Μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι η μόνη που δεν καταναλώνει τυριά, μέσα σε έναν κόσμο που δείχνει πραγματικά να τα λατρεύει. Το τυρί είναι αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στις δημοφιλέστερες τροφές, ενώ αποτελεί βασικό τρόφιμο της μεσογειακής κουζίνας.
Ειδικά στην ελληνική κουζίνα, το τυρί έχει πάντα μία θέση στο μεσημεριανό τραπέζι, είτε μέσα σε μία σαλάτα είτε ως συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο. Αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, τα τυριά είναι ανάμεσα στις πιο αγαπημένες τροφές. Ένας Γάλλος πολίτης τρώει περίπου 25,9 κιλά τυρί το 2013, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που αντιπαθούν το τυρί ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να εκπλήξει τον Jean-Pierre Royet, έναν νευροεπιστήμονα και συγγραφέα που έκανε μία μεγάλη επιστημονική μελέτη για να απαντήσει στο ερώτημα " Γιατί μισεί κάποιος το τυρί".
Μελέτη του 2016 "The Neural Bases of Disgust for Cheese: An FMRI Study", βρήκε ότι το 6% των 332 συμμετεχόντων αντιπαθούσαν τόσο πολύ το τυρί που τους αηδίασε. Ποια είναι, λοιπόν, η επιστημονική εξήγηση;
Γιατί μισείς το τυρί; Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση
To τυρί φτιάχνεται από τη ζύμωση πρωτεϊνών, υφίσταται κυριολεκτικά μια διαδικασία αποσύνθεσης, η οποία έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά που θυμίζει χαλασμένο φαγητό. Σκέψου, επίσης, ότι το Roquefort ή το Gorgonzola έχουν ακόμη πιο έντονη αυτή τη μυρωδιά, καθώς έχουν πάνω τους μούχλα.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr