Θέατρο του Νέου Κόσμου | Ανοίγεται σε δύο ακόμη χώρους, με 19 παραστάσεις τη σεζόν 2023-24

Σε πέντε σκηνές θα απλωθεί φέτος το πλούσιο ρεπερτόριο του θεατρικού οργανισμού που δημιούργησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με πρωτόπαικτα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, νέα ελληνικά έργα, νέες φωνές και επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων. Η προπώληση έχει ξεκινήσει με ειδική τιμή.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Δεκαεννέα θα είναι συνολικά οι παραστάσεις που θα δούμε στο πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου τη νέα θεατρική σεζόν 2023-24, που κλείνει φέτος εικοσιέξι χρόνια θεατρικής δράσης με παραστάσεις που συζητήθηκαν και άνοιξαν δρόμους επικοινωνίας με το κοινό. Εκτός από τις τρεις σκηνές του (Κεντρική, Δώμα και Κάτω Χώρος) στο "κλασικό” κτίριο της οδού Αντισθένους, το Θέατρο του Νέου Κόσμου επεκτείνεται σε δύο νέους χώρους, στο Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20) και στο Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59). Σε πέντε συνολικά σκηνές θα δούμε πέντε έργα του διεθνούς ρεπερτορίου που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα -"Γέρμα" του Simon Stone, "Το διαβατήριο" του Gustavo Ott, "Το δωμάτιο του παιδιού" Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, "Α.Κ.Α.", "Ο τίποτας (Μια πονεμένη ιστορία)"-, τέσσερα νέα ελληνικά έργα -"Pietà", "Κακούργα πεθερά", "Το νούμερο", "Τα μαγικά βουνά"-, επτά επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων -"Μια άλλη Θήβα", "Κωλόκαιρος", "Σίρλεϊ", "Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα", "Andy", "Αυτές που δεν προλάβατε", "Δε φάιναλ Θολούθιον"-, νέους, φερέλπιδες καλλιτέχνες που πρόκειται να μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον (Δανάη Λιοδάκη, Σωτήρης Ρουμελιώτης, Ειρήνη Λαμπρινοπούλου), καθώς και την παιδική παράσταση "Τα κλειδιά", που φιλοδοξεί να προετοιμάσει την επόμενη γενιά απαιτητικών θεατών του θεάτρου. H προπώληση των εισιτηρίων μόλις ξεκίνησε, με ειδική προσφορά 9 ευρώ σε όλες τις παραστάσεις, έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο more.com.

Θέατρο Πόρτα

"Δε φάιναλ θολούθιον” του Σωτήρη Ρουμελιώτη

Επτά σύγχρονοι άνθρωποι σταματούν πάνω στις γραμμές ενός τρένου. Αναμένοντας τον επικείμενο θάνατό τους, επιδίδονται σε μια επείγουσα ενδοσκόπηση, καθώς –όπως συνηθίζουμε να λέμε– όλη η ζωή τους περνάει μπροστά από τα μάτια τους. Με βάση τη δραματουργική αυτή συνθήκη, ο νεαρός σκηνοθέτης Σωτήρης Ρουμελιώτης μαζί με μια δυνατή ομάδα νέων ηθοποιών, δημιουργούν μια σουρεαλιστική σκηνική σύνθεση, βασισμένη στα ιδιαίτερα κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako.
Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, οι ηθοποιοί αφηγούνται τραγελαφικές καταστάσεις, στις οποίες οι άνθρωποι βιώνουν τη ματαίωση, την απομυθοποίηση, τα ύψη και τα βάθη της ζωής τους. Το "Δε φάιναλ θολούθιον", που παίχτηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον περασμένο χειμώνα, επανέρχεται για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα, για να μας δείξει και πάλι πώς μέσα από τον σουρεαλισμό της ζωής βρίσκουμε την τρυφερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Παίζουν: Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ερατώ Καραθανάση, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Ανδρομάχη Μπάρδη, Βάσια Τσιαούση, Ιωάννης Καμπούρης.
Πρεμιέρα: 2 Οκτωβρίου

