Η εικόνα στη Μύκονο, στο ισχυρό brand name του ελληνικού τουρισμού, συνώνυμο των luxury διακοπών και της χλιδής, είναι φέτος διαφορετική και αυτό άρχισε να γίνεται εμφανές στους επιχειρηματίες του νησιού ήδη από την αρχή της σεζόν. Μιλούν για το "σοκ" του Μαΐου και του Ιουνίου, με χαμηλή τουριστική κίνηση- κάτι πρωτόγνωρο για τα δημοφιλή σοκάκια της Μυκόνου- και πληρότητες στα ξενοδοχεία χαμηλότερες και από 50%.
Τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν όσα έβλεπε η αγορά. Σύμφωνα με τη Fraport, η Μύκονος είχε πτώση στον αριθμό των αεροπορικών αφίξεων κατά 8,3% το Μάιο συγκριτικά με το Μάιο του 2022. Η μείωση είναι της τάξης του 5,2% στις αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού (58 χιλιάδες επισκέπτες το Μάιο του 2023 από 55 χιλιάδες το 2022) και 17,5% όσον αφορά την προσέλευση ταξιδιωτών εκτός Ελλάδας (67 χιλιάδες επισκέπτες το Μάιο του 2023 από 81 χιλιάδες το 2022). Σε σύγκριση με το 2019 η πτώση φτάνει το 11,6%. Στο πεντάμηνο του 2023, η διεθνής επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου κατέγραψε πτώση 20,4% (οι επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού έφθασαν τους 89 χιλιάδες από 113 χιλιάδες πέρσι).
Δεν είναι μόνο τα νούμερα που προκαλούν έντονο προβληματισμό. Είναι το γεγονός πως το αεροδρόμιο της Μυκόνου, μαζί με της Σαντορίνης και της Καλαμάτας (με σαφώς μικρότερη πτώση εντούτοις) είναι τα μόνα που καταγράφουν αρνητικό πρόσημο τη φετινή τουριστική περίοδο.
Η αρνητική φήμη
Δεν είναι μόνο η αρνητική φήμη που δημιούργησαν οι υπέρογκες τιμές σε εστιατόρια και beach bar, οι βίλες με κόστος πολλών χιλιάδων ευρώ ανά διανυκτέρευση, οι ξαπλώστρες "χρυσάφι" στις δημοφιλείς παραλίες.
Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες που ήρθαν στη δημοσιότητα και η γενικευμένη εικόνα παρανομίας στο νησί είναι από τους λόγους που πολλοί τουρίστες, ακόμη κι αν είχαν γερό πορτοφόλι, επέλεξαν άλλους προορισμούς- εντός κι εκτός Ελλάδας- για να κάνουν τις διακοπές τους.
Υπενθυμίζεται πως το 2019 πως το διάσημο μοντέλο Gigi Hadid, με τα εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έλεγε πως δεν σκοπεύει να ξαναπάει στην Μύκονο, καθώς όπως αποκάλυψε, έπεσε θύμα ληστείας στην διάρκεια των διακοπών της στο νησί.
Στις αρχές Μαΐου σφραγίστηκε το πασίγνωστο beach bar Principote, ενώ νωρίτερα του είχε επιβληθεί πρόστιμο-μαμούθ 33 εκατ. ευρώ για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές. Λίγες εβδομάδες αργότερα ξεκίνησε η κατεδάφιση τμημάτων των παράνομων κατασκευών του Nammos στην Ψαρρού.
Όλο αυτό διάστημα, εκτός από τους "μεγάλους" παραβάτες των δημοφιλών μαγαζιών της Μυκόνου, οι αστυνομικές αρχές συνέχιζαν τους εντατικούς ελέγχους για πολλές ακόμη περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης που καταγράφονταν σε περιοχές του νησιού.
Το Μάρτιο είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις (και σε διεθνή μέσα όπως η βρετανική Telegraph) ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που έχει υπό την εποπτεία του τα ζητήματα της Μυκόνου, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του. Η επίθεση φέρεται να σχετίζεται με αποφάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να μπλοκάρει την ανέγερση οικοδομών σε περιοχή του νησιού.
"Τα πάντα στη Μύκονο έχουν γίνει τουριστικά καταλύματα. Στρατιωτικός με οικογένεια που ήρθε να υπηρετήσει στο νησί κατάφερε να βρει μετά από ένα χρόνο ένα σπίτι 45 τμ με ενοίκιο 800 ευρώ το μήνα" μεταφέρει κάτοικος της Μυκόνου.
Στελέχη της οικονομικής αστυνομίας επισκέπτονται, όπως λένε οι πληροφορίες, τουλάχιστον τέσσερις με πέντε φορές το χρόνο τη Μύκονο, ειδικά την περίοδο του νησιού, για να ελέγξουν οικονομικές παραβάσεις και συχνά για λόγους ασφάλειας συνοδεύονται από κλιμάκια ειδικών ομάδων (ΟΠΚΕ) της Ασφάλειας Αττικής. Τα τελευταία αποστέλλονται στη Μύκονο και για την προστασία συνεργείων ελέγχου, αλλά και για την εξάρθρωση κυκλωμάτων προστασίας.
Δεν είναι άλλωστε μυστικό τα παράνομα κυκλώματα προστασίας, τα ξέφρενα πάρτι με ναρκωτικά και άλλα πολλά. "Δεν ξέρω αν θα αλλάξουν αυτά. Ελπίζω να φανούμε έξυπνοι και να μην καταστρέψουμε τελείως τη φήμη του νησιού" τονίζει ξενοδόχος.
Η γενική κατάσταση όπως την περιγράφουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων, της εστίασης αλλά και υπηρεσιών μεταφορών έχει ως εξής: Αυτή τη στιγμή η Μύκονος έχει τουρισμό, έχουμε μπει άλλωστε στον Ιούλιο. Όμως οι πληρότητες κυμαίνονται γύρω στο 80%, όταν τα προηγούμενα χρόνια το νησί ήταν fully booked.
Η χαμηλή τουριστική κίνηση κατά τους προηγούμενους δύο μήνες και η αίσθηση που επικράτησε πως η φετινή σεζόν δεν θα "βγει", οδήγησε σε αισθητή μείωση τιμών στα καταλύματα, τουλάχιστον κατά 20% ή ακόμη και μεγαλύτερη στα μεγάλα ξενοδοχεία με πολλές κλίνες. Όπως και στις βίλες, που φέτος ενοικιάζονται με 600 ευρώ τη βραδιά από 2.000 ευρώ πέρσι.
Είναι επίσης ενδεικτικό της χαμηλής ζήτησης πως για τον Οκτώβριο δεν υπάρχουν ακόμη κρατήσεις στα ξενοδοχεία.
"Οι επισκέπτες δέχονται να πληρώσουν ακριβά για μια υπηρεσία, αλλά όχι να νιώθουν ότι τους κλέβουν. Τα πράγματα ξέφυγαν από τη λογική" αναφέρει επιχειρηματίας διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων που δραστηριοποιείται στο νησί.
"Οι πλούσιοι είναι πλούσιοι επειδή είναι έξυπνοι" σχολίαζε ξενοδόχος- κάτοικος του νησιού με ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες. Θυμάται μάλιστα ένα πρόσφατο περιστατικό όταν ένας μάγειρας ζήτησε χίλια ευρώ για να πάει σε μια βίλα και να ετοιμάσει τρεις πίτσες για την οικογένεια που την είχε νοικιάσει.
Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος σημειώνουν και αυτό αποτυπωνόταν στα πάντα. Από τις τιμές στις ξαπλώστρες που σε δημοφιλή beach bar ξεκινούσαν από τα 100 ευρώ το άτομο μέχρι το σουβλάκι με τιμή 15 ευρώ. Το νησί συνδέθηκε με τις πανάκριβες τιμές, λένε, και στα καταλύματα και στις υπηρεσίες, χωρίς όμως την αντίστοιχη ποιότητα πάντα.
Που πάνε τα γερά πορτοφόλια
Φορέας του νησιού σχολιάζει το γεγονός πως φέτος έχουν εξαφανιστεί οι πλούσιοι τουρίστες από τις χώρες του αραβικού κόσμου. "Θαμπωθήκαμε από τους Ρώσους και τους Σαουδάραβες και γεμίσαμε τα μαγαζιά ναργιλέδες" έλεγε εστιάτορας του νησιού. "Δεν υπάρχει πια η λεγόμενη μεσαία τάξη στο νησί, γυρίσαμε την πλάτη στους Έλληνες επισκέπτες" συμπλήρωνε, τονίζοντας πάντως πως υπάρχουν οικογενειακές επιχειρήσεις με πολύ προσιτές τιμές για μια οικογένεια. "Φταίμε και εμείς, δεν βάλαμε όρια".
Υπάρχουν οι πλούσιοι τουρίστες που δεν ήρθαν στη Μύκονο φέτος, αλλά επέλεξαν αντίστοιχους luxury προορισμούς, όπως λένε, στη Σαρδηνία, την Κροατία, αλλά και την Τουρκία, με την ίδια θάλασσα αλλά στο 1/3 της τιμής της Μυκόνου.
Υπάρχουν επίσης οι τουρίστες που έρχονται στη Μύκονο για λίγες ώρες, κάνουν το μπάνιο τους, τρώνε στη Χώρα και συνεχίζουν τις διακοπές τους σε άλλο νησί των Κυκλάδων, όπως σε Πάρο, Τήνο, Νάξο, αλλά και στη Σύρο.
Έρχονται και οι τουρίστες με κρουαζιερόπλοια, που όμως δεν αφήνουν χρήματα στην τοπική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ημέρα μόνο, ήρθαν στο λιμάνι 8 μεγάλα κρουαζιερόπλοια, από τα οποία κατέβηκαν για λίγες ώρες στο νησί δέκα χιλιάδες επισκέπτες.
Εικόνες χάους
Πλέον όποιος έρχεται στη Μύκονο βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα χάος. "Για μια διαδρομή πέντε λεπτών χρειάζεται μια ώρα για να τη διανύσεις" επισημαίνουν επιχειρηματίες από το χώρο των μεταφορών. Υπολογίζουν πως την περίοδο της μεγάλης τουριστικής κίνησης κυκλοφορούν στο νησί 4.500 βαν.
"Οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και τα σκουπίδια βουνό. Μπορεί κάποιος να έχει κλείσει για διακοπές ένα υπέροχο κατάλυμα, αλλά το πρόβλημα είναι πως θα φτάσει σε αυτό", εξηγούν. "Οι Μυκονιάτες πραγματικά έχουν κουραστεί για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στα καταλύματα, όμως χάθηκε ο έλεγχος".
"Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το μέλλον. Δεν ξέρουμε τι ποιότητα τουριστών θα έχουμε. Το θέμα είναι πως η Μύκονος είναι καλό να παραμείνει η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, αλλά να γίνει και η απαραίτητη "διόρθωση" της αγοράς. Αλλιώς μπορεί να πληγεί γενικά ο ελληνικός τουρισμός" λένε.
Πηγή: THETOC