Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπυρώσεις, ειδικά μέσα στον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς. μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά που έκαιγε για 17 ημέρες.
Σε ανάρτηση του Χρήστου Καλόγερου στο facebook, απεικονίζονται δύο νεαροί μαυρόγυπες να στέκονται στη μέση του δρόμου οι οποίοι κοιτούν τα καμένα και ψάχνουν μέσα στη στάχτη τη φωλιά τους.
Οπως αναφέρει το WWF Ελλάς, ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus) αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας, καθότι σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) θεωρείται "κινδυνεύον".
Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ζευγάρια ξεκινούν τις αναπαραγωγικές τους επιδείξεις και χτίζουν μαζί τη φωλιά τους στις κορυφές των πεύκων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα σε διάμετρο και ένα μέτρο σε ύψος. Μοιράζονται την "ευθύνη" ανατροφής του νεοσσού, επωάζοντας το μοναδικό αυγό τους για 50-55 μέρες, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Η άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, φέρνει ευθύνες για τους γονείς που ταΐζουν το μικρό από τον Μάιο και για 3,5 περίπου μήνες ώσπου να πετάξει από τη φωλιά του, ενώ θα ενηλικιωθεί και θα "ανοίξει τις φτερούγες" του για αναπαραγωγή όταν φτάσει τα 5 με 6 χρόνια.
Ως τότε ταξιδεύει στις γύρω περιοχές μαθαίνοντας τις τροφικές πηγές που εκτείνονται και πέρα από τα σύνορα του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς ως τον Νέστο και τη γειτονική μας Βουλγαρία.
Πηγή: THETOC