"Γέρμα” του Simon Stone | Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Ένας ιδιαίτερα επιδραστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης της εποχής μας, ο Simon Stone, εμπνέεται από την κλασική τραγωδία "Γέρμα” και την ξαναγράφει μεταφέροντάς τη στο σήμερα. Η "Γέρμα” του Λόρκα, που πρωτοανέβηκε το 1934 στη Μαδρίτη, πραγματεύεται την αδυναμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει, σε μια φτωχή αγροτική και συντηρητική κοινωνία. Όσο κι αν έχουν αλλάξει οι καιροί και η θέση της γυναίκας στα σχεδόν 100 χρόνια που μεσολάβησαν, το θέμα αυτό παραμένει διαχρονικό, σημαδεύοντας και σαρώνοντας συχνά σχέσεις και ζωές.
Στη σύγχρονη αυτή διασκευή, που παρουσιάστηκε –κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές– το 2017 στο Λονδίνο (Young Vic), συναντάμε τους ήρωες στο σήμερα, επαγγελματικά επιτυχημένους και πολλά υποσχόμενους. Η γυναίκα είναι δημοσιογράφος και μπλόγκερ με μεγάλο αριθμό ακολούθων, ο άντρας της πετυχημένος επιχειρηματίας.
Όπως και στο έργο του Λόρκα, ο κόσμος τους δοκιμάζεται και διαλύεται, λόγω της αδυναμίας τους να κάνουν παιδί. Η σχέση του ζευγαριού φθείρεται σταδιακά, ενώ παρακολουθούμε την εμμονή της ηρωίδας να αποκτήσει παιδί, τις εξωσωματικές να αποτυγχάνουν διαρκώς και τον σύζυγο να αδυνατεί να παρακολουθήσει τον αδιέξοδο αυτόν αγώνα. Στο σημερινό Λονδίνο, η ηρωίδα του Simon Stone εσωτερικεύει την εμμονή της μητρότητας σε σύγκρουση με το περιβάλλον της, σε σημείο να καταστρέψει την ψυχική της υγεία, την καριέρα της, τη ζωή της.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί έναν εξαιρετικό θίασο -Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Τατιάνα Πίττα, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Ασπασία Κράλλη, Μαριάννα Μαριγώνη-, με τη Μαρία Κίτσου να ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο, σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση και Κοραλίας Σωτηριάδου.
Πρεμιέρα: 27 Οκτωβρίου

"Κακούργα πεθερά” της Νεφέλης Μαϊστράλη | Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Στο νέο έργο της, η Νεφέλη Μαϊστράλη εμπνέεται από ένα διάσημο έγκλημα που συντάραξε την Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα, το Έγκλημα της Χαροκόπου ή το Έγκλημα του αιώνα, όπως το χαρακτήρισαν οι δημοσιογράφοι της εποχής. Το 1931, ανήμερα των Θεοφανείων, στις όχθες του ποταμού Κηφισού, ξεβράζονται σακιά που περιέχουν ένα διαμελισμένο πτώμα. Η έρευνα της αστυνομίας θα υποδείξει ως ενόχους την πεθερά, τη σύζυγο νύφη, τον ξάδερφο της νύφης και την υπηρέτρια του σπιτιού. Η κοινή γνώμη συνταράσσεται, όχι μόνο από την αγριότητα του εγκλήματος, αλλά ειδικότερα από το γεγονός ότι οι βασικοί δράστες είναι γυναίκες. Η σκληρή πατριαρχική κοινωνία αδυνατεί να πιστέψει ότι μια γυναίκα –ακόμη κι αν είναι θύμα χρόνιας κακοποίησης όπως αποδείχθηκε στη δίκη– είναι ικανή για μια τόσο φρικιαστική πράξη.
Μεταφέροντάς μας σε ένα αθηναϊκό παρελθόν, η "Κακούργα πεθερά" αφηγείται μια σκληρή ιστορία ενδοοικογενειακής βίας. Με θαρραλέες περιγραφές και φωτίζοντας την οριακή ψυχολογία των ανθρώπων που καταφεύγουν στη βία έχοντας υπάρξει προηγουμένως οι ίδιοι θύματά της, αναδεικνύει τις πικρές ομοιότητες με την εποχή μας. Σκηνοθετεί ο Θανάσης Ζερίτης. Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Εριέττα Μανούρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Παπανδρέου, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης.
Πρεμιέρα: 4 Δεκεμβρίου

Θέατρο Χώρα

"Κωλόκαιρος” του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου | Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Ο "Κωλόκαιρος” του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες και πολυσυζητημένες παραστάσεις του Θεάτρου του Νέου Κόσμου τον περασμένο χειμώνα, με διαρκή sold out έως το τέλος της σεζόν. Μια ιδιαίτερη ιστορία εκδίκησης και αποδοχής, που μεταφέρεται αυτή τη χρονιά στο Θέατρο Χώρα, για να μας βάλει και πάλι σε ένα ρεαλιστικό σύμπαν γεμάτο σκληρές καταστάσεις, ωμή γλώσσα αλλά και χιούμορ. Μια βροχερή ημέρα στο νυχτερινό κέντρο "Διυλιστήριο" στην Ελευσίνα, ο Σοφοκλής, πρώην ιδιοκτήτης του μαγαζιού, επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια αδικαιολόγητης απουσίας και λίγες ώρες πριν από την κηδεία της μητέρας του, ντυμένος με γυναικεία ρούχα. Η απρόσμενη αυτή εμφάνιση προκαλεί αναστάτωση στους κοντινούς του ανθρώπους. Καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν αποκαλύπτονται και φανερώνουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι ήρωες του έργου, φέρνοντάς τους ενώπιον των ευθυνών και των φαντασμάτων τους. Παίζουν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.
Πρεμιέρα: 4 Οκτωβρίου

