Follow us

Τι προσφέρουν οι ηλεκτρολύτες στην υγεία σου;

Είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

MissBloom TEAM
Ηλεκτρολυτες iStock

Από τη Ρένα Γάλλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ιχνοστοιχεία τα οποία βρίσκονται στα υγρά του σώματος (ιδρώτας, αίμα, ούρα, κλπ) και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Παίρνουν μέρος σε χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και ρυθμίζουν την κατανομή νερού στο σώμα. Είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα καθώς και για την επιβίωσή τους. Τέλος, είναι απαραίτητοι για το νευρομυϊκό σύστημα και επηρεάζουν το pH του αίματος. Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στα υγρά του αίματος καθορίζεται από ορμόνες που παράγονται στα νεφρά και τα επινεφρίδια.

Διαταραχή ηλεκτρολυτών μπορεί να προκληθεί από έντονη εφίδρωση, ζέστη, απώλεια υγρών λόγω έντονης άσκησης, ελλιπή ενυδάτωση, κακή διατροφή, βουλιμία, διάρροια, εμετό, λήψη διουρητικών, νεφρική νόσο. Οι επιπτώσεις της διαταραχής αυτής στην υγεία μπορεί να είναι σπασμός, μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, κρίσεις, κώμα και καρδιακή αρρυθμία. Η αποκατάσταση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών μπορεί να γίνει με την τροφή, τα ισοτονικά ποτά ή από ταμπλέτες ηλεκτρολυτών.

Ποιοι είναι οι ηλεκτρολύτες

• Κάλιο: Βοηθά στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του νευρικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, το πεπόνι, η σταφίδα,
τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κοτόπουλο, ο σολομός, ο τόνος, το δαμάσκηνο και το πορτοκάλι.

• Νάτριο: Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση στο ανθρώπινο σώμα, είναι απαραίτητο για το νευρικό και το μυϊκό σύστημα και την ισορροπία των υγρών στο εσωτερικό των κυττάρων. Οι περισσότερες τροφές περιέχουν ήδη αλάτι, αλλά και η λήψη πρόσθετου αλατιού σε μικρές ποσότητες βοηθά τον οργανισμό να συγκρατεί υγρά ώστε να αποφευχθεί τυχόν αφυδάτωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει έντονη εφίδρωση.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