίας οικογένειας;
Με αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς στο μυαλό μου, η είδηση για τα εγκαίνια ενός νέου παιδικού σταθμού στη Μεγίστη Καστελόριζου έφερε ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Κοιτώντας τις φωτογραφίες, ξέρεις τι βλέπω; Έναν πολύχρωμο κόσμο, ανοιχτό στη μάθηση, τη δημιουργία, το παιχνίδι, ιδανικό για τους 15 λιλιπούτειους μαθητές του νησιού. Βλέπω όμως και κάτι άλλο: Δύο γονείς να παίρνουν μια βαθιά ανάσα ανακούφισης από το "ποιος θα μείνει σπίτι για να φυλάξει το παιδί” και μια ευκαιρία για επανένταξη στην εργασία, κυρίως για τις μαμάδες που συνήθως κάνουν βήματα πίσω στη δουλειά ή τις σπουδές τους για να αφοσιωθούν στη φροντίδα των παιδιών.
Ζώντας στην Αθήνα, και μεγαλώνοντας εδώ την κόρη μου, ποτέ δεν με προβλημάτισε η ύπαρξη ή όχι ενός παιδικού σταθμού. Απλώς, το θεωρούσα δεδομένο. Κι όμως, για μια μαμά που μεγαλώνει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, στο νοτιοανατολικότερο σημείο της χώρας μας, δεν είναι καθόλου δεδομένο. Όχι μέχρι πρότινος!
Με πλήρη ενσυναίσθηση προς όλες τις μαμάδες, χαίρομαι με όλη μου την καρδιά για τη δημιουργία του παιδικού σταθμού στο Καστελόριζο, και εν γένει τη συνέργεια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis και της εταιρείας Eurolife FFH, που στηρίζουν έμπρακτα τις οικογένειες ακριτικών περιοχών από το 2019.
Ο παιδικός σταθμός στο Καστελόριζο είναι ο τέταρτος,
καθώς προηγήθηκαν παιδικοί σταθμοί στην Πάτμο, τα Άγραφα και τους Λειψούς.
Σειρά παίρνουν η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάσος, η Νίσυρος, το Κουφονήσι και η Τήλος.
Συνέργειες όπως αυτές με κάνουν να ελπίζω, να εκτιμώ τα όσα έχω, και ναι, το ομολογώ, με συγκινούν. Θεωρώ ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες και ιδέες που δεν μένουν στο συρτάρι αλλά υλοποιούνται, με στήριξη στην πράξη και όχι στη θεωρία, δίνουμε ένα κίνητρο στα νέα ζευγάρια να αρχίσουν να ονειρεύονται ξανά τη γονεϊκότητα. Χρειάζεται να ενωθούν δυνάμεις όπως η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ιδιωτική Πρωτοβουλία; Ναι! Έχει φανεί πως αυτή η συνένωση λειτουργεί.
Κάποτε λέγαμε ότι "τα παιδιά είναι το μέλλον”. Σήμερα τα στατιστικά δείχνουν ότι "το μέλλον δεν θα έχει παιδιά”. Ας κάνουμε την ανατροπή! Αξίζουμε έναν καλύτερο κόσμο. Και όπως πολύ εύστοχα δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου "Το μέλλον είναι αισιόδοξο μόνο όταν είναι γεμάτο από παιδικές φωνές". Δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα.
Good to know: Η Eurolife FFH έχει "υιοθετήσει" 10 συνολικά απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας (Πάτμος, Άγραφα, Λειψοί, Καστελόριζο, Ανάφη, Άνω Κουφονήσι, Νίσυρος, Χάλκη, Κάσος και Τήλος) στις οποίες πραγματοποιεί την κοινή της δράση με την HOPEgenesis. Μέσα από το πρόγραμμα, προσφέρει στις ωφελούμενές του τακτική ιατρική παρακολούθηση από γυναικολόγους, άμεση φροντίδα κατά την κύηση και τον τοκετό, ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και μεταφορά σε μαιευτήρια και κέντρα υγείας, προκειμένου να φέρουν με ασφάλεια στον κόσμο τα παιδιά τους. Μέχρι στιγμής 180 οικογένειες έχουν ωφεληθεί μέσα από το πρόγραμμα, 154 μωρά έχουν γεννηθεί και 28 αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr