Με μια μεγάλη εκδήλωση στις 20 Ιουλίου 2021 μάς σύστησε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης το μεγαλόπνοο κυβερνητικό σχέδιο για το "ΟΑΚΑ 2.0", που προέβλεπε την εκ νέου ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας "Σπύρος Λούης", με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 43,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα για την υλοποίηση του Master Plan, που αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. "Με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ: Έναν υπερτοπικό πόλο με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, "Ελλάδα 2.0”. Πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Πριν από μερικές μέρες, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ανακοινώθηκε η αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο με βάση πορίσματα μελέτης που αναφέρουν ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο "Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών", επικεντρώθηκε σε εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.
"Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στον ΑΝΤ1. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την στατικότητα του ΟΑΚΑ προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικά τα επίμαχα σημεία της πρώτης, που γεννούν εύλογα απορίας σχετικά με την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων και κατά πόσο είναι θέμα τύχης το γεγονός ότι δεν είχαμε κάποιο σοβαρό δυστύχημα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών γνώριζε για προβλήματα στα στέγαστρα του Ολυμπιακού Σταδίου ήδη από τον Οκτώβριο του 2020.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr