Με πρώτη ύλη το σύκο, που το βρίσκουμε άφθονο αυτή την εποχή, δημιουργούμε υπέροχα πιάτα με όλα τα θρεπτικά οφέλη αλλά και τη μοναδική γεύση του. Το φρέσκο σύκο περιέχει φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως καροτένια, λουτεΐνη, ταννίνες, χλωρογενικό οξύ, και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως οι Α, Ε και Κ.
Σαλάτα με σύκα, προσούτο και ρόδι (Μερίδες: 2)
1 μαρούλι
Λίγα φύλλα ρόκας
Λίγη κόκκινη λόλα
4 ξερά σύκα κομμένα σε φέτες
1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
50 γρ. προσούτο
1/2 φλ. σπόρια ροδιού
8 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1/3 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ξιδιού
1. Πλένεις, στεγνώνεις και χοντροκόβεις τα λαχανικά σου. Τα βάζεις μέσα σε ένα μπολ ή μια σαλατιέρα.
2. Ψιλοκόβεις τα σύκα, τα βάζεις σε ένα τηγάνι, τα περιχύνεις με το κρασί και τα
αφήνεις για 5 λεπτά να σιγοβράσουν. Βγάζεις το τηγάνι από την εστία και το αφήνεις στην άκρη.
3. Βάζεις στο μπολ των λαχανικών τα καρύδια, τα σύκα και το προσούτο.
4. Χτυπάς την κρέμα βαλσαμικού ξιδιού με το ελαιόλαδο, περιχύνεις με το μείγμα τη σαλάτα και ρίχνεις από πάνω τα σπόρι ροδιού.
Μπρουσκέτες με πουρέ σύκου, ανθότυρο και προσούτο (Μερίδες: 4)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΡΟΥΣΚΈΤΕΣ:
8 φέτες ψωμί από αλεύρι ζέας
200 γρ. ανθότυρο
8 φέτες προσούτο
6 φύλλα δυόσμου
Ξύσμα 1/2 λεμονιού
2 κ.γ. ελαιόλαδο
2-3 σύκα
Λίγο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΈ ΣΎΚΟΥ:
250 γρ. σύκα
30 ml πετιμέζι
1 κ.σ. σκούρα καστανή ζάχαρη
Χυμός 1/2 λεμονιού
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΈ ΣΎΚΟΥ:
1. Σε ένα μπολ ανακατεύεις τα σύκα με το πετιμέζι και τη ζάχαρη και αφήνεις για 5 λεπτά να μαριναριστούν.
2. Τα βάζεις σε ένα ταψί (με λαδόκολλα), περιχύνεις με το ζουμί από το μπολ, σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
3. Τα βγάζεις από τον φούρνο, τα αφήνεις να κρυώσουν λίγο, τα βάζεις στο μούλτι με τα υγρά του ταψιού και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιείς.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΡΟΥΣΚΈΤΕΣ:
1. Σε ένα μπολ ανακατεύεις καλά το ανθότυρο, τον δυόσμο και το ξύσμα λεμονιού.
2. Ραντίζεις τις φέτες ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, μέχρι να φρυγανιστούν.
3. Τις βγάζεις από τον φούρνο, τις αλείφεις με την κρέμα ανθότυρου, προσθέτεις λίγο πουρέ σύκου, 2-3 φετούλες σύκου και 1 φέτα προσούτο.
4. Προσθέτεις από πάνω λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο.
Διάβασε περισσότερα στο shape.gr