Το καλοκαίρι δημιουργείται πιο πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων, όπως ωτίτιδες, ιγμορίτιδες και αλλεργική ρινίτιδα, λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και των καθημερινών μας συνηθειών.
Ωτίτιδα
Το αφτί είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης υγρασίας από τα πολλά λουσίματα αλλά και από το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα. Με τη βοήθεια του νερού, τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα στον έξω ακουστικό πόρο προκαλώντας φλεγμονή με οίδημα, έκκριση υγρού (ωτόρροια), ερυθρότητα, έντονο πόνο (ωταλγία) και αίσθημα κνησμού. Όταν εκδηλώνεται οποιοδήποτε από T τα παραπάνω προβλήματα, πρέπει κανείς να απευθύνεται στον ωτορινολαρυγγολόγο.
Ιγμορίτιδα
Ένα συχνό ωτορινολαρυγγολογικό πρόβλημα του καλοκαιριού είναι η ιγμορίτιδα, που μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από το κολύμπι σε βρόμικα νερά, στις καταδύσεις με ανοιχτή μύτη ή/και στη συνεχή έκθεση στον κρύο και ανθυγιεινό αέρα των κλιματιστικών. Αν λοιπόν εκδηλώσει κάποιος συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση ("μπούκωμα"), καταρροή (συνάχι), πονοκέφαλο, πυώδεις εκκρίσεις, διαταραχές στην όσφρηση και βήχα, είναι πολύ πιθανό να έχει ιγμορίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον ωτορινολαρυγγολόγο.
Αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να παρουσιάσει έξαρση το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στο ότι, ειδικά στις διακοπές, οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν πολύ περισσότερα πρόχειρα φαγητά, βιομηχανοποιημένα σνακ και επεξεργασμένα τρόφιμα γεμάτα αλάτι και τρανς λιπαρά οξέα, καθώς και αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών και είναι επιβαρυντική για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ τα χημικά συστατικά αυτών των τροφίμων είναι πολλές φορές παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή προκαλούν κρίση σε ασθενείς με γνωστό ιστορικό.
Άτομα υψηλού κινδύνου
Τα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα του καλοκαιριού είναι πιο εύκολο να παρουσιαστούν σε άτομα με παραμελημένα προβλήματα της μύτης που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Στους ασθενείς με υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις ("κρεατάκια"), διογκωμένες αμυγδαλές, στραβό ρινικό διάφραγμα, πολύποδες στη μύτη ή χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται χρόνιο οίδημα στην περιοχή της μύτης, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στο να προσβληθούν από έναν ιό, ο οποίος θα εξαπλωθεί σε γειτονικά όργανα και ιστούς. Η ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ δρα ευεργετικά στα χρόνια νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Λόγω της επαφής με το νερό πραγματοποιούνται οι πιο φυσικές ρινικές πλύσεις και αυτό θεραπεύει χρόνια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού ή τα κρατάει σε ένα σταθερό επίπεδο, χωρίς επιπλοκές και έντονα συμπτώματα..
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τη δρ. Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτιδα του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.facebook.com/pataridouanatoli)