Διαβάστε την αναλυτική κριτική της παράστασης εδώ

"Αυτές που δεν προλάβατε” της Δανάης Λιοδάκη

Η φεμινιστική κωμωδία της ομάδας b.p.m. (beats per minute), που κέρδισε το κοινό στην πρώτη της παρουσίαση, σημειώνοντας διαρκή sold out την άνοιξη του 2023, μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου Χώρα, όπου θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη και πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, το "Αυτές που δεν προλάβατε" μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα: την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας φιλίας. Ρεαλισμός και φαντασία, χιούμορ και ευαισθησία, δράση και αφήγηση εναλλάσσονται δημιουργώντας μια πρωτότυπη παράσταση. Τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην πατριαρχία, δημιουργώντας μια μυστική φεμινιστική ομάδα. Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό, τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα. Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Παναγιώτα Παπαδημητρίου.
Πρεμιέρα: 9 Οκτωβρίου

"Closer” του Patrick Marber | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης - Μπογδάνος

Η Άννα, ο Λάρι, ο Νταν και η Άλις δείχνουν ανοιχτοί να έρθουν κοντά, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον ασφυκτικά, αχόρταγα, χωρίς καμία αναστολή. Μοιραία, μέσω του πλησιάσματος της σάρκας, θα ενσαρκωθεί και το αιώνιο παράδοξο του έρωτα: όσο πιο κοντά θα πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πιο έντονα θα βιώνουν τις παγίδες, τα ρίσκα, τα συναισθηματικά κενά, τα αδιέξοδα, τις ματαιώσεις και το βαθύ ανικανοποίητο τού μαζί. Ο πόθος, η έλξη, η σεξουαλική ορμή, ο εθισμός, τα σκοτεινά πάθη, οι ανασφάλειες, η περηφάνια, η ζήλια, η απόγνωση, η προδοσία, η προσποίηση, η εκδίκηση – τίποτα δεν θα μείνει ανέγγιχτο σε αυτό το αιχμηρό ερωτικό τετράγωνο, που παραμένει διαρκώς και με τις τέσσερις πλευρές ανοιχτές.
Το πολυβραβευμένο έργο του Patrick Marber (βραβεία Τόνυ και Ολίβιε), που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Mike Nichols το 1994, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία, παρουσιάζεται στο Θέατρο Χώρα από τον Δημήτρη Αγιοπετρίτη - Μπογδάνο, με τους Μιχάλη Λεβεντογιάννη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ και Σπύρο Σταμούλη, σε μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου. Ένα διαχρονικά επίκαιρο close-up στην ανθρώπινη αγωνία για σύνδεση, με ηλεκτρισμένους, καταιγιστικούς διαλόγους, έντονη χημεία και διαρκείς κορυφώσεις στην πλοκή.
Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή

"Μια άλλη Θήβα” του Sergio Blanco | Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Η μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν επανέρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και τους δύο ρόλους, τον Μαρτίν και τον Φεδερίκο, τους ερμηνεύει ο ίδιος ηθοποιός.
Ο Γαλλο-ουρουγουανός Sergio Blanco, από τις πιο δυνατές σύγχρονες φωνές του ισπανόφωνου θεάτρου, μας παραδίδει μια σύγχρονη σπουδή για την ανδρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και τις ίδιες τις δημιουργικές διαδικασίες της τέχνης του θεάτρου, με αναφορές στο μύθο του Οιδίποδα αλλά και στο "Έγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέδειξε το πολυεπίπεδο αυτό έργο, με μια σκηνοθεσία που ξεχώρισε για τον εξαιρετικό ρυθμό και την υποβλητική της ατμόσφαιρα. Η παράσταση, σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, συζητήθηκε ιδιαίτερα και λόγω των εξαιρετικών ερμηνειών των ηθοποιών, του Θάνου Λέκκα στον ρόλο του συγγραφέα και του Δημήτρη Καπουράνη στον διπλό ρόλο Μαρτίν/Φεδερίκο, ενώ σημείωσε αλλεπάλληλα sold out και παρατάσεις μέχρι και το κλείσιμο της προηγούμενης σεζόν.
Πρεμιέρα: 2 Οκτωβρίου

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr