O λάθος τρόπος που 'θέτεις τα όριά σου', σύμφωνα με την ψυχολόγο

"Πολλά όρια είναι δύσκολα γιατί δεν ξέρεις πώς να το κάνεις χωρίς να είσαι πολύ επιθετική" - Πώς θα το κάνεις σωστά.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Φαίνεται ότι όλοι 'βάζουμε όρια' πλέον. Όταν γίνεται σωστά, ο καθορισμός ορίων είναι καλό χαρακτηριστικό μας: μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις ανθυγιεινές σχέσεις και 'μπερδεμένες' οικογένειες. Αλλά, ορισμένοι επικαλούνται τον όρο όταν κόβουν φιλίες ή απειλούν να χωρίσουν με συντρόφους τους, προσθέτοντας τριβές στις σχέσεις τους.

Μερικές φορές, υπάρχουν ακραίες καταστάσεις όπου η "μη επαφή" με κάποιον είναι η καλύτερη επιλογή. Αλλά σύμφωνα με την Δρ Lindsay C. Gibson, μια κλινική ψυχολόγο, "όταν το πρώτο όριο που θέτεις είναι η αποξένωση, αυτό σημαίνει ότι θέτεις ένα όριο πολύ αργά".

Πώς να θέσει όρια με υγιή τρόπο;

Τα όρια πρέπει να τίθενται πριν από την κοπή της επαφής. Η υπόθεση τού να κόβεις την επαφή ως "όριο" σημαίνει ότι συνήθως συμβαίνει επειδή δεν βάζεις ποτέ πραγματικά όρια από την αρχή. "Σημαίνει ότι δεν έχεις πει τίποτα ή δεν έχεις υπερασπιστεί τον εαυτό σου ή δεν έχεις δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό σου", αναφέρει η Gibson.

Ίσως θέλεις να σταματήσετε να είσαι φίλος με κάποιον επειδή μιλάει πολύ για τον εαυτό του ή μπερδεύει τα σχέδια μερικές φορές. Όμως, ποτέ δεν του είπες ότι ήταν ένα πρόβλημα για εσένα. Πιθανότατα θα σοκαριστούν όταν ακούσουν ότι η σχέση τελείωσε και δεν θα καταλάβουν τι έκαναν λάθος. "Αφήνει τον άλλον κάπως ντροπιασμένο και αποκομμένο χωρίς καμία ελπίδα να πετύχει κάτι", αναφέρει.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr