Κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, "ψηφίζουν" φέτος ακόμη περισσότεροι Έλληνες και ξένοι τουρίστες, με το ανταγωνιστικό τους κόστος ανά διανυκτέρευση παρά την αύξηση 10% με 15% λόγω της διεθνούς συγκυρίας, να τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια διακοπών, δίπλα στη θάλασσα και μακριά από τις έγνοιες της καθημερινότητας.
Τα προαναφερόμενα αποτυπώνονται από τις προκρατήσεις που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, επισημαίνουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρόεδροι των Πανελλήνιων Ένωσης Κάμπινγκ και κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου και Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων "Ο Άριστοτέλης", Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.
Έτσι, μπορεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου οι καιρικές συνθήκες να κράτησαν μακριά τους τουρίστες και οι επιχειρηματίες να...θορυβήθηκαν για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά τα τελευταία δεδομένα δείχνουν, ότι έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, οι πληρότητες υπερβαίνουν ήδη το 85% και δεν αποκλείεται να επιτευχθεί το πολυπόθητο...sold out, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες τους φθινοπωρινούς μήνες.
Μια... ανάσα από τα επίπεδα του 2019 τα κάμπινγκ
Σταθερά υψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, βρίσκονται και πάλι από το 2021 τα κάμπινγκ της χώρας, στα οποία η επισκεψιμότητα "χτύπησε κόκκινο" το 2019, οπότε και τα επέλεξαν για τις διακοπές τους 3,1 εκατομμύρια άτομα πανελλαδικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και επικεφαλής των κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνη Δεληδημητρίου.
Υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία των κάμπινγκ κατά τους φθινοπωρινούς μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023, τότε δεν αποκλείεται ο κλάδος να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 "έτος που αποτέλεσε και αποτελεί χρονιά ορόσημο για τα κάμπινγκ της χώρας", υπογράμμισε ο ίδιος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη φετινή σεζόν "αφού τα δείγματα που λαμβάνουμε είναι άκρως ενθαρρυντικά", τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε ότι το 2022 σημειώθηκε αύξηση διανυκτερεύσεων στα κάμπινγκ της χώρας έναντι του 2021, ενώ σε σχέση με το 2019 "το κενό που έχει μείνει να καλυφθεί κυμαίνεται στο 10%-15%", επισήμανε.
Μιλώντας για τους επισκέπτες των κάμπινγκ της χώρας, ο κ. Δεληδημητρίου γνωστοποίησε ότι αυτά σε Πελοπόννησο και νησιά "δουλεύουν" κυρίως με ξένους, ενώ σε Πιερία, Χαλκιδική και υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα ποσοστό άνω του 65% είναι Έλληνες και ακολουθούν οι Βαλκάνιοι, κυρίως Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Σέρβοι και Ευρωπαίοι, ήτοι Γερμανοί, Αυστριακοί, Άγγλοι και Ιρλανδοί.
Για την άνοδο των τιμών σε ποσοστό ως και 15% φέτος, σε σχέση με πέρυσι, επισήμανε ότι "οι ιδιοκτήτες των κάμπινγκ πέρυσι δεν ενσωμάτωσαν τις αυξήσεις που προκλήθηκαν λόγω της διεθνούς συγκυρίας σε διάφορα είδη και πεδία, όπως και αυτή της ενέργειας "αφού οι τιμοκατάλογοι σε όλα τα τουριστικά καταλύματα βγαίνουν Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο οι τελευταίοι με τους tour operator".
Στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν συνολικά 28 κάμπινγκ, εκ των οποίων τα 24 βρίσκονται στο δεύτερο "πόδι", στη Σιθωνία, ενώ πανελλαδικά ο αριθμός τους ξεπερνά τα 300. Πάντως, η μεγάλη... μάστιγα για τα κάμπινγκ της χώρας εξακολουθεί να είναι η ελεύθερη κατασκήνωση που δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα και "πληγώνει" δήμους και επαγγελματίες. "Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει με το ζήτημα αυτό και να δοθούν οριστικές λύσεις", λέει κατηγορηματικά.
Προς νέο ρεκόρ διανυκτερεύσεων φέτος τα ενοικιαζόμενα
Είναι σχεδόν...αδύνατον να βρει κάποιος τη φετινή σεζόν και συγκεκριμένα έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2023 ενοικιαζόμενο δωμάτιο και διαμέρισμα στη Χαλκιδική και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σε προσιτή τιμή-από 66 ευρώ/διανυκτέρευση τον Αύγουστο-, με τις πληρότητες να αγγίζουν το 90%-95%, ενώ στα πολύ ακριβά καταλύματα,- από 250 ευρώ/διανυκτέρευση-, οι πληρότητες διαμορφώνονται σε 60% με 70%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων "Ο Άριστοτέλης", Τριαντάφυλλο Παπαϊωάννου.
Το 2019 αποτέλεσε μια από τις καλύτερες χρονιές για τους επιχειρηματίες των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, αλλά το 2022 "το χαρακτηρίζουμε ως έτος αναφοράς, έχοντας πετύχει αύξηση έως και 15% σε σχέση με τρία χρόνια πριν, και φέτος, θα πάμε ακόμη καλύτερα", επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πληρότητες άνω του 85% μήνα Ιούνιο, είχαμε να δούμε από το 2017". Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι εάν ο Σεπτέμβριος κυλήσει ομαλά από πλευράς καιρού "τότε σίγουρα θα πετύχουμε νέο ρεκόρ διανυκτερεύσεων και τζίρου φέτος", τόνισε.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας σεζόν, είναι σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση του ποσοστού της ρουμάνικης αγοράς που "ψηφίζει" Χαλκιδική και Ανατολική Θεσσαλονίκη και πλέον φτάνει στο 80%, έναντι της άλλοτε κραταιάς αυτής των Σέρβων, που πλέον διαμορφώνεται στο 30% με 35%. Στο μεταξύ, η απουσία των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, κυρίως των πρώτων "δημιούργησε χώρο για την επάνοδο των Ιταλών και των γερμανόφωνων επισκεπτών στην περιοχή, οι οποίοι πλέον αποτελούν το 10% με 12% του συνόλου", επισήμανε. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι οι τιμές στα περισσότερα από 3.200 καταλύματα της Χαλκιδικής (2.100 σε Σιθωνία και Κασσάνδρα), καταγράφονται φέτος αυξημένες από 10% έως και 15%.
Πηγή: THETOC