Στον ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο μας, ο χρόνος στην οθόνη είναι μια συνεχής παρουσία στη ζωή μας. Χρησιμοποιούμε smartphone, tablet και υπολογιστές για εργασία, ψυχαγωγία και κοινωνική αλληλεπίδραση. Ενώ τα μειονεκτήματα του υπερβολικού χρόνου οθόνης είναι γνωστά, η ακριβής διάρκεια στην οποία πρέπει να περιοριστούμε συχνά παραμένει ασαφής. Ευτυχώς, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση για τη μείωση του άγχους και της μοναξιάς: μείωση του χρόνου οθόνης κατά μόλις 30 λεπτά την ημέρα.
Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία από τη μείωση του χρόνου στην οθόνη
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Technology, Mind, and Behavior" ρίχνει φως στα οφέλη για την ψυχική υγεία από τη μείωση του χρόνου οθόνης. Ερευνητές στο Iowa State University πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη με 230 προπτυχιακούς φοιτητές, χωρίζοντάς τους σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα είχε καθήκον να περιορίσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά 30 λεπτά την ημέρα, ενώ η άλλη συνέχισε τις συνήθειές της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όσοι μείωσαν τον χρόνο τους στην οθόνη κατά μισή ώρα κάθε μέρα ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχολογική τους ευεξία. Αυτές οι βελτιώσεις περιελάμβαναν μειωμένα αισθήματα άγχους, κατάθλιψης, μοναξιάς και φόβου ότι θα χάσεις τις εξελίξεις (FOMO). Αυτή η μικρή αλλαγή έφερε σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την ψυχική τους υγεία.
Η δύναμη ενός απλού διακόπτη
Αν και η ιδέα ότι η μείωση του χρόνου οθόνης θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την ψυχική υγεία δεν προκαλεί έκπληξη, η μελέτη τονίζει ένα σημαντικό σημείο: δε χρειάζεται να κόψεις εντελώς τα κοινωνικά μέσα για να απολαύσεις αυτά τα οφέλη. Απλά αφιερώνοντας 30 λεπτά την ημέρα σε άλλες δραστηριότητες για δύο εβδομάδες μπορεί να οδηγηθείς σε αξιοσημείωτη βελτίωση της ψυχικής σου ευεξίας.
Προσαρμογή των οφελών σε εσένα
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα θετικά αποτελέσματα του περιορισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Διάφοροι παράγοντες, όπως οι τρέχουσες συνήθειές στον χρόνο χρήσης, το τι επιλέγεις να κάνεις με τον επιπλέον χρόνο και η κατάσταση της ψυχικής υγείας, μπορούν να επηρεάσουν την έκταση αυτών των πλεονεκτημάτων. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τις πιθανές αμοιβές μιας σχετικά μικρής αλλαγής στην καθημερινή σου ρουτίνα.
Διάβασε περισσότερα στο shape.gr