Ένα πράγμα που δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στη σύγχρονη εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας είναι οι πολλές διαφορετικές όψεις και προσεγγίσεις της από τους σεφ που την υπηρετούν, και όλες τους βρίσκουν κατά καιρούς φιλόξενο βήμα στις τελετές απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που προβάλλουν την πολυμορφία της και τις καινοτομίες που την ανανεώνουν. Για το 2023 στραφήκαμε στη δυναμική βρετανική πρωτεύουσα, όπου η ελληνική γαστρονομία είναι ανερχόμενη δύναμη και κερδίζει την εκτίμηση και την αγάπη των Βρετανών.
Προσκαλέσαμε τον Ασημάκη Χανιώτη, τον σεφ του "Pied à Terre", ενός από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου που βραβεύεται από το 1992 με αστέρια Michelin, να δημιουργήσει το μενού της απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας. Ο 33χρονος μάγειρας έρχεται από το ανεξάρτητο εστιατόριο με τα περισσότερα χρόνια βράβευσης με αστέρι Michelin στη βρετανική πρωτεύουσα, και το 2018 κέρδισε το αστέρι ως ο νεότερος σεφ που το έχει καταφέρει στο Λονδίνο και ο μοναδικός Έλληνας. Το 2020 ήταν επίσης ο νικητής του Βραβείου Γαστρονομίας στα Βραβεία των Ελλήνων του Εξωτερικού "Αργώ". Ο Χανιώτης μαγειρεύει μια συναρπαστική κουζίνα που εισάγει πρωτότυπες ελληνικές καινοτομίες στη γαλλική βάση της γαστρονομίας του "Pied à Terre". Τολμά, λόγου χάρη, να συνδυάζει φουαγκρά με al dente ταπεινό τραχανά και να τον κάνει εμβληματικό πιάτο που το ζητούν πάντα οι πιστοί του πελάτες∙ το ίδιο και το φρικασέ με κοκορέτσι!
Ο ίδιος είναι φανατικός τροφοσυλλέκτης στη φύση, κάτι που του δίδαξαν οι γονείς του στην Κεφαλλονιά, και αγαπημένο του υλικό είναι ο αχινός. Στην τελετή απονομής που έγινε στο "Makedonia Palace" αρωγός στο μαγείρεμα του μενού ήταν για ακόμη μία χρονιά ο πολυβραβευμένος executive chef του ξενοδοχείου και του χρυσοσκουφάτου "Salonica" Σωτήρης Ευαγγέλου και η μπριγάδα του. Ως γευστικό προοίμιο της βραδιάς απολαύσαμε, μεταξύ άλλων, ένα εξαιρετικό κοκτέιλ που συνοψίζει ωραίες στιγμές τις γευστικής μας παράδοσης, μετατρέποντας το υποβρύχιο σ’ ένα απολαυστικό ποτό που συνδυάζει το premium ούζο Άδολο με λάιμ και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
Ο Ασημάκης Χανιώτης κέρδισε το 2018 αστέρι ως ο νεότερος σεφ που το έχει καταφέρει στο Λονδίνο και ο μοναδικός Έλληνας
Η τριπλέτα των σνακ, που προσγειώθηκε στα τραπέζια του "Makedonia Palace" μετά την απονομή, μύριζε παραδοσιακή και σύγχρονη Ελλάδα. Ένας δυνατός και αφράτος καγιανάς με ριγανάτο αφρό φέτας πάνω του, ένα αλλιώτικο αιθέριο fish & chips με λεπτεπίλεπτη τηγανητή πατάτα και τη φινετσάτη θαλασσινή πικράδα αβγών σολομού και, τέλος, οι πολύ φαντεζί μαρέγκες παντζαριού με κρέμα φιστικιού Αιγίνης.
Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr