Κατά καιρούς "σκοντάφτουμε" πάνω σε διάφορα τσιτάτα στο Instagram που προτείνουν να βάζουμε χρώμα στη ζωή μας με την πρώτη ευκαιρία. Όταν πρόκειται για ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ ή ακόμη και τροφές, τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα. Αν σου έρθει όμως, να επέμβεις ριζικά στην όψη των τοίχων σου, τι γίνεται; Θα μιλήσω βάσει προσωπικής εμπειρίας, γιατί στην προκειμένη περίπτωση διαβάζεις ένα κείμενο #truestory.
Τον ερχόμενο Οκτώβριο κλείνω 9 χρόνια στο σπίτι μου στην Αθήνα. Όταν το παρέλαβα από τη σπιτονοικοκυρά μου, είχε φροντίσει να είναι βαμμένο σε ένα ουδέτερο υπόλευκο που θα εξυπηρετούσε τον οποιονδήποτε. Μοναδική παραφωνία στην ουδετερότητα, ήταν ένας μικρός τοίχος στο υπνοδωμάτιο που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε γκρι και μοβ. Ευχαριστημένη ήμουν, δεν έψαχνα εξεζητημένα πράγματα έτσι κι αλλιώς, και σκεφτόμουν πως προσθέτοντας έπιπλα και διακοσμητικά με χρώμα, θα φώτιζα τον υπάρχοντα καμβά. Με το πέρας σχεδόν μίας δεκαετίας όμως, η φθορά στο χρώμα είναι ορατή και γι᾽αυτό αποφάσισα να κάνω μία αλλαγή που θα ανανέωνε περισσότερο τον χώρο μου, θα έφτιαχνε τη διάθεσή μου και θα διατηρούνταν έτσι για καιρό. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτήν, θα ήταν να μπορώ να την κάνω μόνη μου, χωρίς μάστορες και επιπρόσθετα έξοδα που δε θα μπορούσα να υποστηρίξω. Μεταξύ μας, δεδομένου του ότι δεν έχω βάψει ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο στη ζωή μου, όλο αυτό το λες και θράσος.
Μετά από μία μίνι έρευνα αγοράς, συνειδητοποίησα πως παραδόξως θα μπορούσα να βάψω το σπίτι ολομόναχη. Βασικά, το κατάλαβα όταν επισκέφθηκα ένα σύγχρονο Color Studio της Benjamin Moore. Η κορυφαία εταιρεία οικοδομικών χρωμάτων στον κόσμο δραστηριοποιείται από το 1883 και έχει δημιουργήσει boutique χρωματοπωλεία ανά την Ελλάδα που είναι ό,τι πρέπει είτε για άσχετους σαν εμένα είτε για επαγγελματίες ώστε να έχουμε άμεση οπτική επαφή με τα χρώματα, τις αποχρώσεις και φυσικά με το εξειδικευμένο προσωπικό που βρίσκεται εκεί για χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγηση.
Προσωπικά, μίλησα με το ειδικό της Benjamin Moore, ο οποίος με πάρα πολλή υπομονή και ψυχραιμία, απάντησε στις άπειρες απορίες μου σχετικά με το αντικείμενο. Με ενημέρωσε επίσης, για τη ρηξικέλευθη τεχνολογία Gennex που εξασφαλίζει αναλλοίωτες στο χρόνο αποχρώσεις, αξεπέραστη εφαρμογή και μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον και την υγεία μας. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή η Benjamin Moore ελέγχει το 100% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για να προκύψει μία απόχρωση και δεν καταφεύγει σε βιομηχανίες παραγωγής χρωστικών.
Συνεπώς, βάφοντας τους τοίχους στην απόχρωση που μας αρέσει, είμαστε απόλυτα καλυμμένοι από το αποτέλεσμα, χωρίς να μπλέξουμε με αστάρια και αραιώσεις. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για τις σκούρες επιφάνειες, η καλυπτικότητα των προϊόντων της Benjamin Moore είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και γίνεται πιο αντιληπτή όσο περνούν τα χρόνια. Αν, για παράδειγμα, χρειαστεί να ξαναβάψεις με το ήδη υπάρχον χρώμα ένα μικρό σημείο ενός τοίχου που είχε ανανεωθεί 4 χρόνια πριν, δε θα δημιουργηθεί μπάλωμα. Αντιθέτως, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι απόλυτα ενιαίο.
Αφού ξεπέρασα, λοιπόν, το άγχος του ερασιτέχνη και της αντοχής στον χρόνο, ο Aλέξης φρόντισε να μου θυμίσει ότι το βασικό κριτήριο για την ανανέωση του χώρου μας, πρέπει να είναι το προσωπικό μας γούστο και άρα η επιλογή της απόχρωσης που "ξεκουράζει" τα δικά μας μάτια. Κατά κανόνα, οι ψυχρές αποχρώσεις (πράσινο, μπλε, μοβ κ.λπ.) μας βοηθούν να κατεβάσουμε παλμούς και να χαλαρώσουμε, ενώ οι πιο θερμές (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί) δίνουν μία αίσθηση θαλπωρής. Οι πρώτες επίσης, μεγαλώνουν, δίνουν βάθος και ύψος στο χώρο, τη στιγμή που οι δεύτερες αξιοποιούν το φυσικό φως, αλλά τον "μπουκώνουν" κάπως πιο εύκολα. Παρόλα αυτά, τι αρέσει σε εμάς είναι το ζήτημα και όχι η γενική νόρμα.
Συνεπώς, για τη σαλοκουζίνα μου, τσεκάροντας τις 3.500 μοναδικές αποχρώσεις της Benjamin Moore, προτίμησα ένα ελαφρύ λαδί. Αφενός μου άρεσε η ιδέα της "συνομιλίας" του εσωτερικού χώρου με το μπαλκόνι μου που έχει πολλά φυτά, αφετέρου ο Αλέξης μου θύμισε ότι ένα σαλόνι που είναι δυτικό όπως το δικό μου, αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από το μεσημέρι και μετά, οπότε μία θερμή απόχρωση θα δημιουργούσε περισσότερη δυσφορία.
Από την άλλη, για τον πιο σκούρο τοίχο στο υπνοδωμάτιο, επέλεξα ένα έντονο μοβ. Αν θελήσεις να κάνεις κάτι αντίστοιχο σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού σου, μπορείς φυσικά, αρκεί να μη βάλεις την έντονη απόχρωση σε τοίχο με παράθυρο, πόρτα ή κάποιο άνοιγμα. Αυτόματα το χρώμα "καίγεται" -όπως συμβαίνει και στις φωτογραφίες- και μοιάζει καφέ. Εφάρμοσέ την απέναντι από κάποιο άνοιγμα ώστε η έντονη απόχρωση να αποδώσει καλύτερα το φάσμα του χρώματος μέσα στη μέρα. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό δε, αν τοποθετήσεις μπροστά από τον εν λόγω τοίχο, κάποιο έπιπλο σε επίσης ζωηρό ή ακόμη και ολόλευκο χρώμα, καθώς ως σύνολο θα είναι σα να καδράρεις ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού σου. Μη φοβηθείς τις μεγάλες χρωματικές αντιθέσεις, διότι στη χρωματική παλέτα, οι πιο ανορθόδοξοι συνδυασμοί (π.χ πράσινο-κόκκινο, μοβ-πορτοκαλί κ.λπ.) δένουν αναπάντεχα όμορφα, ως απόλυτα ετερώνυμα που έλκονται.
Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να βάλεις χρώμα στη ζωή σου, το μόνο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να βρεις την απόχρωση που σου αρέσει στην Benjamin Moore. Αφού μπόρεσα να βγάλω άκρη εγώ, σίγουρα μπορείς κι εσύ.
*Περισσότερες πληροφορίες βρίσκεις στην ιστοσελίδα www.benjaminmoore.com.gr, αλλά και στο συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο των εξουσιοδοτημένων συνεργατών (Benjamin Moore Authorized Dealers) που περιλαμβάνει επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.