Απαντά η Δήμητρα Γλυνού, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc.
Η αγορά φρέσκων, τοπικών και θρεπτικών τροφίμων είναι σίγουρα ένας βασικός στόχος τρόπου ζωής, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνει πραγματικότητα, ειδικά όταν η πρόσβαση στην αγορά των προϊόντων αυτών δεν είναι πρακτική. Εάν είσαι στην κατηγορία ανθρώπων που ο ελεύθερος χρόνος τους είναι περιορισμένος, και ζουν σε μία μεγαλούπολη, τότε η αποθήκευση προμηθειών είναι μία βασική τακτική σου, και σίγουρα ανάμεσα στις προμήθειες αυτές είναι και τα τρόφιμα σε κονσέρβα.
Και γιατί όχι; Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι συνήθως μία προσιτή και μια εύκολη επιλογή όταν οργανώνεις γεύματα για τις επόμενες μέρες. Είναι αυτό μια κακή επιλογή; Είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα θρεπτικά ή όχι, τελικά; Πολλές φορές, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Ας δούμε αναλυτικά τα δεδομένα.
Πώς επηρεάζει η κονσερβοποίηση τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών;
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά θεωρoύνται λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Στην πραγματικότητα, η κονσερβοποίηση διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά ενός τροφίμου. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία. Τα περισσότερα μέταλλα και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες A, D, E και K διατηρούνται επίσης. Ως εκ τούτου, μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά διατηρούν τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών τους μετά την κονσερβοποίηση.
Διαβάστε περισσότερα: shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr