Antoni Gaudi | Ο βασιλιάς του μοντερνισμού και τα 5 σπουδαιότερα αριστουργηματικά έργα του

Ο αρχιτέκτονας που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον στον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ο άντρας που άλλαξε για πάντα την ισπανική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, καθορίζοντας σημαντικά όσα έμελλε να έρθουν μετά από αυτόν, και παράλληλα ένας δημιουργός με απίστευτα χαρακτηριστική προσωπική ταυτότητα, ο Antoni Gaudi γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1852 στο Ρέους της Ισπανίας, απεβίωσε στις 10 Ιουνίου 1926 και αποτελεί έναν από τους βασικότερους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

Ο Gaudi διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε. Δέχτηκε την επιρροή του Viollet-le-Duc, των John Ruskin και Richard Wagner και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.

Η καταλανική Βαρκελώνη έχει σημαδευτεί από τα κτίρια και τα γλυπτά του τα οποία αποτελούν από μόνα τους σημαντικό πόλο έλξης για όσους ταξιδεύουν στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ακόμα και σήμερα είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν πως η σωστή προφορά του ονόματος του δεν είναι Gaudi, όπως έχει επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά Γκαουδί, όπως σωστά λέγεται στα ισπανικά. Σίγουρα είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που είναι εξοικειωμένοι με το βάθος του έργου του.

Παρακάτω 5 από τα πιο σημαντικά δημιουργήματά του, πραγματικά στολίδια σε κάθε περιοχή της Βαρκελώνης και μερικές εικόνες από μία, όχι και τόσο συνηθισμένη, οπτική σκοπιά.

1. Sagrada Familia

Το πιο διάσημο από όλα τα έργα του Gaudi είναι υπό κατασκευή από το 1882. Ο φημισμένος αρχιτέκτονας ανέλαβε την κατασκευή της Sagrada Familia (Ισπανική ονομασία για την "Αγία Οικογένεια") ένα χρόνο αργότερα, αλλά δεν έζησε να δει το αριστούργημά του να ολοκληρώνεται. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το ένα τρίτο της εκκλησίας ολοκληρώθηκε από τη στιγμή του θανάτου του το 1926. Είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί οριστικά κατά την 100ή επέτειο από το θάνατο του αρχιτέκτονα το 2026. Το 2005 η Sagrada Familia ανακηρύχθηκε παγκόσμια κληρονομιά του Κόσμου.

2. Cascada fountain at parc de la ciutadellaΤοποθετημένο στην βόρεια πλευρά του Park de la Ciutadella το πιο εμβληματικό συντριβάνι της Βαρκελώνης κόβει την ανάσα του επισκέπτη με την ομορφιά του. Το έργο τέχνης που έχει σαν κεντρική μορφή την Αφροδίτη κατασκευάστηκε σε διάρκεια 6 ετών, από το 1882 μέχρι το 1888, ενώ αποτελεί σύμπραξη του Gaudi με τον επίσης Ισπανό αρχιτέκτονα, Josep Fontsére, ο οποίος ήθελε το συντριβάνι να έχει σαν σημείο αναφορά την Fontana di Trevi της Ρώμης, το πιο διάσημο ίσως συντριβάνι του κόσμου που απεικονίζει τον θεό Ποσειδώνα.

Διάβασε περισσότερα στο womantoc.gr