Faberge | Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Maria Feodorovna.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

O Peter Carl Fabergé γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1846 στην Αγία Πετρούπολη και απεβίωσε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1920 στην Λωζάνη.

Ο Ρώσος χρυσοχόος Peter Carl Fabergé είναι το πρόσωπο του καλλιτέχνη χρυσοχόου που με τις δημιουργίες του πλημμύρισε τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης. Ο πατέρας του Gustav ίδρυσε το κοσμηματοπωλείο Faberge το 1842 και μέχρι σήμερα είναι ένα από τα πλέον γνωστά ρωσικά ονόματα στον κόσμο και φυσικά το όνομα που συμβολίζει την ύψιστη πολυτέλεια.

Η ομορφιά, η μεγαλοπρέπεια και η κομψότητα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τις δημιουργίες του Faberge. Σ' αυτά πρέπει να προστεθεί το ταλέντο και η τέχνη, οι παραδόσεις και οι τολμηρές τεχνοτροπίες, και οι εντυπωσιακές συλλογές, στις οποίες πολλά από τα εκθέματα του έχουν σχέση με μυστήρια και μύθους.

Ορισμένα από τα πολύτιμα κοσμήματα Faberge χάθηκαν ή εκλάπησαν. Οι μπολσεβίκοι εθνικοποίησαν το εργαστήριο και την περιουσία της οικογένειας των κοσμηματοποιών και τα παιδιά τους κατάφεραν να διασώσουν ελάχιστα εκθέματα. Τα δραματικά γεγονότα της επανάστασης του 1917, είχαν ως συνέπεια να κλείσει η εταιρεία Faberge το 1918. Ο ίδιος ο Peter Carl Fabergé έφυγε για την Ρήγα, και από εκεί πήγε στην Γερμανία, όπου αρρώστησε καθώς τον κυρίευσε η θλίψη που έφυγε από τη πατρίδα του. Το καλοκαίρι του 1920 η σύζυγός του και ο μεγαλύτερος γιος τους αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Λοζάνη, όπως στις 24 Σεπτεμβρίου του 1920 ο Peter Carl Fabergé πέθανε (ενταφιάστηκε στις Κάννες της Γαλλίας).

Η επαναστατική κυβέρνηση των μπολσεβίκων, άρχισε να πουλάει πολλά από τα κομψοτεχνήματα του, πολύ φθηνά, σχεδόν τζάμπα, στα καταστήματα της Αγίας Πετρούπολης ενώ στη συνέχεια τα πουλούσε στο εξωτερικό μέσω της εταιρείας "Αντίκες" (Σοβιετικός οργανισμός εξωτερικού εμπορίου). Τα περισσότερα από τα κοσμήματα Faberge κατέληξαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως σε ιδιωτικές συλλογές. Ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των κοσμημάτων που πουλήθηκαν μετεπαναστατικά στο εξωτερικό αλλά και για τους αγοραστές τους δεν υπάρχουν, καθώς τα μοναδικά αυτά κοσμήματα πουλήθηκαν κυριολεκτικά "με το ζύγι".

Μέχρι σήμερα για παράδειγμα, είναι άγνωστο που βρίσκεται "Η Κότα με το ζαφειρένιο μενταγιόν", που ήταν το δεύτερο έκθεμα από την σειρά των αυτοκρατορικών Πασχαλινών Αυγών (σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στα Κρατικά Αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, το κόσμημα αυτό ήταν "μια κότα από χρυσό και μπριγιάν, που έβγαζε από ένα καλάθι ένα ζαφειρένιο αυγό"). Ο Faberge είχε κατασκευάσει περισσότερα από 70 αυγά, από τα οποία πάνω από πενήντα, ήταν παραγγελία του Αυτοκρατορικού Οίκου.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr